Nejste přihlášen/a.
Mám třípolohový přepínač a potřebuji, aby svítila jedna ze tří diod v určité poloze přepínače.
levá poloha - svítí jedna dioda / střední poloha - svítí druhá dioda / pravá poloha - svítí třetí dioda
všechny diody jsou napájeny z jednoho zdroje a pokud je chci všechny zhasnout, tak jedině jiným spínačem, který je u zdroje.
přepínačem pouze přepínám, která dioda bude svítit
a teď nevim jak co s čím mám prospojit, aby to fungovalo (vše viz obrázek)...můžete poradit?..děkuji za odpověď
Nie je problem.Potrebujes k tomu merak.premeraj ohmetrom kontakty.Pokial je ten prepinac ako si nakreslil,tak jeden kontakt sa musi prepajat s ostatnymi postupne,podla toho ako prepinac prepinas.Tak trebars prvy kontakt je spojeny s druhym kontaktom.Ked prepnes prepinac tak bude spojeny znovu prvy kontakt ale teraz uz sdruhym.Potom prvy s tretim,atd...Pokial nie tak prepinac nie je vhodny.Az je prepinac v poriadku tak na prvy ,spolocny kontakt daj + cez nejaky odpor.Ten si vyrataj podla napajacieho napetia a odberu jednej led diody.Potom s kazdeho vyvodu prepinacu na led-ku.Minus zapoj na vlne vyvody lediek ,a mozes prepinat.Inac na co to budes pouzivat?
Já jen doporučuji to, co už někdo přede mnou. Opravdu si poctivě přeměř ohmmetrem nebo nějakým pípákem, jestli ti ten přepínač spíná, tak jak potřebuješ.
Můj dojem(možná špatný), ale vycházející z mých zkušeností, mi říká, že: pokud by jsme očíslovali vývody přepínače popořadě čísly 1,2,3,4. Tak že ti ten přepínač v jednotlivých polohách bude spínat vývody: 1-2, 2-3, 3-4. Kdežto ty potřebuješ pro tvoje zapojení aby ten přepínač spínal např: 1-2, 1-3, 1-4. To jen aby jsi to nezapojoval zbytečně. Měření je základ.
ten přepínač asi s největší pravděpodobností spíná 1-2, 2-3, 3-4, ale pokud má dvě řady, jak to často u takových přepínačů bývá tak to řešení má. Na jedné řadě přepínat 2 LED 2-1 a 2-3 a na druhé řadě třetí LED 3-4. a 2. kontakt 1. řady spojit s 3. kontaktem 2.řady a připojit k napájení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.