Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barevné označení vodičů v koresponďáku

Od: crus odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny elektroznalce:)

zapojuju si doma žárovku a dva vypínače a jsem tak trochu amatér. Znám barevné označení modrý N, žlutý PE a hnědý L u klasického světla, prodlužovačky apod.. Někde jsem dohledal zapojení schodišťáku se dvouma střídavejma vypínačema. Ale už jsem fakt nikde nenašel jak jsou na tom s barvama dráty v korespoňďáku (to by měl být ten kabel mezi vypínačema). Tam totiž jakoby vedou dvě fáze. když to zapojim klasickym 3žilovym kabelem tak to bude blbě barevně a do žárovky mi povedou dva modrý dráty. Můžete prosím někdo napsat info jak to zapojit aby to bylo tip top jako od profika? :) diky moc

Barevné označení vodičů v koresponďáku

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hranol*
hodnocení

3x

jsem zastánce obrázku ;o) tak alespon rychlá, laická, polopatická, postelová, malůvka. Je to myšleno zapojení přes vypínač ;o)

doplněno 06.12.10 17:26:

oooo ted mě to bodlo do oka ta nula je jako PE zelenožlutý. Až to zabolelo ;o) pardon.

Barevné označení vodičů v koresponďáku #2
crus
hodnocení

supr diky moc, presne toto jsem potreboval.. mam totiz ten jeden vypinac trochu bokem a potreboval jsem do nej vizt jen jeden kabel a nikde jsem nemoh vygooglit ty barvy dratu uvnitr.. stranku od ladinpraha jsem uz nasel pred dotazem, ale tam to moc popsany neni bohuzel. kazdopadne diky vsem za info :)

elektrikar*

To se musí nechat že jste to nakreslil moc hezky jsem v oboru asi jenom pět let ale takhle bych se s tím asi nekreslil

hranol*

Já vím toto byla opravdu jen mitová malůvka a v posteli nechtělo se mi čarkovat v compu. A nijak jinak mě nenapadlo jak laicky podat to zapojení. Ale účel to myslím splnilo..

crs
hodnocení

jo ucel to splnilo suprově :) můžu pánové ještě doplňující otázku - když neseženu ten kábl černo hnědo šedivej (asi to nebude problem, ale co kdyby...), co si myslíte o tom použít normální modro žluto hnědej a nakonci dráty obalit barevně elektrikářskejma izolačkama.. to se smi nebo se to nesmi? :)

hop®

Barevně přeznačovat vodiče lze. Výjimku ovšem tvoří zelenožlutý PE, jeho přeznačení je povoleno či přikázáno pouze v daných případech, což, bohužel pro Vás, není Váš případ.

doplněno 09.12.10 08:48:

Správný kabel s barevným značením "O" není problém koupit.

miljan*
hranol*

To záleží.. Nemělo by se, ale kdo to v té zdi vidí.. Ale jak píšeš, že to chceš mít tip top. Zas to není taková palka, když jde jen o tento kablík na propojení. Pokud budeš vkládat do zdi, Tak at nemáš tolik trápení s boucháním je to CYKYLO 3Ox1,5 A stojí okolo 11 kaček (Ale nelez do obika a pod) A kdyby kulatý kablík tak ten je CYKY 3Ox1,5 a většinou to vychází o dvě kačky víc

hop®

Opravdu to "není taková pálka", rozdíl mezi CYKY(LO) 3Jx1,5 a 3Ox1,5 je zcela zanedbatelný... ;)

ladinpraha*
hodnocení

0x

buss
hodnocení

0x

Já sa přiznám, na svém bych to neřešil ...

crus
hodnocení

procetl jsem jeste prilozenou diskuzi... heh co elektrikar to jiny nazor :) no neva, kabl koupim jaky ma byt.. o penize nejde, ja to prave kupuju v "obiku" apod, tak si nejsem jistej jestli sem tam tuten kabl videl..kdyztak hold sjedu do nejakyho obchodu "kabely & syn, s.r.o."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]