Nejste přihlášen/a.
U elektrického bojleru o zásobíku na vodu 150L je napsán výkon 1750W. A také je na štítku napsáno" max.tepelný příkon 3,4KW ". Jedná se o jednofázový spotřebič.
Jak tomu mám tedy rozumět? Jaký je odebíra při provozu výkon?
Nevím, co je zásobík, nejde náhodou o kombinovaný bojler, ve kterém lze ohřívat vodu buď elektricky s příkonem 1750W nebo horkou vodou z kotle s maximálním příkonem 3,4kW (aby se boljer nepřetopil)?
No nevím, příkon je především o tom jak rychle mi to tu vodu ohřeje, pokud tam budu mít těleso s malým příkonem a termostat bude v háji a voda se mi bude vařit tak od toho tam je pojistný ventil. Pokud bude příkon příliš velký tak se voda ohřeje (přeháním) třeba za 10 minut na 40-70st C termostat vypne a nic neděje - nebo se snad mýlím?
bmbx. Podle mě je to jak píšeš. Pojistný ventil je přece na tlak. Pokud voda bude vařit začne se měnit v páru a začne se zvyšovat tlak.
Správně, tepelná pojistka je vlastně druhý termostat, který je pevně nastaven na 95°C a při dosažení odpojuje jak fázi, tak nulák (dvoupólově). A co se týče pojistného ventilu, musí být vždy. I při 40°C stoupá tlak a poškodil by vodovodní baterie (sedla ventilů a těsnění). Nejlépe Český výrobek Myjava a ne ty malý šmejdy, co se prodávají s bojlerem.
Naprostý souhlas s tou Myjavou (to není reklama, to je doporučení)! Ty ostatní malý, povětšinou italský šmejdy protejkaj a prostě nefungujou, díky za doplnění, máš bodíka!
...aha, tak nemáš bodíka, nejsi registrovanej, škoda! ...
Začátek úvahy máš dobrý, ale co když ten termostat nevypne (spečené kontakty)? A tepelnou pojistku někdo vyzkratoval. Dokončím za Tebe : Voda se začně vařit a bude se vyvíjet takové množství páry při daném otevíracím přetlaku pojistného ventilu (např. 6 bar), kolik odpovídá tepelnému příkonu topného tělesa. Takové množství páry pak musí odpustit pojistný ventil, aby tlak dále již nestoupal. Výrobce tedy uvedl na štítku max. tepelný výkon 3,4 kW, který je dodaný pojistný ventil schopen odpustit v páře.
Pojistný ventil není nedílnou součástí ohřívače, občas nebývá ani součástí dodávky! Rozhodující je maximální tlak, který je rozhodujícím údajem od výrobce bojleru...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.