Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení rtuťové výbojky

Od: tomp odpovědí: 3 změna:

Zdravím dostal jsem se k rtu´tové výbojce Philips HPL-N 80W a chtěl bych si ji dát jako osvětlení pod kůlnu.Nechodím tam často ale když už tam jsem tak dlouho.Takže k této výbojce je třeba pouze předřadník nebo i kondenzátor a případně i startér?Nějak jsem to nikde nenašel a zkoušet to metodou pokus omyl se mi nechce.

Předřadník pro výbojku mám ale pouze 70W,ale jeden známý elektrikář mi říkal že to nevadí že to je tam pouze pro omezení proudu co do toho jde.Že to prý bude svítit,ale jrn o trochu méně.Jinak pokud je nutné použít kondenzátor jakou by měl mít hodnotu a případně prosím i o nějakej tip na konkrétní startér,kdyby ho bylo třeba.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

raadek*
hodnocení

0x
Kondenzátor nepotřebujete a startér obyčejný na zářivku. Koukal jsem na mou a je tam startér Osram St 111 single 4-80w. R.

tomp
hodnocení

Ďekuji.A Bylo by možné nějaké schéma.Jsem našel jen zapojení se startérem se 3 vývody.Zářivkovej má pouze2 :(

ferda60*

Schema potřeba není a starter zůstane v šuplíku. Rtuťové výbojky mají vlastní zapalovací elektrodu vestavěnou uvnitř. Zapojí se jednoduše tak, že se do jednoho přívodu (nejlépe fáze) "vloží" (zapojí do série) ona zmíněná tlumivka. Kondenzátor o hodnotě (odhadem) asi 8 mikrofaradů by mohl být zapojen paralelně k síťovému přívodu - slouží ale jen ke kompenzaci jalového proudu tlumivky, význam to má při použití většího počtu světel.

Rtuťová výbojka má dvě špatné vlastnosti:

- pomalu se rozsvěcí na plný svit

- pokud ji zhasneme, rozsvítit se dá až po vychladnutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]