Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trouba najednou vše připaluje-proč?

Od: davm* odpovědí: 7 změna:

Zdravím ,

máme doma vestavěnou elektrickou troubu fagor a po skoro třech letech bezproblémového provozu začala při stejném užívání jídlo připalovat. Myslel jsem na termostat , ale ten vypína (cvakne v něm , kontrolka zhasne a vizuálně vidím ,že se topné těleso zhasne) a po klesnutí teploty zase sepne. Třeba kachna běžně dělaná 4 hodiny na 120°C- do zlatova upečená , má teď po hodině a půl černou kůrku...Je možné , že termostat funguje, ale posunuly se mu hodnoty , takže při nastavení třeba 100°C vypne těleso až při třeba 150°C? Nebo je možné , že by těleso začalo víc hřát? Nic jinýho to asi dělat nemůže , takže jestli mi někdo neporadí , budu muset obě věci koupit a vyměnit. Nebo to může dělat ještě něco jinýho? Předem díky za radu. David

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

1x

Já bych před koupí náhradních dílů zkusila koupit teploměr do trouby a pozorovat. ;)

doplněno 03.01.11 12:55:

zbozi.cz/...

hodnocení

1x

V troubě je zničena pojistka[přehřevná] která kontroluje větrák ochlazování elektroniky popřípadě je po smrti celý ochlazovací motorek..běžná věc.

Cena do 1 000,- czk

doplněno 03.01.11 15:33:

Cladí se elektronika i celá trouba je naomak určitě teplejší než dřív..

davm*
hodnocení

Koupil jsem teploměr do trouby a teplota je posunutá cca o 150°C. Ochlazování trouby ( jestli to teda je to ,co fouká teplej vzduch ze škvíry mezi dvířkama a ovládáním) asi funguje , když to fouká. A to i po vypnutí trouby , dokud není ochlazená. Dřív jsem na troubu nesahal , ale v současné době je při provozu úplně žhavá. Tak já nevim, řekl bych ten termostat , ale vůbec netuším jak se můžou hodnoty mechanického termostatu posunout o 150°C. Nejspíš celou troubu vyndám , rozdělám a zkusím něco vykoukat...

Právě že u mechanického termostatu je možné cokoliv.

ferda60*
hodnocení

0x

Teplotu uvnitř trouby určuje termostat, jestli vypíná a při tom nastavená teplota neodpovídá stupnici bude závada v něm. Topné těleso technicky jen obtížně začne samo hřát víc (tady by to ale vliv nemělo - teplotu určuje termostat), spíš méně nebo vůbec.

Prakticky tedy mohou být příčiny dvě. Buď termostat nějak posunul úroveň regulace (mechanicky, nebo je-li elektronický může být závada v elektronice). Nebo se mohlo stát, že čidlo termostatu vypadlo (při čištění) z pečícího prostoru jinam, kde je chladněji a do regulace tak zanáší chybu.

Zkuste, jak píše Mařenka, měřit teplotu. Když nebude kolísat, je vada pouze v úrovni regulace.

buss
hodnocení

0x

Třeba pustili do sítě vyšší U.

gumidek*

vyžší napětí (U) způsobí kratší ohřeh, ale bimetal reaguje na teplotu a ne na U. *haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]