Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamenají parametry na adaptéru?

Od: stekky odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mohl by mi někdo vysvětlit pár otázek? Na adaptéru 3-12V je psáno 230V,50Hz, 13W. Chtěl bych se zeptat co znamená těch 13W? To je maximální výkon který adaptér dokáže dodat?

Pak je tam např. 3V, 110mA, 0,33VA co znamená ten proud a VA? Děkuji za vysvětlení

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

110mA=0,110A bude výstupní proud. Ten násobený 3V = 0,33VA = výstupní výkon. Vstupní napětí je klasické 230V. 13W bude spíše příkon (=vstupní W) než výkon (výstupní W)

lui*
hodnocení

2x

230V provozní napětí

50Hz kmitočet sítě-znamená to spíš že je adaptér na střidavé napětí, než že by to byl až tak důležitý údaj.

13W Maximální spotřeba ze sítě.

3V výstupní napětí

110 mA maximální výstupní proud

0,33VA Výkon výstupu, vyjádřený v tzv voltampérech. Je to v tomto případě to samé jako W. Tedy 3x0,11=0,33.

Stačí takhle?

jofa*
hodnocení

2x

Částečně jsi si odpověděl. Je to max. 13 W, který je ten adaptér schopen dodat při 12 voltech. To je teoreticky 1,08 A. Při 3 Voltech již jen 0,11 A, to je 0,33 W.

stekky
hodnocení

Těch 110mA při 3V je maximální proud který lze dodat? A stane se něco když tento adaptér nechám nějakou dobu v zásuvce bez připojené zátěže? Děkuji

jofa*

Je to max. proud který lze odebírat z adaptéru. Při vyšším proudovým zatížení se bude zahřívat a napětí klesne. Bez zátěže se nic nestane. S tím vyšším proudem to nezkoušej. Mohl by adaptér odejít (shořet vynutí).

stekky
hodnocení

Právě se mi zdá, že ikdyž nechám adaptér bez zátěžem, že se zahřívá, nestane se opravdu nic? Jinak kdybych na něj připojil zátěž která má vyšší odběr než je psané maximum na adaptéru, tak přece by ten zdroj nedal vyšší proud než má stanovené maximum a nemuselo by se mu nic stát nebo to tak není? Děkuji

jofa*

I bez zátěže se bude lehce zahřívat, protože primární vynutí 230V odebírá nějaký proud a proto se lehce ohřívá. Pokud tam připojíš neůměrně velkou zátěž, tak to trafo při třech voltech neutáhne vyšší odběr a napětí ti spadne dolů a bude se vynutí neuměrně zahřívat, až to celé třeba spálíš.

lui*

Pokud je to zdroj s obyčejným trafem, a nikoliv spínaný(pozna se to podle váhy), tak to že se hřeje naprázdno, je normální. Rozumně tak max do cca 60 stupňů. Je to způsobeno konstrukcí toho trafa, které musí zajistit udané napětí v co nejvetším rozsahu odběru proudu.

Pokud budete zdroj přetěžovat, přeruší se tepelná nevratná pojistka, která je(měla by být) umístěna uvnitř ve vinutí trafa, a můžete adaptér zahodit.

Otázka na lui: Spínaný zdroj je těžší?

lui*

Já někde píšu že je těžší spínaný zdroj? Je snad jasné že kus železa ve formě trafoplechů bude těžší než pár součástek na tišťáku. Něco tak samozřejmého mě vůbec nenapadlo zdůraznit.

to by mě taky zajímalo, jak lze výstupní obvod zatížit vyšším výstupním proudem než jaký je deklarovaný? hm. *ee* člověk se pořád učí.

jofa*

To je celé o konstrukci transformátorů. Vinutí primární, vynutí sekundární. jádro.

doplněno 05.01.11 19:48:

Píši o klasickém trafu.

miljan*

Lze přetížit, mysli trochu.

Stačí vzít měřák nastavit proudový rozsah a píchnot to rovnou na ten zdroj a uvidíš jaký je rozdíl mezi deklarovaným a maximálním proudem *smich**smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]