Mám nutnost elektricky zpomalit 3f asynchronní motor (0,75kW). Řešení mechanickou převodovkou nepřichází v úvahu a frekvenční měnič je drahá záležitost. U některých ”kolotočářů” je vidět ještě dnes, že k regulaci rychlosti kolotočů používají kovové elektrody-desky ponořované do vodní lázně. Několikrát jsem to viděl, ale vždy pouze z dálky. Vždycky byly elektrody 3(od sebe navzájem izolované) ponořované do izolované nádoby se solenou vodou. Nevím jak to mohlo být zapojené. Jediné co mě napadá je, že motor bude zapojen do ”hvězdy” a svorkovnice motoru nebude osazena zkratovacímy plechy, ale vzniklý ”uzel” všech 3 vitutích bude pomocí 3 vodičů přiveden do vody(do té lázně přece nemůžou být přivedeny všechny fáze-to by podle mě došlo ke zkratu. Myslíl si, že toto je jediné řešení, že se konce vinutý uzemní přes vodu). Ponořením elektrod do vodní (solné) lázně začne protékat proud jednotlivými vinutímy. Čím víc jsou elektrody ponořeny do vody, tím větší výkon motor podává. V tomto případě by ale nádoba musela být kovová a uzemněná a ne plastová a odizolovaná. Toto řešení by samozřejmě bylo nejlevnější, ale nevím, zda to opravnu tak funguje nebo je k tomu zapotřebý speciální motor? Dokážete mi poradit?
Navíc mám dojem, že kolotočáři to nepoužívali k regulaci otáček, ale pouze k měkčímu rozběhu a omezení rozběhového proudu. V principu se totiž jedná o regulovaný odpor. Jako další řešení by bylo možné použít vícepólový motor. Eventuelně nechat stávající převinout. 2 pólový má cca 2800ot, 4pólový 1400 atd. Ale něco to stát bude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.