Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna vypínače - krátký drát, co s tím?

Od: danken odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

potřebuji radu, vyměňoval jsem starý vypínač za nový a při zasunutí drátů do krabičky se mi jeden zlomil a teď je krátký, prosím o radu co s tím mám teď dělat?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mznj*
hodnocení

5x

Já bych ten krátký drát prodloužil pomocí tzv. čokolády, což je svorka, do jejíhož jednoho konce dáte ten krátký drát a z druhé strany zasunete nový delší drát, který připojíte k vypínači. Těch svorek se jistě vyrábí více druhů, ta čokoláda asi zabere v krabici zbytečně moc místa, jistě se vyrábí i nějaké méně rozměrné svorky (spojky).

danken
hodnocení

děkuji, zkusím se poptat v obchodě, snad mi pomůžou s výběrem svorky.

hodnocení

0x

zkuste se zeptat na WAGO svorky podle průměru drátu, který tam máte.

fidonet*
hodnocení

0x

čokoládka, neboli svorkovnice je asdi nejlepší, ale má několik nedostatků. Musí se dotahovat jako každý šroubek co dva roky, a v kdyř jsme ulomili drátek, tak se tam jen těžko dostaneme s čokoládkou a šroubovákem. VAGO svorka má ještě víc nevýhod, ale je rychlejší, pohodlnější, nepotřebuje utahovat a já ji taká používám skoro všude.

Doporučuji jako kolega koupit VAGO svorku, ale doporučuji koupit větší než přesnou. Tedy doporučuji koupit VAGO na 4 mm ( místo 2.5 ). Na otazku proč, je jednoduchá logika. Pružina která tlačí na drát ( pardon, napružený plíšek ) je větší, silnější, víc vydrží.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Mou radou se asi ridit nebudete. Ale zavolejte si elektrikare.

Nevim jake draty mate, ale jestli hlinikove tak je to proste problem. Lepsi zaplatit par stovek odbornikovi, nez se tim trapit ted, nebo za par let po uvolneni spoju.

buss

No on ten elektrikář tam dá zřejmě také jen svorku na prodloužení. Nakonec by nezbylo nic jiného, než sekat ke krabici. V panelu jde vytáhnout drát?

magdon*

Pokud je ulimený drát hliníkový (což je pravděpodobné) je dobré kolem něj chdit po špičkách a zbytečně ho nedráždit*smich*. Prodloužení se musí provádět s největší opatrností. Ve tomhle případě bych to asi radši svěřil někomu se zkušeností s podobnou činností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]