Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sháním přístroj z filmu Pupendo

Od: honzyck odpovědí: 11 změna:

Nevím jak se to přesně jmenuje, ale vím že to bylo ve filmu Pupendo. Jak tam přinesl dárky k vánocům, a bylo tam takové zařízení co vyrábělo el. proud a kopalo, taková jakože hračka. Vždycky zatočil kličkou a druhý ty drátky chytil nějak do ruky nebo tak nák. ..

Potřeboval bych tohle zařízení někde sehnat / koupit, ale nevím kde, prosím poraďte.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

1x

*smich* "vyděržáj pioňér" *smich*

doplněno 10.10.10 14:12:

hribi.net/...

honzyck
hodnocení

jj to je přesně ono *smich* , Tak oprava je to z filmu Pelíšky..

www.youtube.com/watch

jabraka*
hodnocení

1x

Zařízení se jmenuje "elektrický induktor".

V podstatě takto funguje zapalování automobilů.Ze stejnosměrného proudu,který přerušuješ mechanicky a tím vyrobíš pulzy.ty se přivedou na primár indukční cívky a na sekundáru(přívod na svíčku) vznikne pulz o napětí několika tisíc voltů,potřebných na vybuzení jiskry mezi elektrodami zapalovací svíčky.

JABRAKA

hranol*
hodnocení

1x

co třeba si jej vyrobit sám... jerrycb.wz.cz/...

doplněno 10.10.10 18:23:

já už něco takového kdysik dávno měl, ještě v dobách kdy hračky se šokem ještě neprodávalo (možná jo) a časopis amater radio to myslím byl co to nějak podstrčil.A bratránek šikula... Cívka je myslím ze schodištového automatu. kondík 47000 pF 400V ve spod je malinký šroubeček, ketrý po zvednuti krabičky spustí kontakt. U vršku cívky je plíšek se šroubkem kde se dolazovala síla napětí a místo těch elektrod je po stranách nalepený alobal. Takže, když se nazvedlo, tak byla parádní pecka.

Původně to bylo konstruováno na 4,5V Ale 9V tomu dodala grády 300V to asi skutečně dalo. Proto bych asi z toho schémata neměl takový strach i když 12V v primáru... oproti 4,5 nebo 9. Ale to je pravdou, že nemocné osoby by to nemusely snést. I to leknutí dalo někdy zabrat.. (hlavně té krabičce, když se s ní třískalo o zem)

Mládi a nerozvážnost mi snad byla omluvou za tu 9voltovku ale 4,5 na to opravdu stačí. Tak si stačí přebrat zda schéma, nebo něco takového...

No od autora, který upozorňuje na to, že skleněná pojistka má velký vnitřní odpor a že se to nemá realizovat na plošný spoj protože má vnitřní odpor a že mu regulační odpor při zkratování elektrod shořel, bych si v žádném případě nic NEPOSTAVIL. Ten induktor by mohl být životu nebezpečný - pozor na to!

mkat*
hodnocení

0x

Skus si zohnat stary polny telefon a mozes santit do nekonecna,Kym ta niekto niekam nekopne..

hranol*
hodnocení

0x

P.S.K doplnění mi nešel vložit obrázek, na který jsem musel udělat doma bordel abych fotil *ua*

Sháním přístroj z filmu Pupendo
hranol*
10.10.10 18:27

*frajer*

Sháním přístroj z filmu Pupendo #2

buss
hodnocení

0x

No ono se s tím také léčí, že ano. Kdysik jsem držel, že to nic není a pak měl vypálený flek na zádech. Myslím, že něco i Tesla podobného vyráběla, nevím jak se to jmenovalo, na 9 V, akupunktura. Musí tam téct malý proud. Ale je to staráá věc. Též se to hodilo do vody a vylov.

lui*

Bussi, jestli se to hodilo na výlov, tak se nedivím, že to vypalovalo fleky na zádech...*sok*

magdon*
hodnocení

0x

Tahle"hračka" se prodávala v 60letech. Jmenovala se bůhví proč "lékařský induktor. Byla to krabička z tmavě červeného či zeleného bakelitu, na které bylo umístěno wagnerovo kladívko. Regulovat sílu se dalo vytahováním kovové trubičky, která stínila magnetické pole cívky od jejího železného jádra. Před pár lety jsem na půdě starého domu objevil téměř shodné zařízení, které ale bylo na dřevěné destičce a mělo vinutí z drátu opředeného hedvábím. Takže nápad je to asi značně starý. Pokud chcete točit kličkou, sežeňte si generátor z měřícího přístroje "megmet".

Sehnat dneska originál asi nebude jednoduché, podíval bych se po různých "bleších trzích", či vetešnictvích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]