Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tužkové baterie - otřesná nepřehlednost

Od: chechli odpovědí: 13 změna:

Brzy odlétám na nějakou dobu pryč a nevím, kdy se na cestách dostanu k zásuvce. Nastal tedy problém ohledně baterií do digitálního fotoaparátu. Vlastním dvě sady nabíjecích baterií (Energizer a GP), bohužel však není výjimkou, když mi tyto ve fotoaparátu vydrží pouhý den (nutno dodat - za častého focení). Nicméně, čtyři nabíjecí baterie jsou pro mne tedy očividně málo, tak si musím pořídít další. Kdyby byla výdrž nabíjecích baterií obecně výrazně lepší než výdrž jednorázových baterií, koupila bych si holt další sadu. Po poradě s pánem z Datartu jsem si nakonec domů odnesla 4 ks jednorázových baterií Panasonic Evoia (tyto baterie jsou zapsány do Guinessovy knihy rekordů ohledně jejich výdrže). Cena 40 Kč za 1 ks. Samozřejmě to ale může být jen zlovolný marketingový tah a baterie se mi mohou velmi rychle vybít. Co pokládám za alarmující a čímž se zároveň dostáváme k jádru věci, je nemožnost běžného zákazníka zjistit výdrž baterií.

Nabíjecí baterie na sobě mají alespoň údaj např. 2450 mAh, což nám alespoň hrubě nastiňuje kvalitu oné baterie. Co však vyčteme na jednorázových bateriích? Tam se musíme řídit pestrým obalem a různými adjektivy (super, ultra, pro power, bla bla bla). Jak je možné, že na každém tekutém kosmetickém výrobku nesmí chybět údaj o objemu, samozřejmostí je i podrobné složení, ale baterie si každý prodává jak chce a píše na ně co chce?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

1x

pokud odletate pryč, určitě netrpíte těžkým nedostatkem peněz, tak vám doporučím nenabíjecí baterie. Mají vyšší napětí a vyšší vydrž. Nevěřte kecům, že by u nás prodávali něco, co by se umístilo v G.knize rekordů. Ano stejný název možná mají, ale tím to tak končí. Pokud nemáte nějaký super perfektní profi fotoaparát, předpokládám, že máte nějakého žrouta baterek. Měl jsem Minoltu za 12.000 , která mi žrala 4 baterie denně na 80 fotek. Teď mám jiný za 3000 korun a žere dvě nabíjecí za 200 fotek. Tak uvažte zda se neblíží doba výměny fotoaparátu. Kapacita baterii, třeba 2500 sice napovídá, co by měla vydržet, ale to je tak vše. Ano nové baterie vám těch 2500 mAh dodají, ale po dvou měsících denné potřeby půjdou rapidně s výkonem dolů, navíc pokud používáte nabíječku z datartu. Takže pokud vás netrápí peníze, volte Baterie nenabíjecí typu Energaiser ( teď nevím jak se přesně píšou ) , SANYO nebo Philips, ale ne ty co mají v Tesco u pokladny za 20 korun balíček. Já jsem koupil před třemi lety 1.5 voltovou baterii, nevím jak se označuje, ale je to ta tlustá a o trochu vyšší než AA, a mám ji v grilu dodnes, používam ji každý týden hodinu denně. Nechápu, kde se ta energie v ní bere, protože ten strojek už rezaví, ale baterka pořád jede. Kus mě stál 98 korun a její výrobce je KODAK. Vyrábí baterie právě pro fotoaparáty. Pokud chcete nabíjecí baterie, o tom jsme tady už psali mnohokrát, vyplatí se tak na jeden rok, a musíte mít dobrou poloprofi nabíječku, aby se vám nestávalo, že nečekaně lehnou, aniž by něco vyfotily, ale to už je jiný příběh o jiných bateriich ( vlastně akumulátorech ... ) . . .. . . . .

hodnocení

0x

já mám nejlepší zkušenosti s aku SANYO Eneloop, ale zkuste si přečíst diskuzi na forum.grafika.cz/...

tam je na toto téma mnoho poznatků...odpovídajících i na Vaše poznatky... je na Vás, jak se rozhodnete...

hodnocení

0x

Mám dobré zkušenosti s tužkovýmy bateriemi do foťáku Energizer Lithium 2 ks do 200,- normálně je kupuju v tescu udávaná výdrž 600 ks fotek navěřil jsem ale je to odpovídající a fakt těch cca 550 - 600 fotek jsem udělal samozřejmě záleží na nastavení kvality fotek používání blesku atd.

lui*

Ano, mohu potvrdit, mám s nimi také nejlepší zkušenost.

hodnocení

0x

všechny běžné akumulátory trpí samovybjením, když už mají něco za sebou tak se dokáží vybít i za den. Kupte si SANYO ENELOOP, ty mají sice na dnešní poměry ne zrovna najvyšší kapacitu, ale díky extrémně nízkému samvybíjení (5-10% za rok! ) vydají více energie. Koupené už jsou nabité. Všechny běžné akumulátory jsem po zkušenostech s Eneloopy bez milosti vyhodil. Jsou i jiní výrobci kteří nabízejí akumulátory s podobnou technologiíïí - GP - Recyko, i například z neznámou značkou Camelion-Alwaysready mám velice dobré, minimálně dvouleté zkušenosti. Koupil nastrčil do PMR radiostanic a po roce byly plně funkční. Tyto články se nabíjí běžnými nabíječkami. Kecy o tom ženabíječky z TESCA jsou na nic jsou ujeté - tazto nabíječky jsou k akumulátorům nejšetrnější - bohužel nabíjejí dlouho - to je daň ya tu šetrnost...

buss
hodnocení

0x

Nejprve je třeba vědět, rozlišovat baterie, které jsou různého složení, alkalické, se zinkem, lithiové.
Pak nastupují nabíjecí "baterie"správně akumulátory. Jenže, akumulátor nemá např. 1,5 V jak je požadováno do přístroje,
ale 1,2 V! A to i 9 V aku nemá 9 V. Je v něm 6 AAA aku!
Pomoc je, když se mimo foťák připojí vysokokapacitní baterie.

Když budete hledat na intu, tak zjistíte, že u baterií je určeno, k čemu je, nízký proud pro přístoje s malým odběrem, např. hodiny atd. Též se tam dají najít i kapacity, když ne, neváhám a píšu výrobci (či na jeho web!, jak jsem kdysik učinil. Jinak lze udělat pokus, zapojit odpor a měřit napětí až spadne na danou hodnotu, když již je baterie nepoužitelná.
Vaše evoia je alkalická. Volil bych spíše lithium, o nic moc dražší! než ty vaše ( a když něco usmlouváte, tak i míň). Dokonce u nich snad Panasonici garantují jakýsi počet fotek. Mám je. Mám ovšem foťák žrouta.
Píšou na ně jen to, co je povinné, baterie podle těch adjektiv, použití, u aku mAh. Pochapujeme?
Když chcete nějakou výdrž, musíte též znát odběr přístroje při různých režimech, takže asi nějaký průměr to bude.

Někdy mne tak napadne, s čím jezdí lidi na nějaké výpravy. Asi aku se solárním dobíječem. Též je otázkou, jaké max. napětí foto snese. Uvažoval jsem "přilepit"k foťáku 4,5 V baterii.

Podívejte se na ... když jsem kapacitu zjišťoval, jsou tam i odkazy na testy:
detektorweb.cz/...

snad to poslouží.

doplněno 21.11.10 19:40:

Hlava.. jsou aku do mobilů, kamer a pod. co mají 3,4 V, tak bych ji připlácl na foto.Prostě se rozhlížet kolem...

hodnocení

0x

buss:

je to divné, ale dnes 99% výrobků na články (ať už AA, AAA, nebo 9V bloky ), počítají s tím že jeden článek má 1,2V a podávají srovnatelné výkony jako po užití suchých, alkalických nebo RAM as napětím 1,5V. Protože akumulátory Ni-Mh nebo Ni-Cd hodně trpí výbíjením pod 0,9V (na článek) tak dnes téměř všechny spotřebiče do kterých je možno dát akumulátory tohoto druhu, včas hlásí vybití baterií

doplněno 21.11.10 19:58:

fidonet a buss:

vyzkoušejte Sanyo Eneloop, GP Recyko, Camelion AlwaysReady a jim podobné, ať už se vám konečně otevřou oči a neradíte blbosti - vývoj pokročil *smich*

buss

Nikde neuvádím konkrétní přístroj, z jaké doby. Nikde neuvádím nekupovat aku, nehovořím o min. napětí u aku - absolutní hodnotě, nepopisuji vybíjecí křivky, jen že se dá výdrž zjistit. Nenutím nikoho něco konkrétního kupovat. Když jsem to kdysik! potřeboval, tak jsem si tu práci se zjišťováním kapacity dal. Mně šlo spíše o tu otřesnou nepřehlednost u baterií.I ten můj foťák má avizaci kaputu, no a co. Zajímavé, že kdo používá aku zjišťuje po několikerém nabití, že ..., no nic.

Pro chechli, ta baterka se dá sehnat za 30 Kč a ještě i něco usmlouvat.

hodnocení

0x

Ale z tvých rad je vidět, že ti utekla nová technologie, tak si myslím, že tvé rady jsou poněkud k ničemu *smich*

jabraka*
hodnocení

0x

Nemyslím,že je dobrá rada,vyzkoušej tu,či onu firmu - výrobce a 10 typů baterií.Asi by člověk přišel na mizinu.Především jde o kapacitu,pak také prvotní nabití a dále,když koupíš levně a akumulátory obchodník nakoupil z nějakých starých zásob,kdy už jejich kapacita je na půlce.Také je důležité dodržovat přesně systém nabíjení a vybíjení.A používat správný nabíjecí zdroj.

JABRAKA

hodnocení

0x

Pokud vaše současné aku už mají jednu sezonu, tak na ně nespoléhejte - svůj aktivní život končí. V druhém roce strácejí výkon. Souhlasím s bmbxem - kupte Sanyo Eneloop. Nízké samovybíjení, schopnost dávat vysoké proudy v celém rozsahu vybíjení. Nedejte na udávanou kapacitu např. 2600 - 3000 mAh, ty může odmítnout digi toťák už při jejich vybití na 50 %, jen proto že nejsou schopny dát vysoký proud (velký vnitřní odpor). V nouzi kupujte baterie kde je psáno alkaline nebo podobně.

Hlavně pokud pojedete s nabíječkou, tak napište sem do fóra do které země. Rádci vám napiší zda budete potřebovat přechodku do jejich zásuvek.

hodnocení

0x

Jabraka-Jabraka*smich*

S těmi Sanyo Eneloopy se chyba udělat nedá

1) Sanyo je nejlepší výrobce Nic-Cd a Ni-Mh akumulátorů na světě.

2) Eneloop je technologie diký jejím vlastnostem jsou odstraněny nejbolavější místa Ni-Cd a Ni - Mh akumulaátorů

Opravdu není co řešit.

patronka*
hodnocení

0x

AA Energizer LITHIUM (viz luigi) Ultimate a hlavně DIGITAL.Cena za dva kusy na blistru 89,90.Píší až 630 snímků a ono to tak skutečně je - samozřejmě záleží na nastavení.Další údaje bych stejně nepřečetla, neb jsou mini.Ve světe se koupit nedají?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]