Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přenos videosignálu - modulace

Od: denis1* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den
Obracím se na Vás s velkou prosbou o radu.
Mám následující tech.problém - potřebuji přenést videosignál společně se zvukem jedním krouceným twist párem UTP kabelu cat5 na 200m.Zvuk se přenáší kabelem obousměrně v základním pásmu a taky v tom základním pásmu musí zůstat,to vše funguje,ale potřebuji k tomu zvuku ještě přidat i video a to jen jednosměrně.
Kompozitní videosignál z CCD kamery musím na jedné straně namodulovat (asi na co možná nejnižší kmitočet kvůli přenosovým vlastnostem UTP kabelu) a na druhé straně ho zase demodulovat a zobrazit na LCD zobrazovači,který má klasický kompoz.videovstup 75ohm.Mělo by to být pokud možno jednoduché,levné,spolehlivé.
Můžete mi někdo poradit,jak to co nejjednodušeji udělat,jakou použít modulaci,popř.integrované obvody?
Budu vděčný za jakoukoliv radu.
Předem děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

0x

To je tak pro menší vývojovou laboratoř. Amatérsky nejjednoduší by asi bylo použít pro obraz přenos na 1. TV kanále (cca 50MHz). na koncích kabelu použít pro každý vodič slučovač/rozbočovač signálu z LC článků typu T jako dolní (pro zvuk) a horní (pro obraz) propust s dělícím kmitočtem např 20MHz. Zvuk by se tak dal zapojit i asymetricky (jako je asi teď - živý a zemní vodič) a pro obraz by bylo vhodné signál vést symetricky - symetrizovat/desymetrizovat pomocí ferritových článků, jaké bývaly na VHF vstupech starých TV přijímačů. To, že kabel nemá 300ohm impedanci raději zanedbáme, může to ale zhoršit kvalitu obrazu. Na vysílací straně použít TV modulátor, který by měl mít takovou výstupní úroveň signálu, aby i na konci kabelu byl signál použitelný - bez šumu. Jako přijímač by pak pro účely pokusu stačilo použít staré video, naladěné na 1.TV kanál, ze kterého by pak šel odebírat videosignál pro monitor.

A nebylo by přece jen jednodušší tam natáhnout ještě další kabel a použít třeba tohle: elektro.obchodni-dum-mija/... (na tech. data tam tedy ale sdílní nejsou, takže kdoví jak to funguje...)

doplněno 02.11.10 23:19:

Vypadá to, že v tom mají jen symetrizační člen - docela drahé.

denis1*

Děkuji moc za Vaši radu.Je pravda,že v amatérských podmínkách je to složité.S tím,že bych natáhl další kábel to bohužel nejde.

Ty baloonu v odkazu fungují dobře,je tady akorát jeden problém,že je lze použít do 10 MHz.Ale našel jsem už i schéma na aktivní převodník z 75ohm na 100 ohm,který to zesílí a na druhé straně zase převede zpět ze 100 ohm na 75ohm.A tím by se asi dala pěkně i regulovat úroveň.Spíše mám obavy s té modulace/demodulace.Napadlo mě použít obrazovou MF ze starých TV,která obsahuje demodulátor a SAW filtr na 38 MHz.Myslíte si,že je to schůdné?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]