Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakým směrem otočit ventilátor?

Od: mirarendol odpovědí: 20 změna:

Dobrý den vložil jsem obrázek ventilátoru, zajímalo by mě jakým směrem by se měl správně ventilátor otáčet a jak poznám z které strany bude foukat a zkteré bude nasávat? Jak to zjistím když ho teď nemohu připojit?

Jakým směrem otočit ventilátor?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Když budeš mít ventilátor stejně jako na obrázku, tak bude foukat směrem za monitor.

to ar® : Tak ako je ventilator zobrazeny, sa nebude tocit v smere, ale proti smeru hod.ruciciek. Fukat bude ako predrecnik spomenul, za monitor.

ar*

Vlado, máš pravdu. Na této foto je to naklopení lopatek vidět lépe. První odpověď beru zpět a omluva

Jakým směrem otočit ventilátor? #2

toshibman*
hodnocení

2x

někde po straně by měly být šipky které ukazují směr otáčení a směr proudu vzduchu pokud nejsou nezbývá vám nic jiného než vyzkoušet

ar*
hodnocení

2x

Takhle jak je na foto, tak ve směru hodinových ručiček, aby lopatky nabíraly vzduch.

hop®
hodnocení

1x

Podle mé teorie (o tlačení) se bude točit po směru hodinových ručiček a bude mi foukat do xichtu...

doplněno 08.01.11 18:31:

...vlastně asi i podle tvaru náběžné hrany lopatek...

Jakým směrem otočit ventilátor? #3

buss
hodnocení

1x

Nezlobte se, ale nevědět, kde to bude fučet... mrknu na vrttuli a vidím

toshibman*

souhlasím s buss

jirka1*
hodnocení

1x

souhlasím s toshibman také kouknu na ventilátor a vidím jak bude foukat, žádné bádání, jinak všechny ventilátory co jste zde uvedli tak jsou do PC, pokud se na něj díváte z této strany tak se ventilátor bude točit doleva a foukat bude jak někdo spomínal za monitor, jinak u těchto PC ventilátoru poznáte směr foukání podle toho kde jsou ty 3 někdy 4 nožky které drží stator k vnějšímu obalu, na jedné té nožce bývá ještě přivedeno napájení, tak tímto směrem ventilátor fouká :)

hop®
hodnocení

0x

Pokud nemá ventilátor nakreslenou šipku (třeba na boku, směr otáčení nebo směr proudění), tak najít na netu technické informace. Orientační (ne 100%-ní) může být pravidlo, že rotor bývá tlakem proudu "tlačen" do statoru a ne z něho "vytahován".

ladinpraha*
08.01.11 15:43
hodnocení

0x

Takhle

Jakým směrem otočit ventilátor? #4
toshibman*

myslím že takhle ne na druhou stranu protože lopatky ten vzduch nabírají

doplněno 08.01.11 16:03:

tak jak jste to nakreslil tak by foukal na druhou stranu a ještě by nefoukal tak silně jako "za monitor"

dusko

Pokiaľ je nálepka (a teda predná časť ventilátora) otočená ku nám, smer otáčania ventilátora bude v smere hodinových ručičiek, teda správnym smrom) a vzduch bude tlačený k nám (do tváre). Aj predná časť bežného ventilátora vždy tlačí vzduch k nám a tak nás ochladzuje. V prednej časti PC ventilátory vzduch di skrinky nasávajú a nálepky ventilátorov smerujú do vnútra skrinky. Zadný ventilátor vzduch nenasáva, ale odsáva vzduch zo skrinky, teda vytvára podtlak, a nálepka ventilátora musí teda smerovať von zo skrinky.

toshibman*
hodnocení

0x

takhle se bude točit a bude foukat "za monitor"

Jakým směrem otočit ventilátor? #5
ladinpraha*

Takhle by to táhlo rotor ven ze statoru.

toshibman*

to nevytáhne, já vyzkouším nějaké své ventilátory

toshibman*

tak mám ventilátor se stejným zahnutím lopatek a točí se tak jak jsem nakreslil

mirarendol
hodnocení

Nerozumím jak to myslíte že by to vytáhlo rotor ze statoru? Jak jste to myslel?

hop®

Táhlo, ne vytáhlo! Pravděpodobně kvůli namáhání ložisek bývá konstrukční řešení takové... (už jsem to psal... *nevi*)

toshibman*

také si myslím že je to nemožné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]