Nejste přihlášen/a.
Hledám zde radu/pomoc. Potřeboval bych převinout nebo upravit vynutí motoru převodovky, viz foto.
Z původních 42 V nejlépe na 1 x 230 V (případně 3 x 400 V) s nejmenšíma možnýma otáčkama, pokud to jde.
Děkuji za rady.
Obávám se,že o převinutí nemůže být ani řeči.Jedná se o motor s kotvou nakrátko a rotor má vlastnosti,určené pro vinutí statoru,který je takový,jak máš.Změnou tloušťky drátu docílíš počet závitů,který se do mezer mezi pólové nástavce nevejde.Nejsem motorář,ale určitě to potvrdí i kolegové.Motor pro napětí 230 V musí mít celkově jinou konstrukci.
JABRAKA
jabraka, jabraka, tvoje odpověď je na draka.
Samozřejmě, že motor půjde převinout na 230V. Nebude to levné.
nejde mi o úsporu peněz ale o zprovoznění celé převodovky, spíše mne zajímá jaké otáčky bude motor mít po výměně vynutí na 230 v
Dle přání, záleží na počtu polů, je třeba se domluvit ve firmě, která v okolí provádí převíjení motorů.
doplněno 18.12.10 21:52:Se snížením otáček jde výkon motoru dolů, s tím je nutno počítat.
takže než někam vyrazím převinovat, chápu dobře že tento motor co mám je možno upravit na jednofázový 230 V a způsobem uložení vynutí částečně zvolit i otáčky, samozřejmě omezeně že ano?
odborníky jistě oslovím ale pro moje další uvažování a vývoj pokračující i o víkendu potřebuji jistotu že to lze alespoň 80%. Jste přsvědčen že je tento motor upravitelný na 230 V a otáčky alespoň shodné s původním?
Voltáž motoru je dána jen počtem závitů jednotlivých vynutí nebo i kombinací zapojení vynutí? Vím že mi na toto opoví v odborném servisu ale nějaký znalec by tu snad mohl být, dík.
Jabraka - jabraka
Co to má zase znamenat? Od kdy má napětí vliv na celkovou konstrukci motoru? Samozřejmě, že na 230V bude víc závitů, ale zase menším průřezem drátu a tak se to tam prostě a jednoduše vejde. Ta velikost motoru je dána výkonem, počet pólových nástavců určuje otáčky a je zcela jedno jestli ten motor bude navinut pár závity tlustým drátem na malé napětí nebo hodně závity tenkým drátem navyšší napětí.
Transformátor by byl asi nejschůdnější.
doplněno 18.12.10 22:04: transformátor nebývá poruchový a rozhodně je jednoddušší navinout nový transformátor než převinout motor
Podle napětí, proudu a výkonu bych tipoval na jednofázový motor, ale klame mě ten trojúhelník u napětí.
možné je úplně vše, člověk který původní technnologii dokázal zkrotit již nežije a můj předchůdce napáchal nevratné škody, např vystříhaná instalace atd., takře komplet repas a tedy pořádně.
zapojení svorkovnice, ale kam vedl kabel fakt nezjistím.
aj pri pouziti fr.menica sa s velkou pravdepodobnostou prevodovke nevyhnes. To trafo, ako ti tu radili, by som na tvojom mieste bral. Urcite bude spolahlivejsie a financne vyhodnejsie, ako spominany menic, alebo previnutie motora. Ale ak mas cas a moznosti na vyvoj ...
Za určitých okolností se dá s frekvenčním měničem vyhnout převodovce /všeobecně/, s trafem se nedají regulovat otáčky u asynchronního motoru.
převodovce se nehodlám vyhnout, tato převodovka s motorem je součástí postaršího dopravního uzlu mezi obráběcíma strojníma jednotkama a frekvenční měnič je součástí "mozku" tohoto uzlu a slouží k " jemnému" doladění posuvové rychlosti. Respektive se snažím propojit starou dobrou, festovní technologii s novým, přesnějším a snad výkonějším systémem řízení .
Už plácám blbiny, jdu spát, zatím dík za názory a rady.
Nemůžu si pomoct, ale ten motor mi příjde trojfázový nebo alespoň s rozběhovým kondenzátorem...
doplněno 18.12.10 22:49:Snížením kmitočtu se sice sníží otáčky, ale ten motor nic neutáhne - je to asynchroňák. On se na nižší kmitočet ani nemusí roztočit.
buss.
proboha proč by klesnul výkon kdyby se tam nacpalo 5x víc závitů? A jak se snižuje napětí elektronicky? -zvlášť když jde o asynchronní motor?
pav: ten motor převinout na 220V půjde, pokud peníze nejsou rozhodující tak není co řešit.
Nebylo by jednoduší a schůdnější , sehnat třífázový nebo jednofázový asynchronní motor s požadovaným napájecím napětím i starší s podobným výkonem a potřebnými otáčkami a přizpůsobit jeho přírubu , Vaší převodovce. miro
No to zcela určitě bude jednodušší jej převinout, jak je vidět z fotky tak motor, přírubu nemá, jeho čelo tvoří už převodovka jestli se nepletu.
pravda, příruba/čelo motoru už tvoří převodovka a navíc konec hřídele je opracován přímo jako ozubený pastorek. Přizpůsobit jiný motor byl původní záměr ale rozměry statoru mi nepasují na žádný typ běžných motoru, alespoń z těch co znám. V případě shodných rozměrů statoru bych klidně risknul jeho použití, myslím že by nebyl žádný problem, již jsem to několikrát realizoval ale to bylo v rámci shodných napětí.
Podle mě rotor (kotva ) nakrátko a její provedení , nemá žádnou závislost na statoru , kromě rozměrů , a jeho provozním napětí. miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.