Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje zapojení svíček na stromku?

Od: shaman odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě jak jsou zapojeny svíčky na vánočním stromku? Jaké napětí je na žárovkách, jsou stavěny na 230V?díky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dnes jsem je měl v ruce, teda ten starší typ, přímo na síťové napětí. Souprava z roku 1960 obsahovala 16 ks žárovek , každá na napětí 14 V, proud 0,15 A. Spolu v serii zapojené žárovky 14 x 16 = 224 V

Novější typy osvětlení používají většinou transformátory na malá napětí...

shaman
hodnocení

Aha tak sériově hmm...Jinak ten prod jste měl na mysli asi místo 0,15 A - 0,015A na jednu žárovičku ne?

Nízkonapěťová žárovka s proudem 0,015A - tak tenké vlákno snad ani nikdo dosud nevyrobil *smich*

buss
hodnocení

0x

Většiniou do serie, tak aby napětí žárovek dalo v součtu 230 V. Takže klidně žárovičky do svítilen. Ale jde to i serioparalelně. Dnes čajna, lze i LEDky. Tak jsem šel a napočítal 100 ks žároviček.

shaman
hodnocení

Můžete mi vysvětlit co nechápu jakto že mi třeba odejde jen jedna žárovička a přestane mi svítit jen část žárovek třeba 10 ze sta? Ty žárovky jsou na střídavé napětí vždy?

Žárovce je jedno, jestli je napájená stejnosměrným, nebo střídavým napětím... rozžhavené vlákno má tak velkou setrvačnost, že přechody střídavého proudu nejsou vidět,

když odejde jedna žárovka a zhasne třeba jen deset ze sta, znamená to, že je zapojeno více okruhů... a v jednom okruhu přepálená žárovka přeruší obvod a proud neteče žádnou z toho okruhu. Je dokonce možnost v nouzi nahradit originál žárovku třeba žárovkou na jiné napětí, třeba na 12 nebo i 7, nebo 18 Volt, změní se ale proud a tím i svítivost...

doplněno 23.12.10 21:05:

pokud moje vědomosti stačí, vím, že žárovka svítí proto, že jejím vláknem prochází elektrický proud a vlákno se rozžhaví na určitou teplotu a svítí a hřeje... je asi jedno, jestli je to proud jednosměrný nebo střídavý, rozžhavené vlákno svítí...

existují žárovky i jiného typu, které svítí na jiném principu vzniku světelného záření, a ty mohou být napájené i jiným způsobem...

bavíme se o žárovkách na vánoční stromeček...

shaman
hodnocení

Takže jakákoliv žárovka může být napájena jak střídavým tak stejnosměrným napětím, opravdu?

hop®

Obyčejná žárovka s vláknem ano. Není zde řeč o zářivkách, úsporkách...

buss

žárofka není zářifka, tudíž neznáme ani spořící šetřící aj. klasické žárovky

hop®

*sok*

...nechápu poznámku... *nevi*

jabraka*

Pokud to jsou klasické řetězy s žárovičkami,ne s LED,jsou dvě možnosti.Buď jsou v serii napájeny přímo ze sítě,pak při shoření jedné z žároviček nesvítí všechno.Já mám řetěz,napájeny paralelně přes napájecí trafo 24 V,tam jsou úseky,které jsou odbočeny z hlavního přívodu.Jsou vedeny několika dráty,ne dvěma.V určitém místě má jedna ze žárovek ještě odbočovací kontakt.Takový systém je mnohem odolnější vypadne jen část řetězu.Po výměně vadné žárovky vše zase svítí .Kontrolu provádím měřením ohmmetrem.

JABRAKA

alf*

když jsem byl malý tak jsme měli osvětlení ve tvaru takových malých domečků. To byla věc, otevírat postupně domečky aby se zjistilo že v 15. z 16 je ta prasklá žárovička.

Jabraka už dlouho se vyrábějí seriové žárovky na 220V, které v sobě mají různě provedené přepěťové můstky. Při přehoření jedné žárovky se na něm objeví 230V a prorazí se - stromeček svítí dál a žárovka, která je vadná je hned vidět. Zaímavé je že, tyto vánoční žárovky už vyráběli v Německu před druhou světovou válkou u nás se objevily až z dovozu z Číny.

patronka*

Tenhle problém jsem tu řešila v létě, když jsem si v povánočním výprodeji koupila 2 sady á 100 žárovek a natáhla je v chalupě kolem stěn, aby mi nebylo smutno.Nikdo mi nevěřil, že když 1 žárovka odejde, ostatní svítí dál.Zůstal jen jeden nedostatek, tak využívám příležitost k poučení. U jedné sady jsem přestřihla přívoní kablíky a nastavila. Pak jsem nastavení zas zrušila, kabely spojila takovou pérovou spojkou, kam se strčí oba dráty z jedné strany (?).Výsledkem je, že to chvíli svítí, pak zhasne a tak se to různě střídá.V návodu bylo psáno, přívodní kabel nepřerušovat (!).Tak to mi hlava nebere. Víte, čím to je? Děkuji.

Jak funguje zapojení svíček na stromku?

shaman
hodnocení

Když mám např. na stromku 20 žárovek to je 230/20=11,5V je jedna žárovka. Jedna žárovka mi odejde a já ji nahradím žárovkou např. 3V, stane se něco?Bude fungovat nebo se spálí? Pokud bude fungovat kde se podílí nevyužité napětí do 11,5V? děkuju za vysvětlení

Napětí se rozdělí na všechny žárovky v závislosti na odporu vlákna žárovky. Dohromady zase jen těch 230 V. Jiný odpor má žárovka na těch 11,5 V, jiný ta na 3 V. podle proudu protékajícího obvodem vznikne na každém vlákně úbytek napětí, i 3 voltová žárovka bude fungovat, ale její odpor ovlivní velikost proudu v obvodu, může se stát, že ostatní žárovky budou jenom žhnout místo svícení.

jako perličku uvedu použití zářivkového starteru zapojeného do série se žárovkami, který způsobí nepravidelné blikání žárovek. Pokud v starteru probíhá doutnavý výboj, žárovky nesvítí. Když se výbojem ohřeje bimetal, uzavře se obvod a žárovky se rozsvítí, tím zanikne výboj, bimetal se ochladí, rozepne, žárovky zhasnou, výboj začne hřát bimetal a tak dál... žárovky blikají, dokud u jedné z nich se nepřepálí vlákno...

shaman
hodnocení

Díky za vysvětlení, s tím starterem to může být machrovinka :-D Pokud bych tedy neměl žárovku a chtěl spustit svícení žárovek mohu místo žárovky dát i propojku aby se mi spojil obvod ne?

hop®

Jj, můžeš dát propojku (takže zkrat) místo původní žárovky. Budeš tím ale mít na všech ostatních žárovkách vyšší napětí, takže budou mít menší životnost...

shaman
hodnocení

Mě nesvítí jeden okruh, mám tam nějaké mini žárovičky možná jsou to ledky. Není možné je vyzkoušet jelikož jsou zalité, nevíte jak bych zjistil která žárovička nebo led je špatná?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]