Nejste přihlášen/a.
Mám spínač na tři přepnutí (vlevo, uprostřed a vpravo).Zdroje mám jako nějakou baterku a spotřebič jako nějakou žárovičku.Mám dva zdroje na jednu žárovičku.Když to přepnu doleva tak svítí jedna, když doprava tak svítí druhá a teď nevím jak to zapojit nebo co k tomu přidat, aby svítili obě, když to přepnu na prostředek. (vše viz obrázky)..můžete poradit?...děkuji za odpověď
doplněno 15.11.10 16:14:Podám otázku trochu jinak: na levém přepnutí budu mít větší napětí a na pravém menší, tudíž bude žárovka nalevo víc svítit, než ta co je napravo.Když to přepnu nalevo, bude svítit jenom ta nalevo, ale víc něž ta napravo, protože mám na ní větší napětí.A když to přepnu napravo bude svítit jenom ta napravo, ale míň než ta nalevo, protože na ní mám menší napětí než nalevo.A potřebuji, když to přepnu na prostředek tak,aby svítily obě. tzn.aby víc svítila nalevo a současně míň napravo.Prostě potřebuju, když to přepnu na prostředek, tak aby se seply oba zdroje pro svou určenou žárovku.Kdybych to propojil tak, jak je to na obrázku, oba zdroje se spojí nebo odečtou, podle toho jak prohodím polarity zdrojů, tudíž se svit žárovky zprůměruje a budou svítit obě stejně, což já nechci.A pořád bude jeden zdroj určený pro jednu žárovku a druhý pro tu druhou..promiňte že jsem se dřív nevyjádřil přesně a ano pořád bude alespoň jedna žárovka svítit pokud se nevybijí baterky nebo se nerozstřihnou obvody.
doplněno 15.11.10 16:24:a potřebuji, aby v tom obvodu byl zapojen ten přepínač co jsem nakreslil a ne že tam můžu dát dva spínače.Zkrátka potřebuji k těm obrázkům, co jsem nakreslil, něco doplnit, aby to fungovalo jak jsem to popsal v předchozím doplnění...omlouvám se, že jsem vám to tak složitě podal, ale potřebuji, abyste moji myšlenku přesně pochopily.
Pokud tazatel chce aby to fungovalo s tím co má, tak polaritu zdrojů přehodit musí a dá tam jednu propojku, to už tady ale padlo, já to pro jistotu nakreslím:
doplněno 15.11.10 07:58:zde je:
Přehození polarity jednoho zdroje je dobrý nápad. Když se k tomu přidá trvalé propojení krajních kontaktů přepínače, mělo by to fungovat. Předpoklad je, že obě žárovky i oba zdroje jsou stejné.
Připojit paralerně na krajní kontakty vypinač s dvěma páry kontaktů. Ten sepne obě krajní polohy pro rozvícení obou žárovek. Žádnou polaritu nemusí přehazovat. Tuto možnost (ještě jeden vypinač) ale musel vědět hned na začátku.
doplněno 15.11.10 07:06:Vypinač připojit na 1-2 a 3-4.
doplněno 15.11.10 07:39:V tomto zapojení s přidaným vypinačem, múže mít každý zdroj i žárovky jiné.
Díky bmbx za doplnění té propojky. Mně to pak došlo, ale už jsem se nedostal k netu. Jinak jak píše jofa, přidat ten vypínač. Také mě napadlo to vyřešit vícepolohovým několikasegmentovým přepínačem. Tazatel se bohužel k řešením nevyjádřil...
doplněno 15.11.10 14:55:Dva obyčejné vypínače (pro každý okruh jeden) vyřeší problém také..
Pro lukeos:
Pak tam musíte přidat ten spinač (obyčejný vypinač, který ma dva páry kontaktů) a zapojit tak jak jsem vám výše popsal. Bude to svítit každá jinak jak si přejete. I dvě současně budou svítit rozdilně podle napětí každého zdroje. Jen mínus bude při zapnutí obou splečné.
doplněno 15.11.10 16:40:Ten Váš přepinač tam nechte a jen doplňte ten vypinač. Jinak to budete mít ještě komplikovanější, pokud nepoužijete ten více segmentový (jak popisuje) přepínač.
to je mi jasný, ale kdybych tam chtěl jenom ten přepínač a žádné další? "něco doplnit" jsem myslel přidat nějaký drát nebo něco a ne další dva spínače.
Obávám se, že s tímto jedním co máte vy to nedokážete tak přepínat jak chcete. Dva nezávislé zdroje, dvě nezávislé žárovky. Něco tam musíte přidat a to je ten jenom -jeden vypinač! Ten jeden má dva páry kontaktu, jeden pár na 1-2 a druhý pár na 3-4. Vypinačem se zapnou-svítí dvě a zase vypnou- pak svítí ta, na které je ten Váš přepnutý přepinač. Uprostřed to vypnete komplet, pokud bude vypnutý i vypinač.
doplněno 15.11.10 16:58:Jinak fakt už nevím.
Tazatel se dosud nevyjádřil, že to chce taky vypnout. Pokud vím tak od začátku se jedná o řešení s třípolohovým přepínačem:
1. poloha svítí jedna žárovka
2. poloha svítí druhá žárovka
Prostřední poloha svítí obě.
Myslím, že jde jen o teoretizování, pokud by šlo o praktické využití tak je to samozřejmě nepoužitelné, neboť to nejde vypnout. Jestli to tazatel opravdu potřebuje k něčemu, tak ať si pořídí dvoupólový čtyřpolohový nebo jednopólový čtyřpolohový a dvě diody a prozradí k jakému účelu to bude.
Řešení je ale tazatel s ním asi nesouhlasí. V poloze uprostřed, tak jak to tam má namalováno, nebude svítit nic.
Vše se mu nabízelo, i ten několika polohový a vice segmentový přepínač. S tím jeho to zjevně, jak si přeje nepůjde.
Nemohu si pomoci, ale po přečtení zadání a následného upřesnění zadání, je jasné řešení to co jsem nakreslil já - každá žárovka bude svítit ze svého zdroje, ve střední poloze se zdroje spojí a budou svítit obě žárovky na propojené zdroje, tazatel jasně doplnil, že o vypnutí světla vůbec nejde.
To vím, že mu o vypnutí nejde, ale když přepneš na střed, tak nebude svítit každá jinak (pokud budou stejné žárovky) tak jak si přeje aby svitily. Napětí se sečte a pokud budou žárovky identické, tak budou svítit stejně.
To by šlo - má to jeden veliký háček - nelze použít typ tazatelova třípolohového přepínače
1. poloha spíná kontakty 1-2
2. poloha spíná kontakty 2-3
3. poloha spíná kontakty 3-4
doplněno 15.11.10 21:28:o použití diod jsem už se zmiňoval, to jsem právě netušil, že tazatel trvá na svém typu přepínače.
Za předpokladu:
1) že ten přepínač je zapojený jak říkate. 2) že tazatel nechce další součástky, 3) že tazatel nechce jak čtu spojit zdroje atd. Tak to nemá řešení. Alespoň já ho neznám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.