Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, dostal jsem jako ročníkovou práci vyrobit tento regulátor. Představuji si to tak že připojím motor s odběrem 12V a 30A a budu ho regulovat v rozahu od 0 do 12 V připojení bude na autobaterii. Asi určitě použiju tyristor. Potřeboval bych pokud by mi mohl někdo poradit nebo popřípadě poskytnout schéma podle kterého si to vyrobím. Budu vám vděčný. Děkuji
Zadání je ale trochu nejasné. Jestli bude napájení ze zdroje stejnosměrného napětí, tak tyristor jednoduše použít nepůjde - viz princip jeho funkce. Pro začátek by mohlo pro inspiraci pomoci schema klasicky zapojeného jednoduchého regulátoru ( schematics.wz.cz/... Možná by stačilo posílit spínací prvek regulátoru (použít unipolární tranzistor, popř. jejich paralelní zapojení), a zkusit vymyslet třeba ochranu proti přetížení.
Ano vaše doporučení viz schéma je výborné, dnes už se požívají FET tranzistory. Snáší velké proudy a v sepnutém stavu mají odpor setiny Ohmu, prakticky se nezahřívají. Vyzkoušeno
doplněno 19.11.10 21:58:Pro tazatele ve schématu je návrh na pulzní regulaci - proměnná střída
Po vložení dotazu jsem pohledal na internetu a právě jsem našel taky PWM regulátor jenže ten byl do auta na ventilátor a vedlo do něj 7 vodičů. To je pro mě trochu moc. Já potřebuji pokud možno dva na přívod a dva na výstup. Možná se ptám blbě ale stímto nemám zkušenosti já dělal pouze triakový regulátor na motorek 1400W. Takže čekám nějaké další doporučení. Děkuji moc za pomoc.
Jirka
Tady jsou Katalogové listy:
Na obrázku máš schéma komplet driveru. Přidáš jen to ovládání s 555 a zdroj pro ni a pro driver. Napájení driveru musí být od napájení motoru kvůli rušení dobře filtrováno.
Ať se daří.
doplněno 20.11.10 11:58:Pokud by ti ty tranzistory nestačily co se tyče proudu, tak se neboj jich dát víc paralelně.
Tyristor v tomto případě použít lze, jedním se spíná a druhým v serii s kondenzátorem zapojeným paralelně s tím prvním se rozpíná, řídí se pulzně šířkovou modulací ( PWM ).
U tyrystorů s proudy není problém...
doplněno 19.11.10 22:41:Pokud si dělal tu triakovou regulaci na 1400W motor na střídavé napětí tak to je něco jiného...
doplněno 19.11.10 22:43:Principiálně je to taky PWM, ale obvodově je to díky střídavému napětí jednodušší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.