Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,rád bych se zeptal na jeden dotaz ohledně fotoaparátu canon powershot G10. Koupil jsem si tento aparát a pomalu jsem se s ním naučil zacházet,ale zjistil jsem,že pokud fotím doma při rozsvíceném světle a venku je tma,tak musím fotit s bleskem(bez blasku jsou fotky rozmazané-také nevím jak to vyladit! ),aby fotky byli ostré,ale když fotím s bleskem,jsou fotky tmavé.Můžete mi někdo poradit,jak foťák nastavit,aby fotky měli normální světlost? A nebo jak fotit bez blesku a fotky nebyly rozmazané(Pokud fotím bez blesku fotky mají dobrou světlost,ale jsou místy rozmázle)?
Děkuji za rady.
doplněno 04.01.11 10:38:Všem moc děkuji,zkusím ještě jednou prozkoumat manuál a nastavit fotoaparát dle potřeby.
doma při rozsvíceném světle je světla na focení málo a automatika foťáku nastaví dlouhý expoziční čas, který je z ruky nudržítelný a fotky jsou rozmazané. Proti tomu se lze bránit větší citlivosti - převzato z filmu - hodnota ISO.
Focení bleskem není všemocné, světlo blesku má omezený dosah, proto jsou vaše fotky tmavé, V manuálu budete mít max. použitelnou vzdálenost pro použití blesku.
Pokud máte bez blesku foto světlé , dobře exponované, ale rozmazané, je to jak píše -bmbx. To se nechci opakovat. Ale pokud máte tu samou situaci (foto) s bleskem tmavou, tak máte něco špatně nastaveno pro blesk. S vestavěným bleskem v klasickém bytě musíte na dva-čtyři metry udělat také dobře exponované foto. Zadní části místnosti mohou být tmavší, ale blíže to musí být v pořádku. Prozkoumejte návod na použití blesku.
doplněno 03.01.11 11:45:Pokud by jste se věnoval více focení, zejména v interiéru, bude externí blesk nutností, K vašemu aparátu lze dkoupit, ale není to levná záležitost.
Profesionální fotograf používá v interiéru různé reflektory pro přímé i nepřímé osvětlení fotografovaného objektu a aparát má zpravidla ve stativu, přestože má velmi kvalitní vybavení. Musíte se smířit s tím, že focení má přece jen trochu omezené možnosti. Něco se dá vylepšit při následné úpravě fotografií, u digitálu je to snadné. Pro nás amatéry je docela dobrý program Picasa 3, je free a dá se stáhnout z www.stahuj.centru/... , možná i ze slunečnice. Picasa má ještě jednu velkou výhodu, že při vhodném nastavení si sám stahuje fotky z celého počítače, takže se dají upravovat naskenované obrázky, printscreeny i další.
tento foťák má jestli se nemýlím maximální ISO 1600, to je dost na to aby se dalo fotit při mizerném osvětlení rozumě krátkými časy. To si musíte nastavit někde v menu.
1600 ISO je pro mizerné osvětlení
Fotky budou zašuměné a zrnité, ale pořád lepší než rozmazané.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.