Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vložil jsem obrázek ventilátoru, zajímalo by mě jakým směrem by se měl správně ventilátor otáčet a jak poznám z které strany bude foukat a zkteré bude nasávat? Jak to zjistím když ho teď nemohu připojit?
Podle mé teorie (o tlačení) se bude točit po směru hodinových ručiček a bude mi foukat do xichtu...
doplněno 08.01.11 18:31:...vlastně asi i podle tvaru náběžné hrany lopatek...
souhlasím s toshibman také kouknu na ventilátor a vidím jak bude foukat, žádné bádání, jinak všechny ventilátory co jste zde uvedli tak jsou do PC, pokud se na něj díváte z této strany tak se ventilátor bude točit doleva a foukat bude jak někdo spomínal za monitor, jinak u těchto PC ventilátoru poznáte směr foukání podle toho kde jsou ty 3 někdy 4 nožky které drží stator k vnějšímu obalu, na jedné té nožce bývá ještě přivedeno napájení, tak tímto směrem ventilátor fouká
Pokud nemá ventilátor nakreslenou šipku (třeba na boku, směr otáčení nebo směr proudění), tak najít na netu technické informace. Orientační (ne 100%-ní) může být pravidlo, že rotor bývá tlakem proudu "tlačen" do statoru a ne z něho "vytahován".
myslím že takhle ne na druhou stranu protože lopatky ten vzduch nabírají
doplněno 08.01.11 16:03:tak jak jste to nakreslil tak by foukal na druhou stranu a ještě by nefoukal tak silně jako "za monitor"
Pokiaľ je nálepka (a teda predná časť ventilátora) otočená ku nám, smer otáčania ventilátora bude v smere hodinových ručičiek, teda správnym smrom) a vzduch bude tlačený k nám (do tváre). Aj predná časť bežného ventilátora vždy tlačí vzduch k nám a tak nás ochladzuje. V prednej časti PC ventilátory vzduch di skrinky nasávajú a nálepky ventilátorov smerujú do vnútra skrinky. Zadný ventilátor vzduch nenasáva, ale odsáva vzduch zo skrinky, teda vytvára podtlak, a nálepka ventilátora musí teda smerovať von zo skrinky.
Táhlo, ne vytáhlo! Pravděpodobně kvůli namáhání ložisek bývá konstrukční řešení takové... (už jsem to psal... )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.