Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praská žárovka - důvod?

Od: lukovic odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, doma mi v obývacím pokoji jednou cca. za dva měsíce praskne žárovka. Zdá se mi že je to stále na stejném místě. Nemohli by jste mi někdo poradit jaký by mohl být proč zrovna ta jedna samá praská?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

Já bych se podíval na chlazení. Objímka, vypínač pochybuji, mi problikává žárovka už pěknou dobu na WC vlivem vypínače a držííí. Je fakt, že prdla i nová žárovka, našrouboval, zapl a báác. Možností vícero, vždy se najde šmejd ... Až bude odcházet jedna za druhou, tak to má nějakou vypovídací hodnotu.

magdon*
hodnocení

0x

Pravděpodobně zoxidovaný, nebo uvolněný kontakt v objímce. Zkuste lehce napružit a očistit kontakty (vypnout jistič!). Zkontrolujte celou drátovačku v lustru od "čokolády" u stropu až po kontakty v objímce. Jestli si na to troufáte, rozeberte příslušnou objímku a zkontrolujte pevnost nýtovaného spoje mezi pružným plíškem a té části, kam je připojený drát. Nesmí se protáčet. Pokud ano, stačí většinou lehce malým kladívkem rozklepnout, lepší je ale proletovat. Možná je jen povolený šroubek, držící vodič. Pokud máte lustr vydrátovaný licnou (spletený vodič z mnoha drátků), je dobré mít konce proletované.

ffff

Žárovky často praskají proto, že tomu tak chce výrobce, aby měl větší zisk. Zatímco žárovky vyrobené např. před rokem 1989-1996? vydržely na stejném místě několik let, žárovky vyráběné asi posledních 10 let vydrží i jen 3 měsíce. A není to z důvodu přepětí či přechodu z 220V na 230V. Je to nejspíše výrobou vlákna - méně wolframu, tenčí vlákno a delší míst kratší a tlustší. Některé nové, co mají kratší a tlustší spirálku, vydrží o něco déle. Wolframu je tam ale zřejmě také málo. Bohužel ani země výroby Ukrajina, Francie, Německo, Polsko nehraje roli, natož značka. Radím zapamatovat si značku a provedení vlákna, žárovky která vydržela méně než deklarovaných 1000 hodin a příště ji bojkotovat. Podobný problém je i u kompaktních zářivek, kde prodejci a výrobci lžou, že vám vydrží 15-20 let a ony přitom vydrží spíše 1,5 - 2roky. O škodlivosti elektrosmogem, výpary rtuti při rozbití, bzučení tramsformátorku, toxické výpary horkem zahřátých součástek a lepidel, plastu nemluvě. Znám řešení, jak se vyhnout praskajícím žárovkám ale to si nechám pro sebe.

magdon*

Sice s Vámi souhlasím, ale ne docela. Kdyby to bylo krarší životností žárovek, nepraskaly by stále jen v té samé objímce.

lukovic
hodnocení

Asi před půl rokem jsem měnil celý nový lustr, již podruhé mi praskla v tomto lustru žárovka. Dříve mi praskala také pořád jedna z nich. Nemyslím si že by byla nyní vada v objímce, nevíte kde bych se měl nyní podívat?Myslíte že by to nemohlo být třeba u jističe?

magdon*

U jističe to nebude. To by praskaly všechny žárovky stejně. Hledejte až za bodem, kde se rozdělují vodiče k jednotlivým žárovkám. Stačí povolený šroubek ve svorkovnici, nebo špatně zasunutý drát. Na pohled to nemusí být vidět.

lukovic
hodnocení

Dobre podivám se, děkuji

lukovic
hodnocení

Ale víte co je zajímavé? Lstr má dva okruhy jeden je na 3 žárovky, druhý na dvě žárovky a úraská mi žárovka v okruhu na dvě žárovky. Tyto žárovky by však měly být spojeny paralelně tak nechápu že praská jen tak jedna?

fff

odpoved pro ne dve ale jedna - jedna mohla byt uz starsi a mela "nacate" vlakno, proto odesla drive, napriklad vsechny zbyvajici snesly kratky impuls prepeti, ale tahle uz byla upalena tak dodelala. Za 120Kc poradim co udelat (koupit, vymenit aby jste si zajistil delsi zivotnost a usetril) sam to pouzivam. Zarivky ani diody (neradim kupovat, malo luxu!) to nejsou.

ladinpraha*

Já ti taky poradím a ZDARMA: ZKOUŠEJ TO NĚKDE JINDE!

lukovic
hodnocení

Ve své odpovědi neuvádíte co koupit?

hop®

Neuvádí, protože jste tomu vychcánkovi ještě nezaplatil těch požadovaných 120,-Kč! A doufám, že nezaplatíte, možná yste se dočkal rady třeba na nákup petrolejky... *cert*

doplněno 28.12.10 21:27:

Pro Lukovic: pokud jste přesědčen, že všechny kontakty (svorkovnice, objímka) jsou v pořádku, asi bych na Vašem místě zkusil vyměnit všechny žárovky. Sice bych si tím možná moc nepomohl, ale třeba by se objevil nějaký "jev", který by mi pomohl v dalším pátrání po "pachateli" problému... *nevi*

magdon*

Ano, jsou paralelně. Ale určitě existuje bod, kde se vodiče rozdělují a vedou ke každé žárovce zvlášť. Kontrolujte od tohoto bodu (včetně) dál do objímek. Múže být i přelomený vodič v izolaci, který se jen dotýká. To ale nemusí být vidět. Jedna z možností (i když trochu pracná) je lustr komplet předrátovat.

lukovic
hodnocení

Děkuju, zkusím vše zkontrolovat a snad se vada ukáže :)

mkat*
hodnocení

0x

Niekedy si domaci kutili vyrabali vypinač "s nulov u prostred".Ten mal za uohu zapnut žiarovku v strede sinusovky tak že na ziarovku neprišla špička napätia.Ziarovky potom tak mali vydržat väčší počet zapnutí.Navod bol publikovany v niektorom staršom ročniku Amaterskeho radia.

hodnocení

0x

Pokud praská pouze vlákno žárovky tak si myslím, že to je jenom souhra náhod. Není jediný důvod (ani v nejnevhodnějším nebo poškozeném zapojení lustru) aby se to stalo pravidlem. Pokud se stává, že praská baňka, tak je to vadná objímka. Měl jsem lampu kde se okraj objímky lehce dotýkal baňky žárovky (přímo špatná konstrukce objímky), docházelo k místnímu ochlazování rozpáleného skla a časem žárovka pukla. Po výměně objímky je vše OK.

luk*
hodnocení

0x

Zdravím,

no koukám, že už se tu platí za rady pomalu :(

To co nabízí "fff" bude jen obyčejný stmívač.

Ono žárovce nesvědčí (a to žádné elektronice a elektrickým zařízením) zapnutí - proudový náraz.

U TOHO žárovka shoří.

Když budete žárovku postupně rozvicet (obyčejný triakový stmívač) třeba od 100V do plného napětí - 230V,

tak žárovka Vám vydrží o něco déle - typoval bych i o dost :)

K tomu si určujete svit jaký zrovna chcete. Tak normální žárovkou uděláte i intim osvětlení *hi*

Jsem levnější stačí mi 100 Kč :-D :-D

hodnocení

0x

Žárovka proudovými nárazy netrpí, ale to co je kolem ní. Žárovka má za studena malý odpor takže ze začátku jí teče velký proud, když se rozžhaví tak má velký odpor a teče jí menší proud. V tomto ohledu má stabilizační vlastnosti a dřív se taky ke stabilizaci používala, jen měla vlákno z vhodnějšího materiálu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]