Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vložil jsem obrázek ventilátoru, zajímalo by mě jakým směrem by se měl správně ventilátor otáčet a jak poznám z které strany bude foukat a zkteré bude nasávat? Jak to zjistím když ho teď nemohu připojit?
Podle mé teorie (o tlačení) se bude točit po směru hodinových ručiček a bude mi foukat do xichtu...
doplněno 08.01.11 18:31:...vlastně asi i podle tvaru náběžné hrany lopatek...
souhlasím s toshibman také kouknu na ventilátor a vidím jak bude foukat, žádné bádání, jinak všechny ventilátory co jste zde uvedli tak jsou do PC, pokud se na něj díváte z této strany tak se ventilátor bude točit doleva a foukat bude jak někdo spomínal za monitor, jinak u těchto PC ventilátoru poznáte směr foukání podle toho kde jsou ty 3 někdy 4 nožky které drží stator k vnějšímu obalu, na jedné té nožce bývá ještě přivedeno napájení, tak tímto směrem ventilátor fouká ![]()
Pokud nemá ventilátor nakreslenou šipku (třeba na boku, směr otáčení nebo směr proudění), tak najít na netu technické informace. Orientační (ne 100%-ní) může být pravidlo, že rotor bývá tlakem proudu "tlačen" do statoru a ne z něho "vytahován".
myslím že takhle ne na druhou stranu protože lopatky ten vzduch nabírají
doplněno 08.01.11 16:03:tak jak jste to nakreslil tak by foukal na druhou stranu a ještě by nefoukal tak silně jako "za monitor"
Pokiaľ je nálepka (a teda predná časť ventilátora) otočená ku nám, smer otáčania ventilátora bude v smere hodinových ručičiek, teda správnym smrom) a vzduch bude tlačený k nám (do tváre). Aj predná časť bežného ventilátora vždy tlačí vzduch k nám a tak nás ochladzuje. V prednej časti PC ventilátory vzduch di skrinky nasávajú a nálepky ventilátorov smerujú do vnútra skrinky. Zadný ventilátor vzduch nenasáva, ale odsáva vzduch zo skrinky, teda vytvára podtlak, a nálepka ventilátora musí teda smerovať von zo skrinky.
Táhlo, ne vytáhlo! Pravděpodobně kvůli namáhání ložisek bývá konstrukční řešení takové... (už jsem to psal...
)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.