Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulátor výkonu DC 12V /30A

Od: jirka1* odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, dostal jsem jako ročníkovou práci vyrobit tento regulátor. Představuji si to tak že připojím motor s odběrem 12V a 30A a budu ho regulovat v rozahu od 0 do 12 V připojení bude na autobaterii. Asi určitě použiju tyristor. Potřeboval bych pokud by mi mohl někdo poradit nebo popřípadě poskytnout schéma podle kterého si to vyrobím. Budu vám vděčný. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

3x

Zadání je ale trochu nejasné. Jestli bude napájení ze zdroje stejnosměrného napětí, tak tyristor jednoduše použít nepůjde - viz princip jeho funkce. Pro začátek by mohlo pro inspiraci pomoci schema klasicky zapojeného jednoduchého regulátoru ( schematics.wz.cz/... Možná by stačilo posílit spínací prvek regulátoru (použít unipolární tranzistor, popř. jejich paralelní zapojení), a zkusit vymyslet třeba ochranu proti přetížení.

Ano vaše doporučení viz schéma je výborné, dnes už se požívají FET tranzistory. Snáší velké proudy a v sepnutém stavu mají odpor setiny Ohmu, prakticky se nezahřívají. Vyzkoušeno

doplněno 19.11.10 21:58:

Pro tazatele ve schématu je návrh na pulzní regulaci - proměnná střída

jirka1*
hodnocení

Po vložení dotazu jsem pohledal na internetu a právě jsem našel taky PWM regulátor jenže ten byl do auta na ventilátor a vedlo do něj 7 vodičů. To je pro mě trochu moc. Já potřebuji pokud možno dva na přívod a dva na výstup. Možná se ptám blbě ale stímto nemám zkušenosti já dělal pouze triakový regulátor na motorek 1400W. Takže čekám nějaké další doporučení. Děkuji moc za pomoc.

Jirka

lui*
hodnocení

3x

Tady jsou Katalogové listy:

ulozto.cz/...

ulozto.cz/...

Na obrázku máš schéma komplet driveru. Přidáš jen to ovládání s 555 a zdroj pro ni a pro driver. Napájení driveru musí být od napájení motoru kvůli rušení dobře filtrováno.

Ať se daří.

doplněno 20.11.10 11:58:

Pokud by ti ty tranzistory nestačily co se tyče proudu, tak se neboj jich dát víc paralelně.

Regulátor výkonu DC 12V /30A
jirka1*
hodnocení

Děkuji za poskytnuté materiály. Něco stoho sesmolím. Poud bych nevěděl jak dál určitě se ozvu. Díky

hodnocení

0x

Tyristor v tomto případě použít lze, jedním se spíná a druhým v serii s kondenzátorem zapojeným paralelně s tím prvním se rozpíná, řídí se pulzně šířkovou modulací ( PWM ).

jirka1*
hodnocení

Ale potřebuji to na 30 A takže to bde potřeba přizpůsobit součástky

U tyrystorů s proudy není problém...

doplněno 19.11.10 22:41:

Pokud si dělal tu triakovou regulaci na 1400W motor na střídavé napětí tak to je něco jiného...

doplněno 19.11.10 22:43:

Principiálně je to taky PWM, ale obvodově je to díky střídavému napětí jednodušší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]