Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak navrhnout dělič napětí?

Od: mrlama odpovědí: 8 změna:

potřebuju pomoc s jedním příkladem. zadání: Navrhněte dělič napětí z 1200V na 12V. Součet obou rezistorů je 10MΩ.

dík

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

4x

Poměr rezistorů musí být 1: 99. Jejich součet musí být 100.

juvla*
29.12.10 21:04

ano, ano

mrlama
hodnocení

zapomněl jsem napsat, že vlastně vůbec nevím, jak se to počítá nebo co s tím mám vlastně dělat. *nevi*

No mí předchůdci snad napověděli až, až! Odpor se spočítá v daném poměru tak aby součet odpovídal zadání.

kdosi

Takže jednoduše řečeno 1. rezistor = 9,9 MOhm, 2. rezistor 100 kOhm ;)

tazatel napsal: vlastně vůbec nevím, jak se to počítá nebo co s tím mám vlastně dělat

potom mu kdosi napsal hotový výsledek...

teď i kdyby jsme mu dávali další rady, už se s výpočtem zřejmě trápit nebude... je klidně možné, že tazatel napíše:

opsal jsem jednoduše ten výsledek, ale i nadále vlastně vůbec nevím, jak se to počítá nebo co s tím mám vlastně dělat...

juvla*
hodnocení

3x

Je to nezatížený dělič a poměr napětí je 1:100. Poměr rezistorů musí být taky 1:100. Dál již počítej.

buss
hodnocení

0x

vem si pravítko 1200 mm, to je těch 10 MΩ, a na každý mm je 1 V... na každý mm je n Ω a je to. Rozdělit na 12 V a 1188 V. Pouze idea, bez zatížení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]