Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fáze je vlevo! někdy ne! vadí to?

Od: vlk95® odpovědí: 74 změna:

Dobrý den, ve škole jsem se v učebnici dočetl, že fáze je v zásuvce vlevo a vpravo je nulák. Doma jsem to hned šel s šroubovákem vyzkoušet.(šroubovák se světýlkem(zkoušečka)) Jenže jsem zjistil, že rozdvojka to má na jedné straně správně a na druhé naopak.Jelikož správně by to mělo být do kříže. Kontakty v rozdvojce jsou jen železné plátky které jseu do "téčka"bráno od zásuvky.

vyzkoušejte si doma vaše rozdvojky a pište. (obrázek je jen pro ukázku který typ rozdvojky to je. není to ta co má vedle sebe třeba 5 zdířek.)

Fáze je vlevo! někdy ne! vadí to?

74 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miljan*
hodnocení

3x

Ničemu to nevadí. Klidně je použij. Podle starých norem je fáze vlevo, podle nových je to jedno, platí oboje normy.

doplněno 17.11.10 14:16:

Vadí to akorát správné funkci u některých plynových kotlů, ale ty musí mít samostatnou jištěnou zásuvku.

hodnocení

2x

Je to úplně jedno a vůbec ničemu to nevadí, důvod proč to v normě bylo byl jednoduchý - aby při revizi elektroinstalace nemusel revizák v každé zásuvce lovit která dutinka je živá.

To že to vadí žehličce nebo jiným podobným spotřebičům je dost rozšířená nesmyslná pověra.

fidonet*
hodnocení

1x

Bože to je ale věc? V jaké škole, že jste se to dočetl? ONI vás tam asi moc nenaučí, nebo sami moc nevědí. Mě ve škole už před 25 lety učili, že fáze je vlevo, ale v rozdvojkách je technologická chyba ... tedy je naopak

1jara*
hodnocení

0x

Rozdvojky to je ošemetná věc u některých je fáze obráceně, raději bych ji na nějaký motor ale i žehličku nepoužíval.

doplněno 19.11.10 14:27:

Co tedy vyplývá z uvedeného výkladu? V první řadě to, že existují nejméně dva platné předpisy, které požadují zapojení fáze vlevo od kolíku. Jestliže tedy náš kontrolní technik uvidí starý typ rozbočky, doporučí Vám ji vyřadit z provozu. Totéž udělá s obráceně zapojeným prodlužovacím přívodem. Chrání tím nejen Vás, ale i Vaše zařízení.

Právní povědomí mezi elektrikáři ani zdaleka nedosahuje výše jejich ega. Elektrikáři jsou ochotní se léta hádat na téma, které má výklad zcela jednoznačný. Byli bychom rádi, kdyby byl tak jednoznačný u některých jiných oblastí ošetřovaných normami nebo právními předpisy. Smutné je ovšem to, že názor s fází vpravo není ojedinělým výplodem, ale názorem hájeným nezanedbatelným počtem elektrikářů, zejména revizních techniků.

Až tedy jednoho dne (minimálně jednou za pět let) přijde revizní technik k Vám domů a udělá Vám přednášku o tom, že ten, kdo argumentuje archaickými normami, je idiot, mějte před zapojením fénu po babičce na paměti, že 230 voltů na plechovém krytu může být smrtelných. Fázi montuji výhradně jen vlevo. Myslím, že tady, bez ohledu na normu, která připouští i fázi vpravo, platí staré zvykové elektrikářské pravidlo pravidlo, že fáze je vždy vlevo. Automaticky při kontrole jdu nejdřív na levou dutinku, pak hledám dál. Něco jiného je pokud používám rozdvojky, kdy ty staré "bakelitové" vždy měly fázi vlevo, kdežto u těch nových je to jednou vlevo a podruhé vpravo. K té diskusi k lampám, že dochází k tomu, že na objímce žárovky se objeví fáze. S tím automaticky vždy počítám a proto i banální výměnu žárovky dělám při vytažené zástrčce a tím je problém bezpečnosti vyřešen. Často se mi stalo, že baňka žárovka při vyšroubování praskla a sáhnout si na fázi je více než pravděpodobné. A pokud žárovka svítí tak nezkoumám, jeli fáze na objímce či nikoliv, zejména pokud je zástrčka stčena do rozdvojky. Ohmetrem si to dokážu zkontrolovat.
Dožil jsem se již požehnaného věku a tak mohu potvrdit, že výše uvedená pravidla jsou funkční.
PS: Na závěr mého povídání jednu kuriozitu z praxe. Měnil jsem před mnoha lety v jednom bytě zásuvku v kuchyni, kde fáze v zásuvce byla dokonce přivedena na ochranný kolík. V tom bytě to takhle mohlo být zapojeno tak od roku 1935, kdy ten dům byl stavěn, dalších asi 40 let. A všichni to v bytě přežili! Náhoda nebo mimořádná odolnost? Ale rozhodně to nedoporučuji napodobovat.

Fázi na kolík jsem taky zažil, u tchýně, ale tam jsem ssebou neměl žádnou zkoušečku a zjistil jsem to tak, že jsem se opřel o elktrickou trobu, zastrčenou pod postelí, a ono mě to brnělu. Nemaje zkoušečku, jako jedinu kontrolu jsem viděl zapojit stolní lampu mezi kolík a radiátor a ono to svítilo. Nevěřili byste, co to bylo za práci dostat tam někoho pd OPBH. Nejdřív mne posílali na topenáře, jako že to svítilo mezi topením, ti zase, celkem logicky, namítali, že s tím nic nemají, nakonec jsem seřval ředitel. Ale tohle neprošlo jen tak beze všeho (tedy to zapojení). Někdy v době, kdy jsme tam nebyli, dostala tchýně šlupku od vařiče zřejmě právě z tohoto důvodu, až upadla, ale protože tambydlela sama, tak byla ráda, že je ráda a že ji doktoři pomohli, ale zřejmě to bylo tím. To jsem si ovšek spojil až já dodagtečně (tchyně žila v jiném městě dost daleko a navštěvovali jsmee ji jen občas.)

magdon*

Jo, někteří jedinci jsou odolní. Když jednou jeden instalatér přeřízl odpadní litinovou rouru v jednom bytě, dostal pecku jako krávu. Myslel jsem, že si dělá srandu. Pak se ale ukázalo, že v sousedním bytě je ve všech zásuvkách fáze přímo na kolíku, Takže i na kostře pračky. Odpadní hadice jsou gumové, takže se nic nedělo, dokud pračka nezačala vypouštět vodu. Přes tu vodu, plnou chemikálií se pak fáze dostávala na litinové potrubí. Když došlo k přerušení rory, měl jeden její konec napětí proti druhému, uzeměnému. Když jsem se sousedky ptal, jestli měla nějaké problémy, řekla, že pračka "trochu brněla". Závada vznikla pravděpodobně při rekonstrukci páteřového rozvodu v domě před víc, než 6 lety! Je ovšem zvláštní, že revize tenkrát nic neodhalila.

qyq
hodnocení

0x

krásné téma k dnešnímu počasí :)

rozdvojky jsou takto dělané od nepaměti ...

Na výběr máš 2 možnosti:

Nepoužívej rozdvojky, když je používáš připoj pouze spotřebiš se 2 vodiči.

Ono nemusí jít jen o rozdvojky, nedávno jsme podobný ,,efekt´´ zjistili u prodlužováku s pětizásuvkou a vypínačem. Byla z nějakýho Bau krámu Soudruzi z Číny zřejmě usoudili, že fáze pořád vlevo je nuda a tak ji pro oživení nálady šupli napravo.

hodnocení

Teoreticky by to ale nemělo například žehličce vadit. Žehlička potřebuje na nahřátí dva dráty a uzemění na kovovou desku. Ale třeba počítač tomu by to podle mě vadilo.

lui*
hodnocení

0x

A dělají to hlavně rozbočky(nesprávně rozdvojky) z ABB EP(bývalá Elektropraga). Měli na to výjimku. Novější dovozové, tuším z Polska, co mají ty zasuvky proti sobě otočené o 180st. jsou už v pořádku.

Pozor na šikmooké Flexi kabely, třeba k počítačům. Mívají často prohozené barvy vodičů, černou a modrou. Oni to tam dávají jak je napadne.

Pokud někdo neprohodí zelenožlutý s modrým nebo hnědým tak je to úplně jedno. Spotřebičům s dvoukolíkovou zástrčkou to nevadí jak se do zásuvky píchnou a liší se od spotřebičů s trojžilovým přívodem jen tím, že mají dvojí izolaci. U "trojžilových spotřebičů" je jednoduchá izolace a tu druhou ochranu proti zásahu el. proudem dělá ochranný vodič, který je spojen s přístupnými kovovými částmi, jestli do spotřebiče pustíme fázi jednou nebo druhou stranou nemá vůbec na nic vliv.
doplněno 17.11.10 15:51:

Úryvek z normy ČSN 33 2000-4-46 :
Poloha připojení středního a fázového vodiče vůči ochrannému kontaktu (kolíku) u domovních zásuvek není stanovena. Doporučuje se však jednotné provedení vývodu.

mkat*
hodnocení

0x

Podla mna nie je jedno kde je faza.Faza ma byt na lavej strane.Nerobi sa to z nejakeho rozmaru ale z bezpecnosti.Sice je pravda ze v dnesnej dobe sa casto pouzivaju dvojzilove snury (video cd-cko atd..)Lenze aj dnes pouzivas pracku zehlicku chladnicku starsie radia zosilovace a ine.A nebolo by velmi stastne riesenie aby si mal fazu na kostre,to by si si asi par krat pekne "zatancoval".Na fazu na lavej strne sme si davali velki pozor ked sme chodili hravat zo starimi kovovimi zosilovacmi(par krat sme chytili peknu supu,ked neboli spravne fazy.)

Co sa tyka rozdvojek tak tie si premeram a fazu si oznacim fixou a je po probleme.Pri trojzilovom kably dam pozor na fazu no a pri dvojzilovom je to jedno.

mkat: abys tu pecku nedostal k tomu slouží středový kolík, fáze vlevo nemá nic společného z bezpečností. Přečti si tu mnou zmíněnou normu! Ta o tom všem pojednává.

jabraka*
hodnocení

0x

Dokonce to ani norma nenařizuje.Ty rozdvojky se dnes už dělají s překříženým vodičem.Ale mají dost závažný nedostatek.Vytvářejí dost velkou páku na střeva zásuvky ve zdi,tam kde je dostupná v prostoru pokoje,stačí posunutí židle,nebo úder kolenem a rozlámou porcelánový ,nebo plastový izolant.Při tapetování dost často takové zasuvky vyměňuji.Někde pak často mezi kontakty není izolace a při přetahování šňury třeba vysavače se tam jiskří o sto šest.Takže pokud tuto rozdvojku používáte,tak jen ve skrytu skříně.Lepší jsou prodlužovací vícezásuvkové sestavy,zvané PSI.

JABRAKA

killom*
hodnocení

0x

Je tu mnoho věcí s kterými nesouhlasím. To co jste se učil ve škole je pravda. ALE! Pokud pokud máte rozdvojku koukněte se, jestli mají zemnící kolíky přímo proti sobě! Pokud ano. V jedné části rozdvojky je fáze prohozená s nulákem. Pokud si tedy koupíte rozdvojku, kde nestojí kolíky proti sobě máte tu správnou. Dodržují uložení fáze-zem-nula. Většina rozdvojek je správná. Kdysi bylo jedno jestli je fáze napravo nebo nalevo a proto levné a staré rozdvojky měli kolíky proti sobě. Takové rady jako nepoužívat rozdvojku jsou zcestné. Co je dvojzásuvka? Vpodstatě taky rozdvojka. Jinak takové rozdvojky o více než 4 pole (takové ty dlouhé, ležaté s přívodním kabelem) jsou OK podle předpisů.

hodnocení

0x

I já bych zde použil své amatérské znalosti a zkušenosti. Pro starší spotřebiče , zejména ty které mají kovové části přístupné při jejich používání je bezpodmínečně nutné použít správného zapojení (fáze vlevo nahoře) jelikož u starších bytových el. dvoužilových rozvodů , se ochranný vodič (kolík zásuvky) vytvářel propojením s nulovým vodičem , tedy s pravou zdířkou zásuvky Jak by byla zabezpečena bezpečnost kdybychom při opačném zapojení pustili fázi do kolíku a tím ochranným vodičem trojžilového propojovacího kabelu , fází na kolíku , na kostru přístroje. Dnes se převážná většina domácích el.přístrojů vyrábí z umělých el.nevodivých hmot ( izolantů) a dokonce i převodová kolečka jsou z umělé hmoty , čímž je dokonale zamezen přístup použivatele k vodivým částem přístroje.Proto jsou také používány jen dvoužilové propojovací kabely _ není potřeba ochranného vodiče připojeného na el.nevodivou kostru přístroje.Zde je jedno na které zdířce zásuvky je fáze a na které nulový vodič. miro

miljan*

miro, omlouvá tě pouze to, že máš amaterské znalosti a zkušenosti. Co jsi napsal je pěkný blábol.

lui*

Miljan: Není to blábol. Viděl jsem na vlastní oči, několik přístrojů, které měly kostru na modrém vodiči a spoléhaly právě na fázi vlevo. Proč? To už jsem zapomněl, je to takových 30 let zpátky.

miljan*

lui, tak to zapojoval nějaký blb amatér. Ke spotřebiči I třídy musí jít ze zásuvky tři dráty, nelze spojovat v přístroji. Právě z toho důvodu, kdyby byla fáze přehozená.

lui*

Ale to já vím. Nicméně se tahle věc dělala. Domnívám se, že ve věcech kolem hudby, kvůli zemním smyčkám, ale jak jsem psal. Je to už hodně dávno, a ten "němec mi to schovává", *smich*.

magdon*
hodnocení

0x

Tak mi to nedá a taky k tomu něco řeknu. Před mnoha lety (cca 1950) se vyráběly "rozdvojky" z hnědého bakelitu (byly jakoby hranatější, než dnešní) a ty měly uvnitř překřížené. Některé měly 2 vývody, některé 3 (všechny třívodičové). Pak se začaly dělat ty, co známe dneska. Taky z hnědého bakelitu, ale později i z bílého. Ty už ovšem měli třívodičové zásuvky jen 2, třetí byla na plochou vidlici. V těch byla na jedné straně fáze vpravo. To ale nemělo nic společného s ochranným kolíkem, který byl VŽDYCKY pouze ochranný a fáze na něm NIKDY nebyla. Tedy pokud nedělal rozvody domácí fušer. Dnešní rozdvojky už mají zase fáze tak, jak mají být. Na tom, v které dutince je fáze prakticky nezáleží, na bezpečnost, ani na provoz jakéhokoliv zařízení to nemá vliv. Je ale dobré dodržovat určitá pravidla.

buss
hodnocení

0x

"ve škole jsem se v učebnici dočetl, že fáze je v zásuvce vlevo a vpravo je nulák" buď jsi to zdrbkal, nebo to řekl, napsal ... . Nějak ti vypadl orientační bod - zemnící kolík. Dnes je to FUK, ale v bytě např. by to mělo být jednotné. Pouze se ovšem doporučuje, toť je €U. Starší by si měli pamatovat, že se museli stahovat kovové vrtačky, mám takovou předválečnou. A protože byla v n ormě fáze vlecvo, proto i ty bakelitáče byly vadné. Zásadně se nesmí jako kdysik ulovat! Nebo tyto prodlužky použít. A co TV, kde se oddělávaly zadní dekly, aby šlo klepat na elektronky, hi. Stačilo se opřít o ÚT a kostru ...
Takže si nedělejte problém a na umístění fáze dlabte, pouze pak tři vodiče, mimo povolených šňůr.

hranol*
hodnocení

0x

Kucí Norma se mi zdá neříká kde má být fáze. Je to jen nepsané pravidlo at víme kam sahat. Akorát je to jedno ale... pokud by byla fáze vpravo, tak musí být na pravé straně po celém objektu a v rozvodném zařízení by mělo být upozornění. nevím jak je to zrovna přesně ted, Ale tuto věc jsem kdysik rozebíral s jedním revizákem.

Je pravda ale, že některé kotle s tímto mají problém. víz podobná zlodějka i když se tváří, že vše jede... (Ano zásuvka pro kotel má být samostatná i s revizí)

u té zlodějky může nastat problém. Když je třeba ukostření vzato z Nuláku. A přijde mi, že i u motoru by mohl být problém např. lednice s něčím třeba vařič, když se zapojí opačně je to jakoby proti sobě. Můžeš vyzkoušet *nevi* (sám ted nevím, ale čekal bych prdu) *ee*

doplněno 19.11.10 00:05:

Našel jsem tady i něco takového... cs.wikibooks.org/...

magdon*

Co je to za pitomost? Jak píšete "prdu" dostanu, když budu mít fázi na kovové kostře spotřebiče. Tam samozřejmě nemá co dělat a pokud nezapojoval zásuvky naprostý diletant, nemůže se tam dostat. To nemá nic společného s tím, který z PRACOVNÍCH vodičů je který. Na žádný pracovní vodič se při běžném používání šáhnout nedá. Pokud ano, tak to zařízení zahoďte!

hranol*

myslel jsem nějaké stare dvoužilové napájení (několikrát jsem se s tím setkal, že N bylo propojeno s kostrou) u vařiče a co mě dostalo tak i u pračky jsem to viděl , Ale to přišlo, že si to musel sám si... A jinak prdu jsem nemyslel jako taneček, ale jako zkrat.

A jinak téměř u všech lustru ve dvoužilovém vedení to není jinak PEN je použitito i na ukostření. U třížilového jé to snad jasný PE je vždy kolik, ukostření a zem, drátem zelenožluté barvy.

hledal jsem tady na netu a ono to vážně asi není definováno, kde má být ta fáze.

A byla tady řeč o zlodějce. A mám takový dojem, že když zapojíš lednici (motor, kompresor) do opačné zdířky a do druhé strany taky něco píchneš (je to jen úvaha) Nedojde ke zkratu?

magdon*

Není to nepsané pravidlo. Nevím, jak dneska, ale odjakživa to bývala otázka v testech vyhlášky 50, dokonce i její předchůkyně vyhlášky 95.

magdon*

Jo a ještě k těm "zlodějkám": Ty nejsou nebezpečné proto, že se do nich dá připojit vidlice jakkoliv, ale tím, že nemají ochranný vodič a dá se do nich připojit i spotřebič I. třídy. Někteří dobrodruzi to pak řeší propjením jednoho pracovního vodiče s kostrou až ve spotřebiči. Je jasné, že si tím zadělávají na malér, protože pak stačí otočit vidlici (nic tomu nebrání) a fáze je na kostře. To ale není vinou obráceně připojené šňůry, ale pitomostí příslušného rádobyelektrikáře.

hodnocení

0x

buss:

elektronkové televize měly většinou sériové žhavení elektronek - jak žárovky na vánočním stromečku rovnou z 220V a kostra nešla napojit na ochranný vodič to by opravdu moc dobře nešlo.

doplněno 18.11.10 23:02:

magdon:

poslední platná norma vysloveně říká, že nezáleží na poloze fáze a nuláku vůči středovému ochrannému kolíku.

doplněno 18.11.10 23:09:

miro:

to jsi opravdu těžce ulítl *smich*

buss

Co to bylo zač vím ..., jenže ony byly i TV s trafem, že ano. A jinde ve světě už i spínané zdroje... Ale tam šlo o to, proč! se ten dekl oddělával a to velmi, velmi snadno, u některých jen zasunut.

nemo12*
hodnocení

0x

Překřířená rozdvojka by mohla vadit pokud máte (v bytě) starou instalaci. Často se to u paneláků odflinknulo, k zásuvkám vedly pouze 2 vodiče a teprve na zásuvce se spojoval ochranný kolík se zdířkou nuláku. A kdyby bylo podobným způsobem zfušováno i připojení ke spotřebiči, nastal by u překřížené rozdvojky zkrat. Nebezpečné to není, pokud náhodou nekdo "neopravil" připojovací 3-vodičovou šňůru k pračce s vadným ochranným vodičem třeba spojením kostry pračky s jedním ze dvou ještě dobrých vodičů. Pak byste to asi dlouho nepřežil.

Staré zlaté (sex) pravidlo říká "Když je kolík nahoře, tak je fáze proti srdci". Je lépe se tohoto pravidla držet i když to dnes není (pro nové instalace) povinné.

nemo12:

to je taky pěkný blábol, před zfušovnou instalací tě dodržení fáze vlevo rozhodně život neochrání *smich*

doplněno 18.11.10 23:24:

to že vedly do zásuvky 2 vodiče nebylo žádné odflinknutí, to je podle normy - nulák je kombinovaný z ochraným vodičem

miljan*

Před zfušovanou instalací by měli tedy chránit nějak už v elektrárně. *vtip*

magdon*

Dvouvodičové (případně čtyřvodičové u 3 fázového) rozvody nebyla žádná fušeřina. Bylo podle ČSN, a používalo se (téměř výhradně) od nějakých padesátých let až do nedávna. Propojení ochraného kolíku s nulákem v zásuvce se oficiálně říkalo ochrana před nebezpečným dotykem nulováním.

hodnocení

0x

buss:

elektronkové TV měly trafo na výrobu anodového napětí - žhavit a napájet anody elektronky z jednoho zdroje jaksi nejde. Ono se to dalo poznat podle označení elektronek Ty co měli začáteční písmeno P byly sérově žhavené, ty co měly E tak paralelně 6,3V z trafa. Velké hudební skříně obsahující el. TV které byly v módě v 60. letech měly oddělovací trafo, pro TV kvůli bezpečnosti, protože TV spolupracovala s ostatnimi součástmi hraci skříně. Spínané zdroje nastoupiy zhruba na konci 70. let u zahraničnich TV. Měl jsem jednu z prvních TV kde byl použit krásný spínaný zdroj - TV SONY Trinitron a kupodivu měla celé šasi živé - výstup na sluchátka byl přes oddělovací trafo a anténní vstup byl přes kondenzátory. Nepamatuji se že by nějaký přístroj měl nějak hodně jednoduše sundavací zadní dekl, ale vím jistě, že na každém krytu byl symbol blesku a upozornění na nebezpečí ;) A jestli byla fáze vlevo nebo vpravo mělo na bezpečnost nulový vliv, opraváři si to pouštěli přes oddělovací bezpečnostní transformátor. To byla jediná jistota jak nemít části TV pod napětim proti ZEMI.

doplněno 19.11.10 11:40:

částečná ochrana před zfušováním je 3 vodičové vedení, byly připady kdy elektrikář- doveda prohodil fázi z nulákem už na sloupu a neštesti bylo hotové, živý byl i středový kolík.

hodnocení

0x

Doplňuji pro ty kteří o mém příspěvku hovoří jako o totální blbosti nebo ulítnutí. Fáze z nulovým vodičem se dá při montáží _rádoby elektrikářem , opačně zapojit i mimo zásuvku-v rozvodné krabici apod.Pak je na zemnicím kolíku zásuvky fáze se všemi důsledky jak jsem uvedl. Samozřejmě pokud bychom u dvoužilového domovního rozvodu zaměnili u zdířek zásuvky fázi z nulákem a současně propojili správně ochranný kolík s nulovým vodičem , tedy s pravou sdířkou , je vše o.k. miro

miro:

Otázka zni zdali vadí , že je fáze nalevo, nebo napravo. Odpověď zní - nevadí a nikdy nevadilo z hlediska bezpečnosti. To že to nařizovala stará norma, nebylo z hlediska bezpečnosti jak si mnoho lidí myslí, ale pro určení pravidel. Ať je fáze vlevo nebo vpravo nic nemění na tom, že při dvouvodičovém rozvodu musí být nulák zapojen na středový kolik - pak tam zapojíš cokoliv a i když bude nějaká neplecha ve spotřebiči takto nebude nebezpečné - To že nějaký magor třeba zapojí na spotřebiči ochraný vodič na jeho kostru to už je moc, to bychom mohli tady rozebírat nebezpečí ostrého nože, tim se taky může zabíjet a přitom s ním normálně krájíš chleba.

P.S.: Co se týká elektriky a jejíhozapojování, tak největší hanebnosti jsem viděl v provedení od profesionálních elektrikářů, amatér si dává větší pozor na to co dělá a dělá to pro sebe. Člověk neznalý by na to neměl sahat vůbec.

1jara*

Žádný elektrikář nenapojí fázi v pravo.

troja*
hodnocení

0x

Teoreticky nevadí. Právě jsou v prodeji prodlužovací 20 m kabely, pardon dvojdráty z EU a dokonce na vstupu, vidlice má ještě otvor pro kolík, ale druhý konec už kolík nemá, ALE HLAVNĚ má zaklapávací otvory do kterých s obtížemi dostanete vidlici, kterou jen lehkým zatažením vytáhnte.

Je mnoho zásuvek, kde je kolík sešlusován s pravým otvorem a to z doby plochých černých hliníkových dvojlinek, zejména v panelácích, ale i stavbách před rokem 1939, kdy vůbec byly přívody do domů jen dvěma dráty a instalace prováděny černými dráty protahovanými v trubkách a v krabicích spojované porcelánovou :)čokoládou.

Takže pokud máte přístroje s plochými zastrčkami a dokonce používáte rozdvojky-trojky-čtyřky ... na ploché zástrčky, tak klidně spěte.

hranol*

eee bych řekl, že pujde o 3dratovou prodlužku. ono někde už není kolík (myslím, že to je od soudruhů z NDR *smich*), ale na horní a dolní straně je takové péro pro dotyk. Koukni na některé lisované vydlice, že mají kovovou plošku nad zdířkou pro kolík a i taky dole

hodnocení

0x

Otázka zni zdali vadí , že je fáze nalevo, nebo napravo. Odpověď zní - nevadí a nikdy nevadilo z hlediska bezpečnosti. To že to nařizovala stará norma, nebylo z hlediska bezpečnosti jak si mnoho lidí myslí, ale pro určení pravidel. Ať je fáze vlevo nebo vpravo nic nemění na tom, že při dvouvodičovém rozvodu musí být nulák zapojen na středový kolik - pak tam zapojíš cokoliv a i když bude nějaká neplecha ve spotřebiči takto nebude nebezpečné - To že nějaký magor třeba zapojí na spotřebiči ochraný vodič na jeho kostru to už je moc, to bychom mohli tady rozebírat nebezpečí ostrého nože, tim se taky může zabíjet a přitom s ním normálně krájíš chleba.
P.S.: Co se týká elektriky a jejíhozapojování, tak největší hanebnosti jsem viděl v provedení od profesionálních elektrikářů, amatér si dává větší pozor na to co dělá a dělá to pro sebe. Člověk neznalý by na to neměl sahat vůbec.

buss
hodnocení

0x

Vy ste mě tak nas...li, že jsem otevřel zásuvku a ověřoval, činžák z r. 1977. Pochopitelně nulované (tím se rozumělo nulák na zemkolík pro mladší). To jsem nakonec poznal, když jsem chtěl po nastěhování vysávat v jednom pokoji, opřel jsem se o futro, zastrčil dvojkolík a prskal, fáze nulovaná. Na chalupě sice též, ale dodrženo F vlevo. 3 dráty tehdy nebyly nutné.
Problémy ale tehdy, když se to kombinuje, nulování, 2 dráty, 3 dráty dohromady. Takže el sekačka, 2 a 3 drátová prodlužovačka. Takže vždy když tato kombinaceš, tak v ověřeném postupu. Ale 2 drát prý není prodlužovačka. Správně, když se to potká na zem, tak by to mělo vyhodit pojistky. Hůře, když kovový spotřebič kostra nic. Byla i zařízení, která doutnavkou avizovala nesprávně zapojenou fázi.

hodnocení

0x

V pátek před víkendem, to je ale elektrikářů a "KAŽDÝ MÁ SVOJÍ PRAVDU"

hodnocení

0x

Samozřejmě že existují zařízení kterým by to mohlo vadit ve funkci, který z vodičů je nulovaný, ale to je spíš nezodpovědnost toho výrobce že to tak zkonstruoval a vyrobil a každopádně zase díky ochrannému vodiči to nebude na úkor bezpečnosti. V dnešní době kdy se provádí třívodičové rozvody, tak se dá říci, že nulák pozbývá funkci. Pokud by nulák nebyl "někde" uzeměný tak by vás dotyk na jednu nebo druhou dutinku vůbec nebacil a ochraný vodič by, ale nechránil úplně jak má.

doplněno 19.11.10 16:53:

Ať někdo ze zastánců správných rozdvojek a fází vlevo, zfušovných rozvodů protože mají jen 2 vodiče - jinak to mlátí, ať vysvětlí k čemu ten nulák vlasně je.

doplněno 19.11.10 16:55:

Někde se používají oddělovací trafa kvůli bezpečnosti a za nimi jsou zásuvky bez NULÁKU. Co mi na to výše zmiňovaní řeknete? *smich*

miljan*

Tyto a podobné diskuse vznikají proto, protože se do elektriky s.e.r.e kdejaký amatér, elektrice nerozumí a svoje zkreslené "znalosti"povyšuje nad normy. *pivo*

doplněno 19.11.10 19:47:

Nebo amatérky poradte.cz/...

Zrovna od tebe bych chtěl slyšet proč je to oddělovací trafo, za kterým už neexistuje žádný nulák - nejbezpečnější ;)

magdon*

Oddělovací trafo se používá proto, aby ani jeden vodič nebyl spojený se zemí (což je v běžné síti nulák). Za trafem jsou na tom oba vodiče stejně, nemají proti zemi žádný potenciál. Pproto mě to nemůže praštit. Teda pokud se nedržím obou vodičů zároveň. A protože jsou oba stejné, nelze je je rozlišit na nulák, či fázi. Třetí vodič (ochraný) v tom případě není potřeba. A mimochodem, za trafo lze připojit POUZE JEDNU zásuvku.

magon:

a proč se to nepoužívá,když je to na první pohled lepší než s tím nulákem?

magdon*

No ono je to lepší právě jen na první pohled. Ale to by bylo na dlouhé psaní. Jeden důvod je například ten, že na jedno trafo smí být připojená jen jedna zásuvka. Kdyby byly dvě, mohlo by se teoreticky stát, že se při poruše na vodivou kostru každého spotřebiče připojí jiný vodič, takže by mezi těmito spotřebiči bylo plné napětí. Navíc by se to díky absenci jiné ochrany projevilo až při dotyku s objema spotřebiči najednou (což by mohlo být už pozdě).

hodnocení

0x

Mně to příjde, že mnoho z vás má všechno nabiflované z norem, příruček a z internetu, ale málo z vás se dokáže zamyslet proč to tak je.*ee*

magdon*

Nejen z norem, hlavně 33 let praxe v energetice a pravidelná školení*ee*.

repak*

Když ony ty normy jsou vymyšlené tak, aby to bylo hlavně bezpečné. Takže je nutné vědět jak to MÁ být a dobré POCHOPIT proč to tak je.

ladko1939*
hodnocení

0x

Teoreticky, ani prakticky nevadí, pokud je fázový vodič vpravo. ČSN sjednotily výklad a uvedly jej do praxe pro všechny pracovníky v silovém elektrotechnickém oboru, že fázový vodič bude u domovních a průmyslových jednofázových zásuvek VŽDY VLEVO! Toto nařízení mělo řadu dobrých důvodů. Nejdůležitější pro ochranu před nebezpečným dotykovým napětí ale je, připojení ochranného kolíku na nulový vodič! Ten se musel , kdy ještě byly používány dvouvodičové rozvody, připojit napřed na ochranný kolík a BEZ PŘERUŠENÍ pokračoval na připojovací šroubek nulové zdířky VPRAVO. Tím bylo splněno nařízení ČSN, že všechny napevno instalované zásuvky i u pohyblivých přívodů-šňůr- bude fázový vodič vždy vlevo. Takzvané rozdvojky nejsou posuzovány jako pevně instalovaný přístroj a ČSN připouštěla vyjímku, že fázová zdířka může být i vpravo. Zásadně ale musí být dodrženo nařízení pro výrobce rozdvojek, že k ochranným kolíkům musí být přiveden pouze ochranný vodič, t.zn. ze starších rozvodů nulový vodič a u nových trojvodičových rozvodů ochranný , třetí vodič, připojený k chrániči, zajišťujícímu ochranu před nebezpečným dotykovým napětí. Shrnuto, u starých rozvodů musí být dle ČSN fázový vodič vlevo, nulový vpravo a ten spojený s ochranným klolíkem. V nových třívodičových rozvodech platí stejné pravidlo připojení fáze vlevo, vpravo nulový vodič a na ochraný kolík se připojuje pouze ochranný vodič-žlutozelený- vedoucí od chrániče.

lui*

Ladko: jestli jsi laik, budiž ti prominuto, ale jestli jsi elektrikář, tak vrať osvědčení ze zkoušku 50 a vrať se do učení. Zelenožlutý na chránič... To se mi snad jen zdá.

A proč ne?

etm.cz/...

buss

No co, když to vypne jeden vodič, tak spotřebič také pracovat nebude, no né?

hranol*

žlutozelený vodič vedoucí od chrániče? co to je za chránič? ceha-kdc.cz/...

jirbar*

Vlevo, vpravo, snad jsem nepřehlédl, že to platí pouze v případě, že nulovací kolík je nahoře.

Ne nulovací, ale ochranný.

magdon*
hodnocení

0x

Tyhle rozdvojky měly ještě fáze správně (léta 60). Byly prakticky nezničitelné. Kdo jí ještě máte, rozhodně nevyhazujte.

Fáze je vlevo! někdy ne! vadí to? #2
jirbar*

Nebudu ji rozdělávat, ale skoro bych za to dal krk, že právě tyto rozdvojky mají protější vývody přímo propojeny a právě proto není na jedné straně dodrženo pořadí. Já vždy říkám od ochranného kolíku včetně a pravotočivě. Nulák, nulák, fáze.

magdon*

Tak jsem si tu práci dal a rozdvojku rozebral (6 šroubů! ) Vnitřek týhle rozdvojky rozhodně není jednoduchý.

Fáze je vlevo! někdy ne! vadí to? #3
buss

A složil, složil? Toto kdysik dával k dobru mistr, rozdělal a složte...

nebylo jednodušší strčit ji do zásuvky a přeměřit zkoušečkou? místo rozebírání?

doplněno 21.11.10 18:50:

potom to bylo opravdu na místě.

magdon*

Bylo, ale tím bych to Jibarovi na dálku nedokázal. Já věděl přesně, jak to uvnitř vypadá, protože tuhle rozdvojku jsem měl poprvé rozebranou v nějakých 12 letech (což už je pár desetiletí). Takže jsem ji tentokrát i složil *palec*(ovšem při rozebírání jsem si dával sakra pozor, aby se mi vnitřnosti nevysypaly*smich*).

pravdomluvny*

Jéé, ty mám ještě taky! To je umělecké dílo přímo. A jinak k diskusi - u mě doma i v práci jsou fáze všude vlevo a nikdy jinak! Rozdvojky které fázi obrací jsem zrušil. Připadá mi to tak jednodušší a od dětství to tak mám. Jo a někde jsem četl poučku jakéhosi mistra z učňáku:

Vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví, ten je č***k!

Ať už je dnes norma jakákoliv fáze dávám vlevo. :)

magdon*
hodnocení

0x

Ať měřím, jak měřím, nemůžu přijít na to, kde je u téhle rozdvojky vlevo...*ua*

Fáze je vlevo! někdy ne! vadí to? #4
buss

Ale to jsme měli i my, někde mi to leží, myslím, že je to předválečné.

hodnocení

0x

magdon:

to je rozdvojka ruská, nebo chceš-li z bývalého SSSR a tam NULÁK nemají, když si šáhneš vlevo, nebo v pravo tak proti zemi není nic -pecku nedostaneš ;)

doplněno 21.11.10 20:05:

Opravuji se - je to roztrojka.

repak*

Tak sahat si do zásuvky bych nedoporučil ani v Rusku. Ani vlevo ani vpravo. "Nulák" tam mají. Pokud vím nepoužívají ochranný vodič.

Až si tu "debatu" přečte nějaký revizní technik tak zešediví a bude prosazovat vše na baterie do 24 V.

Tuto rozvojku znám , kdy jsme ještě o SSSR (Rusku) neměli teměř ani tušení. Funkčně je prakticky stejná , jako dnešní rozdvojky , bez zemnicího kolíku. Jen to provedení! miro

pravdomluvny*

Tak tyhle mám taky. Ale netušil jsem, že by byly ruské. Až proniknu do svého meziskladu tak na ně mrknu. Koukám, že za chvíli tu bude sbírka rarit :)

magdon*

Pokud jde o rarity, ještě bych jich mohl pár dodat:). Jenže to by už byla diskuse o něčem jiném.

magdon*

Tak tahle roztrojka asi není ruská, je předválečná a dodnes jí používám. Páni revizáci, je čas na černé brýle*frajer*.

Fáze je vlevo! někdy ne! vadí to? #5

hodnocení

0x

Právě že v rusku a v americe není síť ani jedním koncem uzeměná, tak prostě nemají nulák a tím pádem ochranný vodič trochu ztrácí smysl, ale to pochopí jen ti jedinci, kteří vědí jak to všechno funguje. Náš revizní technik klidně může šedivět nad tím co se děje ve světě, mám krásné fotky elektroinstalace například v Indii a myslím, že v tomhle ohledu nemají víc smrtáků než my ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]