Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , opět jsem tu já. Jak by se dalo multimetrem změřit el. napětí když mám jen jeden pól.(asi)
Chci změřit napětí které jde do zvonku v bytě. Dráty od multimetru ale nedosáhnou od spínače(jeden pol) ke zvonku(druhy stale připojeny pol). Jaká el. jde do zvonku? střídavý nebo stejnosměrný.
Zvonek myslík klasický co je v bytech. Dá se zvonit u vchodu a u bytu.
řešení je při měření zvonit. Ale mě zajímá jak to udělat jen s jedním pólem a to u vypínače(tlačítka zvonku)?
Do zvonku jde střídavých cca. 8V. S jedním pólem to u zvonkovýho trafa (bezpečnostní) opravdu nepůjde.
doplněno 28.12.10 10:18:Jedině si natáhnout drát od zvonku...
Milý Vlku95,
kolegové to už řekli: je nutné znát a osvojit si základy fyziky a zejména elektrotechniky. I nějaký ten kurz neuškodí, ale až potom, co budeš znát základy sám a spolehlivě.
Nevím, co a jak se dnes učí v rámci fyziky o základech elektřina na základních školách, ale bývalo to od 7. či 8. ročníku - a to tak, že poučky si žák mohl vyzkoušet např. s tehdejším ručkovým měřákem AVOMET (dnes různé dobré a levné multimetry) a také se dělaly různé stavebnice, kdes hned poznal, že to nesvítí třeba proto, žes nezapojil oba poly, atd atd.
Je pěkné, že se o to zajímáš - a máš jedinečný předpoklad - vlastní měřící přístroj. Takže : obstarat si různou začátečnickou literaturu nebo staré časopisy ABC nebo VTM (myslím tak ročníky něco kolem 1960-1970), isolované dráty, krokodýlky, objímky a žárovky (nikdy nezapojovatg do sítě), nějaké baterie (šlágr bývalý ploché na 4,5 V) nebo lépe malý akumulátorek třeba na 6 V s možností dobíjení.
Já jsem první vědomosti získal v cca 10 letech z několika starých učebnic fyziky pro měšťanské školy (dnes tedy 7.-8/.ročník) a asi ve 12 jsem si sám nabifloval základní vzorečky Ohmova zákona, které umím, i když mne dnes někdo vzdudí o půlnoci.
Profesionálem elektro jsem se ale nikdy nestal a živil jsem se úplné v jiných oborech...
Tak hodně zdaru a trpělivosti v pokusech ... Edison to celý život nedělal také jinak.
Taky jsem první zkušenosti získal kolem 10 roku. Zajímavá byla ta, když jsem olízl dráty tehdejšího rozhlasu po drátě (100V, někdo bude tvrdit že jen 60V, ale i to je dost). Dodnes si to velice živě pamatuju a to je to už skoro 50 let. Přežil jsem a stal se profesionálem
.
Magdone, stýská-li se Ti po letitém zážitku, můžeš si pro oživení vzpomínky olíznout drátky od telefonní linky, tam těch 60 je taky!
Vím. i to jsem si zkusil. Bylo to o pár desítek let později, potřebovali jsme na stavbě natáhnout ranžírem provizorní telefonní linku. Nemaje po ruce nic na oholení drátů zkusil jsem to zubama. Netušil jsem, že byl kolega na druhém konci rychlejší a už to má připojené. Bylo to jak kopnutí koněm, ale vzhledem ke zkušenostem už to nebyl takový šok.
Ahoj Vlčáku, kolegové už řekli téměř vše, takže jen doplním: občas se také potýkám s "krátkým drátem" od měřáku.
Tvůj případ domovního zvonku na malé napětí bych řešil zkratováním přívodů ke zvonku (univerzální kablík s dvěma krokosvorkami) a na kontaktech nespojeného vypínače bych měřil napětí zdroje naprázdno.
Milý Vlku, 95 snad není věk ale spíše rok narození. Zdá se, že místo aby jsi se ponořil do nějaké literatury, nacházel info na intu, tak k čemukoliv sem zadáváš dotaz. Některé ...naivní.
Jestli tak budeš postupovat u všeho ve svém životě, budeš potřebovat kupu poradců (a ti to už nebudou dávat zadarmo). Budeš to mít těžké, budeš okolí otravný ... Co tak vlastní iniciativa? Odkud jsi?
Ve tvých letech jsem měl už za sebou placený! kurz radiotechniky. Elektriku ovládal vlastní pílí, znal základy radiotechniky, TV a po 16 je uměl i opravit...
Mě až tak nezajímá elektronika a radiotechnika. Zajímá mě spíše rozvody el. po domě, rozvodná síť, přenos el. energie. Velmi mě zaujal teslův sloup a jeho myšlenka bezdrátové elektřiny. Kroužky kde se mluví o rozvodných soustavách snad ani neexistujou. Proto experimentuji s trafy protože mě to baví...
No dobře, ale na intu je toho jak hno.., ale jsou i kroužky elektro. S tím trafem bych ti to moc nedoporučoval, pokud neznáš věci kolem toho, to je o hubu ... Pokud neznáš základy ...
Tak po ukončení školy na nějakou střední, elektro ... Půjčit si někde učebnici pro OU , SŚ. Najdi si podobnou školu v okolí a navštiv.
Jako zdroj by se dal použít zvonkový trafák, je to měkké, bezpečné, neublíží, dát do krabice, vyvést střídavé U a pak i něco usměrnit a třeba i stabilizátor na různá napětí. Popř. zdroje k různým zařízením, ale s trafem, dává to tak kolem 0,5 A od 3 V do 12 V a když, tak ti při zkratu odejde primár, to seženeš na poptání, kupa lidí toho od starých mobilů má ... ne dnešní!
Můžeš zadat i inzerát na darování takových zdrojů, za poštovné. Využít třeba i nabíjecí akumulátory ... aku z auta moc nedoporučuji, tam už by pak tekly velké proudy. Kupovat baterky by se ti prodražilo...Myslím, že i dnes jsou stavebnice , ale bohužel drahé.
Pokusy: začni se žárovkou, měř proud a počítej, přidej další žárovku (uvažovat s napětím, proudem), nakreslit si schema, zhovovit tabulku výsledků, odvozovat vztahy. Nějaký motorek, třeba z vyhozeného počítače, LED, diody...
Prostě postupně od nejjednoduššího ...
A ptej se učitele fyziky... (aby jsi nakonec nebyl chytřejší než on).
Pohledat literaturu, dát si inzerát, např. byla kniha 100 zajímavých okruhů z eletrotechniky a radiotechniky, kdysik toho vycházelo ...
Prohledej int...
ke stažení!
pachner.cz/...
Výborná byla knížka "modely a hračky s tranzistory". Pravda, dneska už trochu anachronismus. Byla sice spíš o slaboproudu, ale základy elektrických obvodů (včetně výpočtu transformátorů) tam byly vysvětleny dokonale (a vtipně). Ještě ji mám schovanou (cena v soutěži za elektrotechnický výrobek).
Musíš měřit na zvonku a někoho poprosit ať ti zazvoní - jiná možnost není. Napětí je střídavé, může být různé kolem 6V - 12V
Provedl jsem měření: Když zvonek nic nedělal tak mi to ukazovalo +- 4V(to je to jak to jen tak skáče) Při zazvonění se to zvýšilo na 5V. Zvonek zvonil. Bylo mi to divné tak jsem drátky odpojil od zvonku a změřil při stlačení tlačítka. Zvonek nic nedělal nebyl připojen. Změřeno 14,55V .Proč to ale neměřilo když byl zvonek připojen?
4V "skákájící" - to naměřilo jen něco naindukovaného, 5V při zvonění je napětí zatíženého zdroje, 14,55V je napětí zdroje na prázdno
Takže zpět k původnímu dotazu: Jeden pól změřit nejde. Napětí je vždycky mezi minimálně dvěma póly (někdy i proti zemi). Rovněž tak proud musí odněkud někam téct. Takže na jednom konci drátu žádný proud být nemůže. Dokonce i statický náboj (blesk) má někde druhý pól.
Klasický zvonek je většinou napájený střídavým proudem o napětí 8V, případně 3V, nebo 5V. Všechna tato napětí dává takzvaný zvonkový transformátor. Má oddělená vinutí, takže je to naprosto bezpečný zdroj. Myslím, že se dá běžně koupit.
Pro měření v jednoduchých zařízeních bych doporučil nějaký ručkový přístroj s menším vnitřním odporem (ideální starý AVOmet). Není to sice tak přesné a pohodlné, ale zas to neukáže nesmyslné naindukované hodnoty, které tam prakticky ani nejsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.