Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám asi dva roky staré baterie AA / 2000 mAh . Věkově jsou na odpis, ale ostatní stejně staré se chovají spolehlivě. Jen tyhle při nabíjení už po 3 minutách hlásí nabití. Což je ensmysl, když ostatní NiMH nabíjím s 0.3A proudem několik hodin. Nastavil jsem tedy vybíjecí režim, ale i ten se vypl za 2 minuty, ačkoli jsem nastavil vybíjení 0.4A s cílovým napětím 3.2V pro 4 akumulátory. Rozhodl jsme se tedy, že dám vybíjení až na 2.0 V tedy 0.5V na jeden akumulátor, s tím, že bud´ akumulátory donutím, k nějaké akci nebo je prostě zničím. Chci se tedy optat na jakou minimální hodnotu smím akumulátory vybíjet aby se nepoškodily . Dle mě by to mohlo být něco kolem 0.25V ale nejsem si jistý. Vím, že nikdy nesmí klesnout na nulu, ale jakou mají mít minimální hodnotu, jsem se nikdy nedočetl. Pravě mi opět pípá nabíječka, že ani vybití 0.1A na hodnotu 1.6V a nabití 0.3A nepomohlo a baterie tvrdí po 3minutách že je nabita. Zkusil jsem je testnou která z nich je vadná, ale po přehození s dobrýma to vypadá, jako by byly vadné všechny čtyři, což se mi zdá jako nesmyslná náhoda. Nabíjení se ukončuje dle delta-peak.
Ni-Cd a Ni-MH by se neměly vybíjet pod 0,9 V. Tyhle akumulátory už asi k ničemu nedonutíš a když tak už nebudou mít žádnou kapacitu...
Asi je řeč o aku. Já bych pohledal u výrobců na intu vybíjecí charakteristiky akumulátorů (discharge time, characteristics), popř, jim napsal (popř. zástupcům u nás).
Kdysik jsem řešil kapacitu baterií, protože většina to neuvádí a prodejci to neví (někteří ani co je to kapacita a uváděli napětí) a odpovědi přišly, kdosik i písemný materiál zaslal.
Nebo se pohrát a testovat - jmenovitý vybíjecí proud a měřit U (do 10 % kapacity). Proud pak padá dolů.
Př. robertphotoblog.com/...
Jak už píše bmx aku by se nemělo vybíjet pod 0,9V. Starší baterie ztrácejí správnou charakteristiku při nabíjení. Při začátku nabíjení na nich napětí narůstá, za chvíli se oživí - sníží se v nich vnitřní odpor a klesne na nich napětí. To nabíječka s delta V vyhodností mylně, že baterie je již nabita a odpojí ji. Proto takové starší aku nabíjím v "hloupé" nabíjejčce, kterou zasunu do denních spinacích hodin. Samozřejmě si spočítam dle nabíj. proudu nabíječky dobu nabíjení. Tahle mi aku slouží další 2 roky do radia a svítilny.
Kvalitu aku zkouším trochu brutálně, ale účinně. Nabitý aku připojím natvrdo k multimertu (ampermetru) max na sekundu. Pokud není schopen do zkratu dát aspoň 2,5 A už se nehodí do digit. fotaparátu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.