Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezistor, napájanie

Od: jozef* odpovědí: 8 změna:

Zdravím. Mám jednu otázku. Prečo, keď sa niekde udáva napájanie (napr. keď napájame bázu tranzistora alebo nabíjame kondenzátor) tak sa medzi to dá rezistor? Je to preto, aby sa znížil prúd? A nezníži sa mi napätie, napr. chcem dať na bázu 1V a dám tam rezistor, a nezníži sa mi napätie na 0.7V napríklad? Alebo mi napätie na rezistore ostane pôvodných 1V?

Vďaka

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Napřed by to chtělo si prostudovat teorii ohledně tranzistorů, jejich napájení, obvodového zapojení, stabilizace pracovního bodu... kdysi vyšla knížečka Melezinek Začínáme s tranzistory. Podíval bych se na nakladatelství BEN. Určitě to bude i na intu, jen to chce čas při vyhledávání.

jofa*

Za každým odporem bude úbytek napětí. Záleží na zatížení. Proštuduj ohmovy zákony.

Jofa:

hodně nepřesně řečeno - zatížení jakého a čeho? Za odporem může být i úplně nepostřehnutelný a běžně neměřitelný úbytek napětí, záleží na jak velkém odporu a proudu tekoucím odporem...

jofa*

Tak je to přesně řečeno. Ohmovy zákony se nemýlí. Co tam má zapojený za odporem, tak to pátrat nebudu.

jozef*
hodnocení

Ďakujem ti za odpoveď.

Ja som tie tranzistory uviedol len ako príklad, ja som to myslel tak že nerozumiem prečo sa napája cez rezistory, napríklad aj na rôznych schémach je zdroj ktorého svorky sú spojené s rezistormy. A tiež aj kondenzátor sa nabíja cez rezistor, prečo je to tak?

jofa*

Pokud začínáš s elektrotechnikou a chceš pátrat co a jak, tak musíš začít naprosto od základu. Něco snád víš ze školy a další najdeš v těch nejzákladnějších učebnicích elektrotechniky. Takto získavat informace, tak to nejde. To musíš sám studovat.

buss

Človíčku, to je o tom celá teorie. Co tak vzít jeden tranzistor, zopár odporů, potenciometrů, měřák, zdroj a jednoduchý obvod si zkonstruovat (zesilovač) a měřit, co to udělá, změřit si vlastnosti, charakteristiku tranzistoru. Taková malá domácí experimentálka. Do báze nelze vrazit jakékoliv napětí a teď je otázka zapojeí SB, SE, SK, NPN, PNP. A to jsme teprve u klasiky. Mrknout do katalogu tranzistorů.
Kondenzátor tam není jen tak, aby se nabíjel, a není řečeno, jak je zapojen! Odděluje mezi sebou obvody - vazba, proti rozkmitání, omezení frekvence nebo ho tam i nedám. Zadat pracovní bod tranzistoru do vyhledávače a podobně.

jozef*
hodnocení

Ok, ďakujem vám za rady :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]