Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adaptér pro autoradio na domácí použití?

Od: x1010 odpovědí: 12 změna:

Ahoj chtěl bych se zeptat jaký adaptér mám použít pro autorádio na používání na doma k aktivnímu subwooferu vím že 12 stačí nějaká nabíječka? díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Autorádio si vezme i kolem 1A bez zátěže, takže nějaká "nabíječka" asi stačit nebude.

Výkonnostně by posloužil počítačový zdroj (+12V větev), který dodá proudy i mnohem vyšší.

hodnocení

0x

Určitě půjde použít stabilizovaný zdroj 12V, ale problém je poradit přesný typ, když neuvádíte příkon rádia a subwooferu. Rádio je v autě jištěno 5A pojistkou, takže by měl dostačit třeba tento:

shop.atoselektro.cz/...

Ale to je jen odhad, pokud byste uvažoval o příkonu okolo 15A, tak ty zdroje stojí přes 2.5tKč. Dá se použít i upravený PC zdroj, ale jeho zatížitelnost je tuším, okolo 5-6A.

praivo*

"Dá se použít i upravený PC zdroj, ale jeho zatížitelnost je tuším, okolo 5-6A." - To víc, dnes není problém i přes 20 A.
doplněno 27.12.12 14:42:

Vzhledem k tomu, že elektr(on)ice očividně moc nerozumíš, úpravu ATX DŮRAZNĚ NEDOPORUČUJI, neboť jsou v něm KONDENZÁTORY, NABITÉ NA>325 V, COŽ TĚ MŮŽE ZABÍT!

doplněno 27.12.12 19:15:

Na nabíječku taky NE, není na to stavěná! Při připojení přímo na adaptér se může přehřát trafo a udělat ti celkem velký problém, při připojení na kontakty nabíječky (místo baterie) odpálíš výkonový odpor, schovaný uvnitř (ten je počítán na proud při připojené baterii, připojením rádia několikanásobně překročíš jeho schopnosti, on se začně přehřívat a...). Pokud trváš na použití něčeho z akuvrtačky, tak jedině nabít baterii, pak ji odpojit z nabíječky a připojit k rádiu. A samozřejmě je třeba hlídat si napětí...

x1010
hodnocení

kdybych chtěěl použít tento zdroj měl bych to ustříhnuout u koncovky dráty nappojit na autoradio? večer budu mít fotografie tak to sem pošlu

No, ta úprava je trochu složitější, než ušmiknout koncovky :

rc.xf.cz/...

x1010
hodnocení

myslel jsem z té nabíječky

Z té nabíječky to pochopitelně, půjde zapojit bez dalších úprav, pouze je třeba dbát na správnou polaritu ( neprohodit - a +)

ladinpraha*
hodnocení

0x

Před lety jsem měl autorádio zabudované v ložnici. K napájení jsem používal běžný adaptér 500mA.

Mám doma starší autorádio, které si i s reproduktory a rozumnou hlasitostí bralo 400 mA... ovšem dnešní moderní rádia si jen po zapnutí a bez reproduktorů berou 800 mA. Schválně jsem si to změřil :)

x1010
hodnocení

díky za užitečné odpovědi ten odkaz to je nabíječka z notebooku že? a slyšeli o napájení z babíječky z aku vrtačky?

praivo*

Na tom videu to očividně není zapojené jen na nabíječku, ale i (především) na v ní zapojenou baterii. Nabíječka tohoto typu je pro napájení čehokoliv naprosto nevhodná.

praivo*

No ale co jsi měl připojené na výstup? 12 V × 500 mA = 6 W, to bez dalšího zesilovače moc použitelné není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]