Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl mezi toroidem a obyč. trafem?

Od: simooon odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,vysvětlí mi někdo jaký je rozdíl mezi obyčejným trafem s prim. a sekund. vinutím a trafem toroid? Použití je také někde jinde?díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Jednoduše a prostě, klasické trafo uvažujeme s plechy různé formy, EI, M a složení... Toroid je mezikruží, ferit ... ovšem i to má P a S. Použití no široké. ... tlumivky, VF, NF... Pak ještě třeba hrníčky...

simooon
hodnocení

Nerozumím odpovědi, včem je lepší tortoid? Kde se používá tortoid a kde obyč. trafo?

jabraka*

Sim:

Ne tortoid ale TOROID.Jádro je vinuto do kruhu.Oproti obyčejnému trafu jsou vinutí vinuty na jádru přímo,pouze na izolační proložce.Ušetří se spoustu místa,trafo je mnohem lehčí a díky těsnějšímu navinutí má i lepší účinnost.Teď jsem mluvil o síťovém trafu.Nevýhodou je složitější navinutí.

JABRAKA

hodnocení

0x

Trafa jsou skládány na střidačku s plechů tvaru E - I, M nebo L, tak aby bylo uzavřeno magnetické pole, toroid je navinut z pásoviny, nebo vylisován případně sintrován z magnetických materiálú do uzavřeného kruhu - díky tomu je trafo kvalitnější, netrpí ztrátami v tomto ohledu.

doplněno 21.11.10 20:30:

Opravuji - ne z magnetických (to by byl magnet) ale z diamagnetických - měkké železo, práškové železo, slitiny (permaloy), ferity...

miljan*

bmbx, nějak ses do toho zapletl. Diamagnetické? cs.wikipedia.org/...

fyzika.jreichl.com/...

hodnocení

0x

No jo no, tak jsem si to popletl s paramagnetickou...

doplněno 21.11.10 22:19:

Ale odvolávat se na wikipédii je mi proti srsti, tam je takových blábolů...

lui*
hodnocení

0x

Má menší magnetické rozptylové pole. Toroid se srovnatelným výkonem je menší než trafo z EI plechů.

hodnocení

0x

A co jsem asi napsal?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]