Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace otáček desky

Od: patronka* odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, tuším že se tu nějaký elektrokoumák najde tak zkusím položit maličko záludnou otázku.Rozebrala jsem gramofon tak, že zůstalo jen šasi, připevněný motorek 12 V a kotouč.Teď bych potřebovala, aby se kotouč dal maličko ( o 1/4 kruhu ) pootáčet a motorek byl napájen baterií, nebo přes adaptér.Otáčky musí být pomalejší ( výpočet převodu?) a spouštění plynulé.Na kotouči samozřejmě nebude deska gramofonová, ale větší deska.Spojité zatížení na plochu cca 400 g.Takže jsou to vlastně otázky dvě : 1/ čím spouštět otáčení motorku aby nedošlo k prudkému pohybu; 2/ způsob a výpočet převodu otáček

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Milá Patronko.

Gramofonový motorek je synchronní,pokud je gramofon jednodušší,otáčky jsou řízeny frekvencí sítě.Pokud jsou gramofony kvalitnější,mají vlastní generátor kmitočtu,který je stabilizován a otáčky jsou tím přesně definovány.U tohoto systému lze zařízení nastavovat a otáčky měnit.

Pokud se nejedná o přesné a stabilní otáčky,volil bych raději krokový motor.Tady je možnost nastavovat otočení o určitý a přesný úhel.

Ale to je potřeba také znát účel použití.

Jsou ovčem pohony,kdy talíř je sám použit jako rotor a pod ním jsou po obvodu statorová vinutí Tento motor pracuje v principu jako lineární motor

JABRAKA

Jabraka:

Běžné gramofony měly motorek asynchronní a převod gumovým mezikolem, lepší gramofony měly synchronní a převod řemínkem, nebo synchronní a přímý náhon. Synchronní motory jsou principiélně shodné s krokovými ;)

doplněno 04.11.10 20:53:

A taky se používají k náhonu stejnosměrné komutátorové motorky s řemínkem - regulace otáček je jako u bateriových magnetofonů (kazeťáků) regulací napětí podle zátěže motorku. Ŕízení zpětnou vazbou z tachogenerátoru se taky používalo, ale hooodně málo.

patronka:

možná by stálo za to upřesnit jaký druh převodu tam je a jestli je motorek stejnosměrný - předpokládám, že je stejnosměrný a převod řemínkem. Pro otáčení o 1/4 otáčky bych hlavně viděl jako překážku velkou setrvačnost talíře. I když horší gramofony měly talíře lehké a plastové. Nechci být moc zvědavý, ale jaký to má plnit účel?

doplněno 04.11.10 20:59:

No podle toho přirovnání s těmi ingrediencemi asi nebude záležet na přesných otáčkách ani moc na přesnosti otočení. Pokud se má točit pořád jedním směrem a po čtvrt otáčkách, tak bych se pokusil navrhnou tohle řešení - pokud je motor stejnosměrný na 12V tak do něj pustit méně aby se točil pomaleji, připadně zmenšit průměr řemeničky na motorku. Na talíř upevnit clonky po 90st a těmi ovládat "optickou závoru", která by vypínala motor po 1/4 otáčce...

patronka*
hodnocení

Možná se k tomu blížíme.Pustit méně - reostat - potenciometr - postupné zvyšování otáček?Převod zatím není, můžu vrátit řemínek nebo se pokusit o ozubená kolečka.Motorek se může otáčet oběma směry.Nečekám jednoznačnou odpověď, protože mi nápad zatím jen bliká a řeším pouze v teoretické rovině.Zatím dík, pokračování zítra.Dobrou noc.

jofa*

Asi dojdete k řešení, ale nebylo by nejjednodušši, když už nějak pustíte motorek aby se rozeběhl, pouštět jej mikrospínačem, který po cca 1-2 vtřinách (po otočení o 1/4) pustíte a motorek se zastaví? Vždyť stejně musíte zapnout nějaký spínač pro rozběh, nebo chcete nějakou automatiku v intervalech?

doplněno 04.11.10 21:35:

Jak píše -bmbx-ještě zmenšit řemenici, nebo menší napětí

doplněno 04.11.10 21:45:

A možná by šlo takto jednoduše (zatím jsem nad tím nepřemýšlel) sepnout mikrospínač (přepolovat) a talíř se vrátí zpět kam chcete.

buss

A neběžné u fajnšmekrů používaly dynamo z jízdního kola ...

patronka*
hodnocení

Zdravím Tě Jabrako, dokud to byl ještě gramofon, jistě měl přesné stabilní otáčky, jinak by neplnil účel.Zapomeň na gramofon, to mělo být pro lepší představu.Prostě bych ráda s využitím stávajícího motorku pootáčela desku, připevněnou na kotouči.Když se mi to nepovede, budu klidně dál desku pootáčet rukou.Skutečný účel neprozradím, ale nabídnu další podobnost.Na desce by třeba byly rozloženy misky s ingrediencemi, které by se nabízely kolem stolu.

lui*
hodnocení

0x

Všechno jde udělat. Vždy několika způsoby. Jaký je ten motor co chcete použít? Na jaké napětí? Kolik má otáček/min? Jaký má výkon? Jak těžký bude ten talíř se kterým chcete otáčet? Jak bude uložený? Jsou kdispozici nějaké převody od motorku k talíři, pokud ano jaké. To jsou, na první nástřel údaje které je nutno znát, pro kvalifikovanou úvahu jak dál. Jaké řešení zvolit. Bez znalostí konkrétních údajů je to jen plané teoretizování. Toť můj názor.

lui:

to vše tady padlo - součásti z gramofonu, motorek na 12V, převod řemínkem...

patronka*
hodnocení

Dobrý večer, jestli to ještě někoho baví, já bych nabídla pokračování.Snížené napětí - mám adaptér, kde se dá nastavit napětí od 3 V do 12 V, odstupňované po 1,5 V. Dvanáctivoltový motorek se roztočil i při nejnižším napětí 3 V se značně nižším počtem otáček.Zatím jsem zkoušela nezatížený.Podržet tlačítko spínače po dobu otáčení je možné, jen nesmí dojít při rozběhu k prudkému pohybu, aby předměty vlivem setrvačnosti nezměnily polohu.Líbilo by se mi, kdyby se deska mohla otáčet na obě strany ( stačí přepólovat? ).Je to tak, že by stačilo jen nastavit pomalé otáčení a třípolohový spínač ( v tom případě ne tlačítkový)?Pokud použiju nesprávný termín, tak se omlouvám, jsem jen bába od plotny, ale nechám se ráda poučit.

lui*

To že se motorek roztočí nezatížený, nic neznamená. Takový stejnosměrný motorek jaký pravděpodobně máte, má při malém napětí(menším než je jmenovité, tedy 12V), hodně malý výkon na hřídelce. Pokud chcete při návrhu postupovat touto metodou pokus omyl, potom si musíte toto zopakovat, ale kompletně mechanicky složené, tedy včetně převodů, talíře a předpokládané zátěže. Teprve tehdy, můžete hovořit o vhodnosti motorku pro dané účely.

Jinak obecně: u stejnosměrného motorku jde změna směru otáčení provést změnou polarity. Samotné spouštění a pootočení talíře o stanovený úhel se dá řešit několika způsoby, ale to má cenu řešit, až bude jisté, že tento motorek jde použít. To nemá zatím smysl řešit.

buss
hodnocení

0x

A co tak otáčet celým stolem?
Elektronicky regulovat otáčky a brzdu, ne? Či šnekový převod, ten nebude mít takovou setrvačnost a ješte třecí brzdu. Dále impulsem, pomalu rozjede, dojede.. Nebo jsou různé speciály motory.

jofa*

Jak píše lui, je to potřeba sestavit a zatížit a pak laborovat s napětím. Jinak přepólování uděláte dvoupolohovým přepínačem s dvěma páry kontaktů. Na prostřední zapojíte motorek a na krajní pár přivedete + a - napětí a druhý krajní pár propojíte do kříže s prvním. Pak to můžete spouštět mezi motorkem a přepínačem mikrospínačem.

doplněno 05.11.10 22:53:

Na pootočení o 1/4 bych já osobně vůbec žádnou elektroniku neřešil. Vteřinu či dvě přidržet mikrospínač a otočím si to kam chci. Vždyť to stejně musíte něčím spustit.

doplněno 05.11.10 22:57:

oprava-3 páry kontaktů.

jabraka*
hodnocení

0x

Patronko,a co vzpomenout na klasic film "Kulový blesk"?Smoljaův vláček,kolejáček:

Pozor u páté koleje,přijíždí vlak z Vizovic?!

JABRAKA

hodnocení

0x

Jak jsem zmínil výše regulaci otáček stejnosměrných motorů - ta má výhodu v tom, že když například bude vyhovovat hodně malé napětí na chtěné otáčky, tak ta regulace tomu motoru dá na rozběh hodně a jakmile bude v těch správných otáčkách tak ubere. Proto není problém tímto způsobem regulovat i 12V motor, který má ty žádané otáčky při 1,5 V. Regulační obvod je jednoduchý - dříve se dvěma tranzistory, dnes jsou na to integrované obvody, které s minimem součástek tohle vše krásně zvládnou. Zastavení po otoční o žádaný úhel bych řešil nějakým koncáčkem, nebo optoelektrickou závorou, zabrždění by šlo řešit krásně skratováním motoru - to se zastaví na místě.

patronka*
hodnocení

Dobrý den, zatím jsem obodovala 2 rádce, ale ještě problém vyřešený není.Jen zmíním - přepólování a změna polarizace jsou 2 různé úkony?Já myslela, že je to totéž. Škoda, že někteří rádci nečtou co již bylo napsáno před nimi.Přešla jsem od teorie k praxi a zatím to vypadá tak, že převod řemínkem (gumičkou) nebude vhodný, protože má tendenci při zatížení prokluzovat.Kotouč se sice roztočí, ale dál se nedostanu, protože při zatížení se motorek protáčí.Musím někde vyhrabat vzoreček pro výpočet obvodové rychlosti a ozubených koleček.Taky by snad měl být uvažován výkon: vztah mezi volty - ampéry - watty..W = VA?Když jsem kdysi odmontovala motorek u MW měl myslím taky jen 12 V a otáčí značné zatížení.

Pokud se talíř zastaví a řemenička motorku prokluzuje, tak je řemínek vytahaný. S dobrým řemínkem by se měl z neúnosnou zátěží zastavit i motorek. Změna polarizace a přepólování je totéž. Co má být MW?

patronka*
hodnocení

MW je mikrovlnná trouba, tam je motorek přímo v ose unášecího talíře s mezikusem.Musím se přiznat, že kamarád mne nechal rozebrat několik gramofonů a kazetových magnetofonů, tak tu teď mám haldu součástek i těch řemínků (teda gumiček).Nápad něco z toho využít přišel bohužel až v okamžiku, kdy už byla ta halda.Kamaráda se teď ptát nechci, mohl by mi z toho něco zabavit.Repráčky nepotřebuju, ale ta spousta nádherných šroubků...Já jsem jinak normální, ale na nářadí a podobně ujíždím už od dětství (asi jako jiné ženy na botách a pod.).Svůj zájem jsem si nakonec zrealizovala, když jsem šla před důchodem pracovat do železářství a i dnes je to pro mne životní jistota.S tou polarizací to bylo jasné, jen se to objevilo v jedné odpovědi.To prokluzování - hřídelka motorku je hladká a střed kotouče taky.Žádný gumový kotouč tam není, ani by nebyl kam připevnit.Jak je to s tím výkonem?Na štítku motorku je psáno : 12 V.M9/12T 15-16CW a značka jako u mercedesu v kroužku

jabraka*
hodnocení

0x

Patronko,od řemínku klidně odstup.Ten se používal u gramofonů proto,aby reguloval lépe kolísání otáček a minimálně přenášel hluk od motorku na talíř,desku a přenosku.U kufříkových tesla gramofonů se používal převod z hřídelky motorku na talíř přes pogumované kolečko.Na hřídelce byl nasazen nástavec s třema nebo čtyřma řemeničkama,které sloužily na změnu převodu.Kdyby se místo toho nasadila kuželová řemenice,dal by se převod měnit plynule.Šlo by jen o to,vyrobit posuvnou kulisu,která by mezikolečko posouvala nahoru a dolů.

JABRAKA

To je veliký skok do pravěku *smich*

Předpokládám že MW je mikrovlnka, tam je mnohem slabší synchronní motorek na 220V ale je mnohokrát zpřevodován do pomala, proto tolik utáhne. Celý motorek i s převody se dá sehnat kolem 200Kč, nevýhoda je, že směr otáčení je buď náhodný nebo jen jedním směrem a má konstantní otáčky 3-5ot/min.(dle typu) nelze je měnit.

doplněno 06.11.10 14:58:

Např. ame.cz/...

jofa*

Mám teď před sebou motorek, který by byl pro vaší potřebu téměř ideální. Je na 1.5 V baterii včetně převodu na 4 ot/ minutu( až 10 h výdrže). Síla na výstupu 6mm čtyřhranu je pro vaše použití vic než dostatečná. Má přepínání i zpětného chodu. Je nový, vůbec nepoužitý. Klidně vám ho daruji. Má průměr cca 4 cm a délka cca 15 cm včetně plastového krytu. Jen to namódit pod ti věc co se má otáčet. Trošku šikovné ruce a máte co jste chtěla. Ten poháněný talíř mít na nějakém podstavci, uprostřed s ložiskem a střed osy s 6 mm čtřhránekem. Přepínač či spínač by se nechal vyvést mimo motorek kabílkem. Takovýchto různých zařízení mám již mnoho a mnoho zasebou a rozhodně bych Vám neradil, co by nefungovalo.

patronka*
hodnocení

Dík, jste zlatíčko.Myslíte že žádný z mých motorků by se využít nedal?Mají průměr 30mm a výšku včetně osy 45 mm.Zařízení ke kterému to chci využít nesmí být nad podložkou víc než 5 - 6 cm a u délky 15 cm by to předpokládalo převod 90°.Já tohle k životu nezbytně nepotřebuju, jen mi přišlo líto ty motorky nevyužít.Je to oblast v které se pohybuji po špičkách, ale něco málo jsem se už naučila.Vymýšlím blbinky, ale elektrotechnici mi nakonec většinou dají za pravdu.Vytvořila jsem si třeba z různých komponentů externí DVD jednotku k netbooku, nebo kablíkem prodloužený třípolohový přepínač k masírovacímu polštářku, abych na něj dosáhla.Teď mám na nějakou dobu utrum, něco podstatného se dnešním dnem asi pro mne změní (k lepšímu).

Regulace otáček desky
jofa*

Docela Vás obdivuji, do čeho se pouštíte. Pokud člověk opravdu chce, tak nic není nemožné. Někdy se nedaří, ale chyby posunou vždy o něco dopředu. Tak určitě by se motorek dal využít i k tomuto účelu, jen je potřeba promyslet převody, a věci kolem. Chce to řešit a zkoušet přímo u té věci. Jinak k nabízenému motorku uvedu, že baterie se dá dát rozhodně mimo a potom je výška přesně 6 cm. No ale záleží na Vás, jestli by jste ho opravdu využila. Musím řící, že tento je bezpracně ideální. určitě by jste si poradila. Pokud budete mít zájem, tak Vám jej pošlu.

jofa*

Docela Vás obdivuji, do čeho se pouštíte. Pokud člověk opravdu chce, tak nic není nemožné. Někdy se nedaří, ale chyby posunou vždy o něco dopředu. Tak určitě by se motorek dal využít i k tomuto účelu, jen je potřeba promyslet převody, a věci kolem. Chce to řešit a zkoušet přímo u té věci. Jinak k nabízenému motorku uvedu, že baterie se dá dát rozhodně mimo a potom je výška přesně 6 cm. No ale záleží na Vás, jestli by jste ho opravdu využila. Musím řící, že tento je bezpracně ideální. určitě by jste si poradila. Pokud budete mít zájem, tak Vám jej pošlu.

Regulace otáček desky #2

jofa*

Ještě bez baterie.

doplněno 06.11.10 18:48:

Do čtyřhranu nasunete konec krátké hřidelky od talíře, zakončené 6 mm čtyřhránkem. Síla jako " be.."

Regulace otáček desky #3
patronka*
hodnocení

Ten motorek je fakt moc pěkný, ale dík.Já si přestanu hrát na tajuplnou a prozradím, na co jsem to chtěla.Chodím hrát Scrabble do dvou skupin a s jednou z nich hrajeme v hospůdce, kde nesedíme u stolu ze čtyř stran, ale 2 a 2 vedle sebe.To se pak na hrací plochu kouká z mizerného úhlu.První točnu jsem vytvořila před několika lety, ale měla nedostatky, tak jsem letos začala vylepšovat.Mám teď tři různé typy (každá na trochu jiném principu) a všechny se otáčejí ručně.Zdálo se mi zajímavé jen zmáčnout knoflík a točna by se pohnula k dalšímu hráči.Jak vidíte, nic světoborného.A ta změna která mne čeká - do mého dost singl života přibude 2 letý kocourek z útulku.Našla jsem ho včera na netu, zítra se mu jdu představit a za týden by tu už mohl se mnou bydlet.

hodnocení

0x

Na tu ručně otáčenou točnu bych použil jeden z vašich motorků. Nasadil bych na něj gumové kolečko a motorek bych dal o 90st k točně, výkyvně uložený, přitláčený pružinkou. Ovládání by k tomu, šlo jednoduše vymyslet aby se tlačítkem otočil na žádanou pozici a zastavil se, dalším zmáčknutím tlačítka by se otočil na další pozici, nebo vrátil zpět - to už by bylo na vás jak by jste to chtěla. Jednoduché schéma dodám i s odkazem na potřebné součástky.

patronka*
hodnocení

Dík za Vaši další radu, ale k již hotovým točnám nelze připojit nic.Jsou totiž konstruovány tak, aby měly těžší základnu a neposunovaly se po stole.Znamenalo by to komplet předělat a to se mi zdá jednodušší vytvořit točnu novou.Každá točna je na jiném principu otáčení, další může být ještě jiná.Předpokládám rovnoběžné osy motorku a otočné desky.Přivedl jste mne ale na nápad, že můžu to zbylé gramošasi taky vyhodit a nebudu vázána vzdáleností obou os otáčení.Motorek mohu do základové desky zapustit, aby hrací deska nebyla moc nízko ani vysoko ( pokud znáte Scrabble, tak musí být nad zásobníky s písmeny, aby je nesrážela).Až něco dalšího vykoumám, dám sem fotky.Zatím je nejdůležitejší vyřešit převod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]