Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokouším se vymyslet nějaký obvod s malou spotřebou který by byl schopen po průchodu signálu sepnout 1 okruh pro anduino a rozepnout okruh pro LED. Mohl bych použít nějaké jazýčkové relé, pokud ale použiju relé třeba s 40mA a bude jich 20, hodně rychle dosáhnu možností zdroje + teplota + cena + poruchovost. Neporadil by mi někdo jak to vyřešit. Nejspíš třeba existuje nějaký optotriak nebo něco a já o něm nevím :D L
doplněno 04.01.11 12:41:Jde o to že chci aby signál při rozpojení čidla na dveřích (rozpojí obvod) rozsvítil LED a zároveň přerušil signál který by jinak protékal do digitálnío pinu Arduina. Dalo by se to řeši i dalším výstupem z něj, ale vstupů/výstupů nemá zase tolik abych skz něj vedl úplně všechno.
doplněno 04.01.11 12:48:+ zřejmě budu těch okruhů dělat několik pro více čidel, výsledek pak propojím s PC, pokud se to ukáže nad moje možnosti, mám už jinou alternativu. Já se v podstatě zasekl jen v tomto místě.
Tak tedy. Pokud radit, tak se znalostí věci.
1. Čidlo je mechanické? ano/ne, pokud ne, jaké?
2. Arduino-jaké vlastnosti má ten vstupní obvod? Je to otevřený kolektor? Má to nějaký pullUp odpor? Nebo je ten vstup zapojen jinak? Jak?
3. Obvod signalizace(LED). Má své napájení, nebo se bude napájet z toho navrhovaného spínacího obvodu?
4. Ten navrhovaný obvod bude napájen z čeho? Externě, síťový zdroj, baterie,(aku)? Pokud baterie, jaká? Napětí, kapacita?
Teprve potom bude možné ten obvod navrhnout tak, aby to mělo hlavu a patu. Neměl by to být žádný problém.
doplněno 05.01.11 06:16:OK. Magnetický kontakt je jen jazýčkové relé. Ještě něco na co jsem v prvním dotazu zapomněl. Jak daleko bude čidlo a ta signalizace od sebe a od arduina? Tedy jak dlouhé budou přívodní dráty? V tom nejnepříznivějším případě. Bude pravděpodobně potřeba asi 12V smyčka, která se u arduina upraví na potřebných 5V. Záleží na délce těch přívodů. A ještě jeden dotaz. Jak bude v SW Ard. ošetřeny příp. zákmity a rušení na přívodech od čidla? Respektive ne jak, ale jestli budou,(asi budou muset být) a jak dlouhý impuls od čidla(od spínacího obvodu) musí přijít na vstup arduina, aby byl platný?
doplněno 06.01.11 22:10:Tak třeba tohle. Pokud by jste potřeboval opravdu tvrdé oddělení vstupů od smyčky, asi by nebyl problém to upravit a oddělit optočlenem.
Čidlo gme.cz/... s napětím 3V-12V ze stabilizovaného síťového zdroje podle toho jaký obvod nakonec použiju.
Hodnoty Arduina jsou zde arduino.cc/... Napájení ze síťového jednosměrného zdroje. Arduino má z digitálních pinů vstup nebo výstup 5V a zatížení myslím max 20mA . Dá se nastavit na vstup i výstup. Má svůj vlastní zdroj.
Obvod (LED) má také vlastní napájení ze sítě.
Napájení toho obvodu by mohlo být společné s napájením čidel, ale to už by nebyl problém udělat ještě jedno napájení, velikost ale stanovenou nemám.
Omlouvám se za delší odezvu, za poslední 2 dny nic nestíhám. Na vstup arduina se dá využít analogový vstup který zaznamenává 0,1V -5V, digitální vstup jsem na větší úbytek napětí ještě nezkoušel, myslím ale že toleranci by měl mít mezi 3-5V. Co se týče délky vedení, mám v některých mísech stíněnou telefoní dvoulinku. Nejdelší vedení je asi 30m . Ohledně falešných impulzů od čidla se přiznám že jsem na ně úplně zapměl. Půjde to ošetřit podmínkou pro sepnutí delší než 500ms nebo taknějak.
A za ten návrh moc moc děkuju, na mě bylo tohle trochu moc :D
Jo nevadí. Já jen mám ještě pár poznámek. Ta zenerka na vstupu Ard. musí být na napájecí napětí. Podle toho jaké používáte. Myslím, že tahle deska umí jak 5V tak i 3,3V. Podle toho musí být ta zenerka. Digitální vstup je v klidu ve vysoké impedanci, jestli se nepletu a má pullUp odpor. To, že to na analogovém vstupu bude chodit logicky(jedna/nula) nevadí. Vstupní proud je tam nastavený asi na 2mA. No a do magnetu je nastaven proud 12mA. Ten optron na vstupu odděluje samotný obvod magnetu. Teď mi taky došlo, že tam chybí minimálně jeden elyt na vstup napájení. Stačí asi 100uF/25V. A nějakých asi tak 10-100nF keramika, taky na vstup napájení.
Ta stíněná tlf. dvojlinka asi není špatný nápad, já bych ale zvolil SYKFY 2x2x0,5 nebo SYKFY 3x2x0,5. To je to samé ale 4x(6x) +stínění. Kvůli záloze. Dráty navíc se mohou hodit. Na stínění zem, napájecí jednou barvou, pokud možno vždy stejnou. Líp se s tím pak dělá, Hi. Jak vidíte, tak celá smyčka je na 12V. Tak nebude problém ani těch 30m vedení. Ten filtr bude asi nutné odzkoušet, mě připadá 500mS dost. Asi bych to zkusil někde kolem 300mS.
doplněno 13.01.11 17:00:Koukám ja člověk dělá chyby. Ta zenerka musí být na napájecí napětí toho PROCESORU v Ard. OK?
Všechno už je vymyslené... nevím, který klasik to kdysi řekl, ale zřejmě má pravdu...
lepší by bylo, kdyby jsme se dozvěděli více o Vašem záměru, upřesněte, proč jeden obvod a či je to podmíněné jeden okruh pro to a...? a druhý pro LED, a proč třeba těch 20 obvodů spínat a napájet, popište, co chcete vlastně dosáhnout, na více informací dostanete lepší a kvalifikovanější odpovědi, určitě to půjde i s menším odběrem a jinými spínacími prvky jako relé...
Píšete že to připojíte do PC pokud bude zapnuté neustále tak použijte přímo posuvné registry např.4021 těch můžete zapojit za sebou více,pro čtení dveřních vstupů a vyhodnoťte vše přímo v PC.
Znovu celý popis: Čidlo se rozepne, přeruší se tok signálu "do obvodu který hledám". Ten by měl pracovat jako relátko pro 2 jiné okruhy, 1. okruh pracuje jen jako signalizace bez žádných dalších funkcí tzn. rozsvítí se LED. 2.obvod vypíná logickou 1 z amega348 (arduino) Ta má za úkol odeslat signál počítači který bude přičítat hodnotu dle "něčeho jako priority"jednotlivým čidlům podle nastaveých hodnot. Poté vrátí hodnoty zpět do Arduina (+ si uloží hodnoty). Pokud bude PC vypnuto nebo jinak mimo komunikaci, bude signálům přiřazována hodnota konstantní (pro všechny stejná). Po vyhodnocení signálů se pak arduino bude chovat podle dalšího nastavení.
Každé čidlo by mělo mít svoji LED a vstup do Arduina (atmega348). A ještě upřesním že to nebudou jen čidla ale i sepnutí různých obvodů (zámků atd). Ještě mě teĎ napadá že není pro ten obvod aby jeden zapínal a druhý vypínal, oba dva by mohl zapínat při přerušení signálu do něj. // Proč to chci dělat odděleně - Čidla jsou po celém domě, je to x metrů drátů, spoustu jiných vedení, 230V. Permanentně se něco vrtá a podobně, čidla také nejsou bezporuchová a nevím co všecko. Když se něco stane a výstupy z čidel půjdou rovnou do nějakého společného logického obvodu, nespálí se jen část ale rovnou všechno. Ale jde o to že jsem nevymyslel nic jiného než věci typu gme.cz/... a podobné. Na ty posuvné registry se ale každopádně ještě podívám a seznámím se s tím. Co jsem zatím stihl o nich přečíst tak nejsou vůbec k zahození... L
Jak kolegové říkají,vše už bylo vymyšleno.Je to dobré si hrát se součástkami,ale já jsemdoma dal přednost tomuto:
JABRAKA
nj ale nejlevnější to taky není a když si člověk udělá nějakou věc sám má z ní úplně jinej pocit než když si to koupí už hotový. A když to člověk umí tak i mnohem víc tak jak on chce než kdyby to koupil. :D P
Jak píše Jabraka čemu dal přednost ano je to výborná věc,na něčem podobném pracuji delší dobu když mám čas toho je bohužel v poslední době málo jsem pracovně více mimo bydliště.Zatím jsem si dodělal měření příkonu pomocí IO SA9102 (ležel mi doma osm let v šuplíku i sbočníky) tento měří příkon sítě 230V a podle toho mi program pak postupně vypíná zvolené zásuvky se spotřebiči tak že vlastně hlídá spotřebu bytu.Všechno řídí PC s vlastním programem který postupně doplňuji tento je psán pod DOS z důvodu použití staršího počítače.Na ovládání zásuvek a dalších okruhů je použito dvou posuvných registrů 4094 což je 16 výstupů a čidla snímají dva posuvné registry 4021 což je 16 vstupů.Dva vstupy zatím snímají průchod vstupních dveří do bytu a z bytu tyto údaje jsou ukládány do souboru což v budoucnu nebude,jak píši zatím to neustále dodělávám a předělávám.Je pravda že je rozdíl dělat to a koupit hotové jak píše i Jabraka ale jednou toto opravdu bude běžné jako je auto v domácnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.