Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak regulovat otacky ventilatoru?

Od: elka* odpovědí: 13 změna:
Prosim doporuceni Verner VS5 (popis vcetne schematu el. zapojeni str. 5 na kotle-verner.cz/... ), jehoz pohonnou jednotkou je
elektromotor Atas FCJ4C82S ( atas.cz/... Standardni elektroinstalace ventilatoru VS5 umoznuje prepinani pouze mezi 2 vykonnostnimi stupni - plnym (100%) a redukovanym (cca 10%), pricemz ja potrebuji vykon na urovni cca 50% (event. vykon plynule regulovatelny). Diky, L. K.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kefud*
hodnocení

2x

Před měsícem jsem řešil stejný problém. Nakonec jsem použil nejednoduší řešení. Pro střední otáčky motorku je v sérii vřazena žárovka E14 25-60W/220V s vypínačem, paralelně připojeno k cívce L 1 100mH viz schema.

Jak regulovat otacky ventilatoru?
elka*
hodnocení

Diky Kefudovi za relevantni a pouzitelnou odpoved. Doplnujici rychly dotraz: civku L1 100 mH mate na mysli mikro H, nikoliv mili H, nebo? Pricemz 0,5 A by u ni melo stacit... Mam plne manualni verzi ventilatoru, muzete prosim dle prilozeneho obrazku uvest kam zde zarovku zapojit? Diky moc, L.K.

Jak regulovat otacky ventilatoru? #2
kefud*

Zdravím, omlouvám se za opožděnou reakci na váš dotaz.Žárovku 25-60W 220V zapojte do série s vypínačem a připojte paralelně k tlumivce na svorky 5 a 6.

doplněno 11.12.10 13:43:

Doplňuji: připojením žárovky se minimální otáčky zvýší dle použité žárovky, mně vyhovuje 25W připoužití 40W se při rozhoření kotle oběžné kolo ventilátoru rozkmitá. Každopádně doporučuji vřadit v sérii se žárovkou vypínač pro pohodlné snížení otáček na MIN.

elka*
Zdravim a opet diky za odpoved. Pri realizaci Vaseho doporuceni se bohuzel u meho ventilatoru vyskytly problemy:
1/pri paralelnim pripojeni civky (100 mikro H/0,5 A) na v serii mezi hl. vypinac a fazi (svorka c.6) motoru pripojenou zarovku se tato vubec nerozsviti
2/pri zapojeni bez civky zarovkou proud prochazi a snizuje se napeti jdouci k motoru, nicmene se jedna o velmi nestabilni zpusob regulace otacek ventilatoru _ otacky po chvili kolisaji (zmena odporu motoru po zahrati jeho vinuti?) v rozmezi radu desitek %
3/pro (alespon chvilkove) dosazeni strednich otacek jsem musel pouzivat zarovku 100W, cokoliv pod tuto wataz regulovalo diky vetsimu odporu napeti k motoru pro me ucely prilis
4/jednoduchym vypoctem proudu po predrazeni zarovky (me nejlepe vyhovujici 100 W ma za studena cca 40 ohmu, za tepla kolem 480) jsem se dostal na hodnoty, ktere, obavam se, minimalne narazove prekracuji stavajici dimenzovani ovladani vent.
Zkusil jsem rovnez zapojit ventilator pres 230/120 V trafo, ale otacky byly opet prilis nizke. Obratil jsem se pro radu ohledne regulace i na vyrobce ventilatoru, ten mi vsak odpovedel, ze standardni otacky mi musi vyhovovat, vyrobce motoru ventilatoru mi pak doporucil jako nejjednodussi neregulovat motor, ale klapkou odtah kourovodu (coz z mnoha duvodu nemohu pouzit). Jeste uvazuji o frekvencnim menici, ale to je reseni relativne drahe a dle diskusi na netu u jednofazoveho asynchon.motoru s behovym kondenzatorem i s nezarucenym vysledkem.:( Prinejhorsim zrejme budu muset pristoupit k mechanickemu snizeni vykonu redukci uhlu/poctu "lopatek" obezneho kola...:(
kefud*

Můžete připojit náčrt zapojení žárovky s vypínačem k tlumivce. Dle Vašeho popisu mi není jasné co a jak jste zapojil, domnívám se, že jste někde udělal chybu, jinak by to muselo fungovat. V jednoduchém zapojení čím větší příkon žárovky tím vyšší otáčky a naopak, ovšem jakmile dojde k stoupnutí teploty spalin (po rozhoření paliva), nelze ventilátor provozovat douhodobě ve vyšších otáčkách, poněvadž jeho konstrukce na to není stavěná (Viz návod o provozu) . Už při použití 60W žárovky a teplotě spalin vyšší jak 150 °C dochází k rozkmitání oběžného kola. Při roztápění používám max.otáčky několik vteřin. Poté přepnu na střední otáčky( kdy je motorek napájen přes stávající tlumivku s paralelně připojenou žárovkou ). Dále po stoupnutí teploty spalin nad 150°C vypínačem odpojím žárovku čímž ventilátor běží při min.otáčkách. Tímto způsobem jsem dospěl k rychlejšímu rozhoření paliva.Minimální a střední otáčky používám též při spalování vlhčího paliva. Na závěr si dovolím jednoduchou úvahu bez složitých výpočtů.

Při zapnutí hlavního vypínače je příkon motorku přes tlumivku 20W otáčky jsou na minimu. Připojením 40W žárovky paralelně k tlumivce se zvýší příkon motorku na 60W což je polovina ze 120W celkového příkonu. Při tomto 60W příkonu může ventilátor ještě běžet nepřetržitě což mám odzkoušené a běžně používám jak jsem se zmínil výše! Co se týče středních otáček jsem problém vyřešil kompromisem s min. náklady. Jinak ovl.zařízení je doplněno 2-ma termostaty hlídající max a min teplotu spalin z důvodu úspory el.energie.

elka*
hodnocení

...mate u me flasku za cas, ktery memu dotazu venujete, diky moc!;) Zrejme jsem Vas zpocatku spatne pochopil - civka L1 ve Vasem schematu odpovida tlumivce ve schematu mem (u meho ventilatoru je pouzita tlumivka LAYRTON ARC- P09/23 layrton.com/... - u Vaseho taktez?), tj. nejedna se o do puvodniho obvodu dodatecne pridany prvek? Diky, Lada

kefud*

Přesně tak Vaše schéma je totožné s mým, tudíž Tlumivka ve Vašem schématu = cívka L1(taktéž tlumivka) v mém schématu. Na svorky Lv = 6 a Th = 5 je v mém schemátku připojena žárovka v sérii s vypínačem a vo tom to je. Pro informaci doplňuji označení svorkovnic zleva do prava: 9 = PE, 8 = C, 7 = Nv, 6 = Lv, 5 = Th, 4 = Th, 3 = PE, 2 = N, 1 = L.

elka*

Zdravim Kefuda

a omlouvam se za prodlevu s odpovedi, ale jsou Vanoce...;) Nicmene k veci: po zapojeni zarovky ke stavajici tlumivce v mem regulatoru se sice otacky mirne stabilizovaly (oproti jednoduse predrazene zarovce), ale presto vzdy po zahrati motoru na urcitou hodnotu zacnou kolisat. Navic i takto pozadovaneho stredniho vykonu otacek dosahuji pouze pri pouziti min. 60W zarovky. Jaky presny typ tlumivky (resp.civky) je pouzit ve Vasem regulatoru?

Mimochodem na jinem webu se mi dostalo nasledujici rady, kterou po Vanocich hodlam vyzkouset (uvadim ji zde jako event. pomoc pro majitele spalinovych kotlu VS5, nebot se domnivam, ze drtiva vetsina z nich musi resit identicky problem a informace zde jim, doufejme, anabazi s regulaci otacek usnadni): Od uzivatel Hill: ¨"Jestli stačí stupňová regulace 100%/asi 60%, tak by (pro ventilátor s dvojitou izolací) mělo vyhovět trafíčko 230/48V na asi 25% výkonu ventilátoru, primár zapojený paralelně k přívodu, sekundár v sérii s napájením ventilátoru tak, aby snižoval napětí. K dispozici tedy budeš mít fázi 230V nebo "o 48V sníženou fázi". Víc bych tomu ventilátoru bez změny frekvence neubíral: jak se zvětší skluz, bude motorek poměrně dost topit."

Diky za pomoc, preju krasne Vanoce a vse nej v Novem roce,

Lada

buss
hodnocení

0x

Mnoo, od primitivního odporem, žárovkou až po elektroniku tyristorem, triakem, změnou frekvence. Jen aby bylo ovládání dimenzováno na potřebný proud. Možno i kombinovat s čidlem teploty.

hodnocení

0x

Asynchronní motor z rozběhovým kondenzátorem? Ani jedním se zde navržených řešení - kromě změny kmitočtu.

Ze schematu není zřejmé, že motor má rozběhový kontakt. Možná by to chtělo fyzicky prohlédnout motor, zda kondenzator není připojen trvale k vinutí. Pak by regulace možná byla.

hodnocení

0x

Tak teda nevím do jakého schématu jsem tedy koukal. Nejde o to jestli má rozběhový kontakt, ale o to že má rozběhový kondenzátor - takže ten motor je vlastně jakoby trojfázový asynchronní.

kefud*
29.11.10 14:10
hodnocení

0x

Příloha:

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]