Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obehove cerpadlo krbu napájené z autobaterie

Od: ivlisek odpovědí: 22 změna:

Dobry den, potreboval bych vedet jak dlouho vydrzi jet obehove cerpadlo na autobaterii. Vim ze se to da nejak spocitat,ale nevim jak. Mam Krbova kamna s vymenikem, pokud by se nekdy stalo ze vypnou proud, musim vzit menic napeti a autobaterii 45ah a cerpadlo na nejakou chvili zivit. Cerpadlo mam za kamnama,je znacky wilo a je na nem napsany max.0,21A a pak hodnoty ve watech podle toho jak rychle bezi, tri stupne 48,38 a 28w. Mohl by mi nekdo spocitat jak dlouho cca pojede cerpadlo pri vypadku proudu? Dekuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

2x

Jenom teorie čerpadlo 220V/0,22A

Baterie 12 V což je 18x méně takže proud bude 18x větší to jest 4A

No a při proudu 4A by měla vydržet 11 hodin.

Jenže potřebujete měnič, ten má nějakou účinnost, akumulátor nemůže se úplně vybít, takže bych odhadl tak třetinu to jest 4 hodiny

tesyk*
hodnocení

2x

Spolehlivé, ale dražší řešení je použít zálohový zdroj pro PC. Tam se potom nemusíte starat o to, jestli bude, nebo nebude baterie nabitá, sám se udržuje v nabitém stavu, sám se přepne do nouzového režimu a sám se opět přepne do provozního režimu, když se síťové napětí objeví.

lui*

TESYK. Bod a podpora. Sám znám několik lidí kolem mě kteří UPSku už na čerpadle provozují, a já sám ji mám připravenou také. Kdo si loni užil 2-3 dny zimy, bez elektriky, přestože máte doma plyn, nebo kotel na pevná paliva, tak ví o čem mluvím. Něco to sice stojí, ale za to pohodlí a jistotu to stojí. Měli jsme obavu, že čerpadla nepojedou na ty levnější UPSky ze kterých leze zmršený obdélník, o sinusovce si to může nechat jen zdát. Ale funguje to bez problémů. Takže sežeňte si nějakou UPSku, baterku můžete použít externí, automobilovou. Má větší kapacitu než gelová uvnitř UPSky.

hodnocení

0x

Upřesním:

kapacita akumulátor není určovaná do úplného vybití a měnič na tom nejsou tak špatně. Já bych si troufl odhadnout, že to bude víc jak třetina jirbarova odhadu. Měniče mívají ochranu baterky - nikdy jí "nevycucají" úplně.

ivlisek
hodnocení

Dekuji, jeste se zeptam cim se da zmerit kapacita v autobaterce, jestli treba staci obycejna zkousecka.

hodnocení

0x

Kapacita akumulátoru se nějakou zkoušečkou změří těžko. Nejlepší je předpokládat, že platí to co je na ní uvedeno a upřesnit to pak praktickým použitím.

buss

Už několikrát jsem tu písal, je na to měřič elektronický, žádné vidle s červenajícím se odporem jak kdysik. Tady to v šopu změří zadarmiko na požádání, a vyjede z toho protokolek. Předpokládám, že to servisy mají.

ivlisek
hodnocení

A co takhle pripojit na autobaterku nabijecku s tim budikem (nevim co to meri). Ale ten budik prece musi ukazat kolik toho je v baterce,ne?

jirbar*

"Budík" změří napětí, snad již to je vysvětleno, ale nikoliv kapacitu. Kapacitu lze změřit jedině porovnáním poklesu napětí při zatížení baterie

budík, takhle se u nás dalo říct elektroměru, v tom případě by to souhlasilo a dalo se to tím změřit...

ivlisek
hodnocení

To jo, ale pokud me ta baterka bude nekde stat treba pul roku, nebo kdyz ji jednou pouziji na pul hodiny na to cerpadlo, jakou mam jistotu ze priste vydrzi treba 4 hodiny...nabijet se me ji nechce porad dokola...jinak dekuji za odpovedi!

hodnocení

0x

Já osobně bych jí jednou za čas nabil, nebo dát tam spínačky a nabíjet jí v pravidelných intervalech. Nebo menší nabíjecí proud a cpát to do ní pořád. Autobaterka je přece na podobné věci stavěná .

ivlisek
hodnocení

Asi jo, jednou za mesic ji dat na nabijecku je asi nejlepsi reseni!

hodnocení

0x

Záložní zdroj pro PC použít na tyhle účely je docela nesmysl *smich**smich**smich*

Ne že by to nešlo, ale...

tesyk*
27.12.10 22:16

Proč?

praded*

No prostě proto, že je to zbytečně drahé. Sestava s měničem a malou nabíječkou vyjde levněji a hlavně se k tomu dá připojit starší autobaterka. To je u UPS sice možné taky, ale není to na to dělané.

Jinak ta stará zkoušečka ukazuje kapacitu jen orientačně. Je to spíš tester stavu a abití, ale už ne kapacity - tu je potřeba opravdu ověřit měřením - tady je to provoz. Dalé je vhodné baterii i tak připojit na nějaký zdroj udržovacího proudu - to jde zjistit v katalogu vyrobce a nebo je vidět na lepších dobíječkách - to je ten proud po skončení nabíjení. To by mohlo stačit pro základní provoz.

Ideální by bylo mít oběhové čerpadlo na 12V. Protože ztráty v měničích bývají někdy dost vysoké (30%? asi tak)

Praded:

přesně to jsem měl na mysli *palec*

Když se jako udržovací proud použije 1/100 C tak se nic nemůže pokazit.

tesyk*

Že je to dražší jsem psal již v úvodním příspěvku. Ale, když chci spolehlivost, tak cenu neřeším. Nevyplatí se mi něco shánět, zkoušet, opravovat a věnovat tomu spoutu času, není-li to mým koníčkem. Za stejnou dobu si na to v pohodě vydělám a mám po starostech.

hop®
hodnocení

0x

Trošku jiné řešení - kamarád má pro tyto případy (v jeho lokalitě ne výjimečné) připravenou elektrocentrálu, která uživí oběhovku, mrazák a ještě nějakou tu žárovku na svícení. Samozřejmě to není univerzální řešení, ale berte to jako námět k popřemýšlení...

K té elektrocentrále malý dotaz : Stačí ji připojit do příslučného zásuvkového obvodu (zastrčit do některé volné zásuvky) a vypnout příslušný jistič?

Stačio by to,ale já bych to tak rozhodně nedělal - někdy se na to zapomene a neštěstí je hotové *ee*

hop®

Nene, zdroj napětí s vidlicí je nejen proti předpisům, ale hlavně dost nebezpečný!

Má centrálu napevno "přidrátovanou" přes takovou "chytrou rozvodnici" mezi elektroměr a domácí rozvaděč (jističe), a když vypnou proud tak shodí hlavní hlavní vypínač (přívod od elektroměru) a nahodí centrálu. A pak už jen pozhasíná a povypíná všechny spotřebiče, které nejsou v tomto "nouzovém" režimu nutnéa zytečně by centrálu zatěžovaly. A ještě tam má nějaký bzučák, který začne "řvát", když proud začne jít. Takže vypne centrálu, nahodí ten hlavní vypínač za elměrem a jede dál na síť od ČEZu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]