Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DVD rekordér vs. satelit

Od: cocinkamichalka* odpovědí: 42 změna:

Zdravím všechny,

plánujeme rodičům koupit k vánocům DVD-rekordér, protože se jim porouchalo video (lépe řečeno, nelze na něm nahrávat). V horizontu asi 1 roku plánují kvůli vypnutí analogu koupi satelitu.

Mě zajímá to, zda jim ten DVD-rekordér potom nebude na nic, PŮJDE NAHRÁVAT DVD-REKORDÉREM I ZE SATELITU?

Možná se ptám blbě, ale tomuhle fakt vůbec nerozumím ;) Díky za odpovědi...

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já bych asi v tomto případě zabil dvě mouchy jednou ranou. A sice koupí satelitu už teď. Samozřejmě dvoutunerový a s nahráváním. Nejlépe s vestavěným pevným diskem, případně s externím diskem připojeným přes USB.

Tohle řešení má několik výhod, máš jen jednu krabičku u telky a ne dvě a navíc u nastavení nahrávání našteluješ jen satelit a o víc se nestaráš. Pokud bys měla ještě DVD recordér musíš štelovat ještě ten. Je to zkrátka složitý a zbytečný mít dvě krabice u telky a milion kabelů na propojení.

cocinkamichalka*
hodnocení

Díky, zkusím to prosadit v rodinné radě :)

doplněno 04.10.10 06:06:

I když... stejně tam ty krabičky budou dvě! DVD přehrávač a ještě ta satelitní "krabička"...

No pokud trváš na DVD tak tam ty krabičky budou dvě. Ale pokud si nebudeš přehrávat nějaký DVD treba z půjčovny tak to je opravdu zbytečný. Na jednu placku nahraješ jeden film, když budeš mít u satelitu třeba 500 GB velkej pevnej disk tak tam nahraješ stovky filmů a nebudeš muset nikde nic skladovat a pak přehrabovat stohy placek abys našla tu správnou. Zkrátka podle mě je DVD zkrátka zcela zbytečný.
jofa*

Váhal jsem reagovat ale přece jen mně to nedalo. Tato poslední kombinace Vás přijde cca na 12-15 000 Kč. Takovýto statelitní přijimač chce opravdu kvalitní a ten přijde na 10-13 000 Kč a musí mít zabudovaný dekoder Cryptoworks na karty. Jinak to je za modul cryptovorks další 1 000 Kč + karta 1 800kč + sat anténa. Přijimač to chce kvalitní jinak Vás můžou čekat problémy. Pokud si budete chtít udělat DVD z nejakého pořadu, musíte mit PC, nebo rekordér DVD. Já osobně bych doporučil oželet suoběh nahrávání a sledování ( to stejně využijete mákokdy) a koupil jen recorder s DVB-S . Ten naladíte na sat. stanice a můžete se dívat na TV a náhrávat na vestavěny HDD nebo rovnou na DVD a mnoho jiného (fotky atd.). Ten stojí kolem 8 000. taky to je dvě mouchy jednou ranou. jen, ten souběh tam není. Je to to nejjednodušší řešení a nestojí to tolik. Ještě se poraďte a neukvapujte se. Víc hlav, víc rozumu. Mějte se. Josef. Toto bych koupil já. K tomuto rec. je nutné koupit dekodovací modul cryptoworks na karty.

alza.cz/...

czechcomputer.cz/...

doplněno 04.10.10 11:16:

Ta varianta od jenkyna s dvěma tunery je vynikající, ale chceto přjímač kvalitní 12-15 000 kč. Jen tu placku DVD neuděláte jednoduše.

doplněno 04.10.10 11:19:

Oprava: Jenyka- ...ale chce to...

doplněno 04.10.10 11:37:

Pokud si chcete i něco nahrát, ať na DVD nebo HDD, jednodušeji už to nejde. Sat. anténa + recorder s DVB-S ( s modulem Cryptowork-dokoupit. Celkem jedna pěkná krabička.

doplněno 04.10.10 11:43:

Modul do recordéru:

omko.cz/...

cocinkamichalka*
hodnocení

Josefe, díky za názor, právě proto jsem tady tuto otázku napsala, abych od Vás - rádců slyšela různá řešení. U toho rekordéru mi jde hlavně o to, aby opravdu uměl nahrávat jako video. Jestli to bude se souběhem nebo bez, to už je vedlejší. Můj táta pracuje jako řidič a vstává ve 3,33 a jako na potvoru všechny dobré filmy dávají v TV třeba až kolem 22hod, což se jeho pochopitelně netýká.

Pokazilo se jim video, a tak jsme si řekli, než kupovat další video - zastaralý krám, vyřešíme to koupí toho DVD rekordéru.

Mojí představou je tohle: Mít 10 DVD-RW a na ty si dokola nahrávat filmy a pořady, které by rodiče "prošvihli". Nahrát, podívat se, smazat.

Ale přece jen, kdybych se vrátila k tomu souběhu - určitě by přece šlo, kdyby k TV zůstala zapojená i anténa i satelit, nahrávat ze satelitu a na stejné TV se dívat na analog, ne? ;)

(škoda, že už nemám bodíky, hned bych Vám tam dva připnula..)

jofa*

Tak jste mne s tím analogem zaskočila. Odpovím později musím jít na oběd a přijdu až za dvě hodiny. Mimo jiné, k tomu rekordéru je DVD-RAM. Nejlepší medium na nahrávání- mazání až nekolika násobně více cyklu nahrát-smazat než DVD-RW. O kvalitě a době uchování záznamů ani nemluvě. Toto mám a super.

cocinkamichalka*
hodnocení

V pořádku, dobrou chuť :)

jofa*

Ještě jsem neodešel. Jde to . Analog anténu normálně napíchnete do tv anténího vstupu a recordér do AV vstupu v televizi přes scart nobo HDMI (pokud má TV tento vstup) Na recordéru naladíte sat . stanice a můžete je nahrávat a na TV si naladíte analog stanice. Pokud se budete chtít dívat co nahráváte, přepnete na TV vstup od rec.. Děkuji z a přání.

doplněno 04.10.10 12:47:

DVD-RAM můžete mít jedno. To nahradí 100 DVD-RW kvalitou (nikoliv kapacitou) ale to si určitě rozumíme.

doplněno 04.10.10 14:07:

U popisu recordéru si přečtěte,...při sledování záznamu z HDD nebo RAM můžete současně sledovat a jiný nahrávat... A já dodávám, to je věc!

Vidím, že se rádcové množí, to je fajn!:) Já osobně bych fandil spíš HDD než DVD-RW. Přece jen na harddisku je větší přehled, než se přehrabovat disky. Ale to je věc názoru. I já souhlasím s tím, že je věc nezávisle koukat a zároveň nahrávat.

Pokud máte jen analogový pozemní příjem, je pravda, že nejlepší je satelit. Chce to je si rozmyslet, zda máte možnost umístění paraboly buď na střechu nebo na zeď domu a zda máte přímý výhled přibližně na jižní nebe bez překážek. Někdy tomu brání majitelé domů, někdy je potřeba krkolomné konstrukce. Asi bych volil klasický obyčejný satelitní přijímač, protože pokud nemáte TV s vysokým rozlišením, stejně tu kvalitu nevyužijete. A ještě jde o to, zda chcete přijímat české stanice digitálně přes satelit. Pak by jste mohli v klidu zapomenout na analog.

Jofa měl skvělý nápad. Budete potřebovat TV, DVD rekordér, parabolu a satelitní přijímač a samozřejmě klasickou analogovou anténu. Pokud by měl satelitní přijímač dva scarty, šlo by i propojit vše tak, že by se daly nahrávat i sledovat analogové i digitální programy.

Tak každá varianta má něco do sebe. Jofa doporučuje DVD recorder se satelitem, já jsem pro satelit s hard diskem. Myslím, že ani jedna varianta není špatná. U satelitu, pokud se nekoupí v Lidlu tak většinou se už nemusí modul Cryptoworks, satelit ho už mívá v sobě a slušně vychovanej přístroj zvládne (snad ) i přechod na Irdeto. Jinak nákup karty (je jedno jakýho provozovatele) musí být u každého přístroje kterej se dívá na orbitu. Jen ten analog bych už asi poslal do věčných lovišť, stejně to nebude nadlouho a komfort digitálu analog nikdy nedosáhne.

Osobně mám doma HD-Box a nemůžu si to vynachválit. Nahrává naprosto v pohodě, umí přehrát film v .avi stažený z netu, tak ho nemusím jako kdysi konvertovat na DVD a strkat placku do přehrávače, tudíž jsem DVD přehrávač taktéž vyrušil. Přehraje muziku v MP3, fotky z fotáku. Mám ho propojenej sítovým kabelem s routerem takže nakopírovat cokoliv na disk satelitu je otázka několika kliknutí.

Ale pokud na to nespěcháš tak se ptej, vybírej, koukni se do obchodu a nech si to předvést, myslím tím nějaký specializovanej obchod, nééééééééé nějaký super hyper mega nesmysly.

Hlavně at s tím je pan otec spokojenej

Dobrá a vyčerpávající odpověď. Souhlasil bych s tím, nepláýnovat si nic moc okolo analogu. HD Box je dobré řešení, ale spíš pro experta, pro tatínka by to asi bylo náročné. Zůstal bych u toho DVD rekordéru a satelitního přijímače.

Dobrý nápad je opravdu vlézt do nějakého specializovaného obchodu. Já mám tady u nás dva, kde jsou prodavači opravdu nadšenci, jednou jsme se bavili o elektronice i přes zavírací hodinu. S oblibou si testuji takové obchody, že ze sebe dělám prostinkého zákazníka a čekám, co mi doporučí.:) Opravdu by to bylo fajn, přímo na ně vybalit tenhle problém a čekat, co mi doporučí.

jofa*

jenyk:

Máš pravdu, že tam dekodovací modul bývá, ale třeba u Vantage 7000 TS jsem neměl. Když si přičteš ,tehdy 1 300 kč za orig. Technisat Crypt., tak si dokážeš představit, kam jsem se se sat. přijímačem s jeho cenou vyšplhal.

doplněno 04.10.10 20:26:

jerrymungo:

Bude potřebovat: pouze DVD rekordér se sat. tunerem (výše uveden), a parabolu. Jako LNB konvertor, kabel a kartu je samozřejmost.

doplněno 04.10.10 20:37:

Opravuji :Vantage 7100TS

cocinkamichalka*
hodnocení

Nespěchám na to, mám čas do Vánoc, ale právě proto to chci řešit už teď. Nemám ráda nákup na poslední chvíli, kdy člověk kupuje blbiny, jen aby něco k Vánocům, svátku, narozkám... měl. Děkuju Vám, všichni rádci, škoda, že nemám k rozdělení aspoň 100 bodů, všichni byste si je zasloužili *srdce*

jirbar*

Vantage? neméně 8600 Kč. Kupte HDBOX 9200 za 7400 Kč se stejnými parametry, navíc přístroj s OS Linux což poskytuje mnoho dalších možností.

jofa*

Žádný Vantage nedoporučuji. Přečtěte si celou diskusi. Nedělejte z toho guláš. Ještě do toho motejte oprační systémy!

Taky bych se přimlouval za HD-Box 9200, samozřejmě k tomu je nutno zakoupit kromě venkovního zařízení ještě kartu a externí HDD, osobně mám Western Digital, takže těch 7400,- Kč se dostane výše, ale komfort jest zaručen.

cocinkamichalka*
hodnocení

A co ten HDBox 9100? Je o dost horší? Přece jenom je to rozdíl 3.000 Kč... a já chudá studentka :-D

Je stejnej jako 9200, třeba pluginy jdou použít z 9200 na 9100, jen je jednotunerovej, tudíž díváš se na to co nahráváš. I když to není tak úplně přesný, při nahrávání se můžeš dívat na programy ze stejnýho transpondéru. Tedy přeloženo do srozumitelštiny pokud budeš nahrávat třeba ČT 1 tak můžeš sledovat ČT 2, ČT 4, ČT 24. Ovšem už ne Novu , ta vysílá z jinýho transpondéru. Prostě když koukneš na tuhle tabulku tak programy který jsou v jednom chlívečku jdou nahrávat a zároven sledovat. skylink.cz/...

A 9100 ještě nemá scart konektory, jen klasický cinče, ale to není žádný problém.

doplněno 04.10.10 22:14:

Dekódovací modul už v satelitu je, a podle diskuzí na netu zvládá i Irdeto.

jofa*

pcosat.cz/...

Tak zde třeba není. Pouze 2x sloty CI pro dek. moduly.

doplněno 04.10.10 22:25:

meveric-elektronic.cz/...

No nevím, jasně tam čtu - 1 x čtečka karet a 2 x CI slot pro dekódovací moduly - a přesně tak to mám i doma, nic jsem nekupoval, jen jsem do slotu zasunul kartu a finito.

jofa*

To nevím jak to tam máte ale do slotu CI přijde toto:

omko.cz/...

doplněno 04.10.10 22:36:

Tak vám to bere univer. čtečka, nikoliv slot.

Samozřejmě, bere to čtečka, kdybych třeba chtěl druhou kartu tak bych to už musel koupit, to si snad rozumíme.

jofa*

Tak to je dobrý, že ten universál bere CS Link, SkyLink i UPC .

Nevím jak CS Link a UPC, ale Skylink absolutně bez problémů.

doplněno 04.10.10 22:59:

Jen doplním, že mám Cryptoworks, ale co čtu diskuze tak to bere i Irdeto který nás za pár let nemine.

To mne zajímá! Mám satelitní přijímač jednotunerový a k tomu DVD rekordér spojený s ním scartem Mohu skutečně jeden pořad nahrávat a na druhý se dívat? Jak přepnu na druhý pořad? Pokud bych přepnul satelitní tuner, tak se přece signál pro DVD rekordér změní!

No když máš jednotunerový satelit tak na DVD nahráváš na co koukáš. Pouze kdybys nahrával na HDD připojený přímo k jednotunerovýmu satelitu tak se dají sledovat programy vysílající na stejným transpondéru.

jirbar*

To není tak jednoznačné. Stejný TP je podmínka, ale některé satelity zvládnou pouze kombinaci kódovaného a Free programu. Nezvládnou 2 kódované programy

jirbar*

Relativně dobrá cena navíc bez poštovného při platbě předem.

helkon.cz/...

Jak 9100 tak 9200 se připojí k LCD televizi kabelem HDMI (pokud chcete využít kvalitu zobrazení)

Ke staré televizi typ 9100 kabelem činč-SCART, typ 9200 navíc má možnost kabel SCART-SCART

doplněno 04.10.10 23:04:

ICE kartu nekupovat

Buď zkusit radši co nejdříve Cryptoworks kartu SKYLINK (CZ Link má pořád Cryptoworks),

či počkat na IRDETO. Nikdo však neví jak budou chodit

cocinkamichalka*
hodnocení

Chápu správně, že tahle krabička (odkaz výše) umí přijímat satelitní signál z paraboly + nahrávat 2 programy a 3. můžu sledovat? Nahrává se tedy na disk a kdyby se tátovi něco jó líbilo a chtěl to někomu dát na placce, tak to na PC vypálím na DVD?

A musím k tomu ještě koupit tu kartu... (Babi a děda ve stejném baráku mají 1 CSLink a 1Skylink, obojí bez problémů)

Ano, chápes správně. 9200 umí na disk nahrávat dva programy najednou. Musíš ovšem mít u paraboly dvojitou hlavičku. Zkrátka ti povedou od paraboly k satelitu dva dráty. Pak to bude takhle fungovat. Když propojíš satelit s počítačem síťovým kabelem, ono by to šlo i WiFinou tak pak z kompu uvidíš na disk satelitu a jistě nějak půjde do vysmahnout na placku, ale ještě jsem to nezkoušel. Satelit nenahrává v žádným .avi ale v .ts
jofa*

Jen upřesním. Dvojitou hlavičku LNB budete mít pro dvě družice( nejčastěji 23,5 a 19,2 stupňů) a také dva kabely(koaxiály). Pro jednu družici stačí jedna hlavička ( konvertor LNB) a dva kabely pro dva přijimače. Respektive pro jeden (9200) s dvěma tunery.

Máš pravdu, pokud oželí Eurosport kterej jedinej vysílá z 19,2 ° tak stačí twin konvertor na jednu družici, pokud by bylo přání mít i Eurosport tak bych to viděl na nějakej twin monoblok a za ním volaaký přepínač.

jofa*

Ještě+dekodovací modul cryptoworks cca 1000 kč.

Díky, díky...:)

Jestliže má ta televize vzadu alespoň dva konektory scart - to jsou ty obdélníkové s jedenadvaceti otvory, máte po starostech. A pak by měla ta televize mít možnost přepojit se na AV1 a AV 2. A pak už je to snadné. Dokonce i v tištěných návodech na elektroniku bývají jednoduše namalovaná schémata zapojení.

Ano, je to moudré, nakupovat teď, zatím ještě nejsou zmatky a prodavači nejsou uhonění...

cocinkamichalka*
hodnocení

Jerrymungo, díky i za Váš názor, a za to, že jste se připojil do diskuze :)

S umístěním paraboly problém jistě nebude. Rodiče bydlí na vesnici, žádné překážky myslím si nebudou. S tím HDD si to ještě rozmyslím, zvlášť tatík je dosti konzervativní (a technický antitalent), takže myslím, že manipulace s obyčejným "cédéčkem" by pro něj byla příjemnější.

No osobně bych řekl, že jde jen o zvyk naučit se s HDD. Zmáčkneš jedno tlačítko a objeví se ti na obrazovce seznam všech nahranejch pořadů, šipkou nahoru a dolů najedeš na ten kterej chceš sledovat a potvrdíš tlačítkem OK. Toť vše, žádný přehrabování stohem placek a vybírání ty správný.

Zdravím, a myslím, že se kolektivně dobereme k nějakému zdárnému konci!:)

Príma, to je dobře, že s umístěním paraboly není problém. To je totiž docela častá a velká starost.

Opravdu bych se klonil k HDD, má to spoustu výhod a i konzervativní lidé tomu přijdou na chuť. Já mám doma ještě veliký archiv videokazet a beru je do ruky už se značným odporem.:) Tady je spousta výhod a snad žádná nevýhoda. Na HDD 250GB se vejde v ucházejícím rozlišení skoro čytřista hodin nahrávek, přehledně srovnaných v seznamu a náhledu. Je možné kouknout se na jeden pořad a pak ho v klidu smazat ze seznamu a není nutno si hlídat čas a délku. Snadno se vymazávají reklamy a začátky a konce okolo vlastního filmu. Je snadné pak v rekordéru nahrávat na DVD-+R. Já si tak archivuji filmy, které bych si chtěl ještě jednou prohlédnout. Prostě, i technický antitalent objeví netušené možnosti.;)

Ještě jedna maličkost. Jakou mají rodiče televizi? Kvůli připojovacím konektorům...Jestli nějakou letitější, možná by stálo za to, uvažovat o změně, já jsem doma taky obnovil techniku a nelitoval jsem.

A to propojení není vůbec složité, i když to pak máte za televizí jako v Temelíně...:)

cocinkamichalka*
hodnocení

Televizi mají "klasickou" (ne LCD nebo plasmu), ale není zase až tak stará. Dají se na ní třeba pouštět fotky z foťáku, takže doufám, že by mohla mít všechny "modernější" konektory :-D

1jara*
hodnocení

2x

Nahrávat ze satelitu půjde, ale pokud nebudete mít sat. přijímač na dvě televize, tak budete nahrávat jen to, na co se budete dívat.

cocinkamichalka*
hodnocení

Díky za odpověď, to jsem chtěla slyšet :)

Když by si pořídili satelit na 2 televize, můžou se např. v obýváku dívat na 1 program a zároveň v obýváku nahrávat jiný program? Nebo nahrávat na té druhé televizi?

(když si po sobě čtu ty svoje výplody, musím se smát, ale já to prostě lépe vyjádřit neumím :))

Ano, to je možné. Satelitní přijímač, který má dva tunery, tedy dvě různé připojení na dva různé přístroje se dá normálně sehnat. Je sice o trochu dražší, ale vyplatí se. Znamená to, že lze na jeden výstup ze satelitního přijímače připojit televizi a na druhý DVD rekordér. Nastavení různých programů se pak musí udělat na tom satelitním přijímači. pak se z jednoho výstupu koukáte na jeden program a zároveň nahráváte na DVD něco jiného. Je to sice trochu krkolomné ale realizovatelné. Spíš bych asi doporučil digitální pozemní příjem a DVD rekordér s DVB-T tunerem. A potom buď TV se settobboxem nebo novou TV s vestavěným DVB-T. Kruci, nenapsal jsem to moc složitě?

cocinkamichalka*
hodnocení

Taky díky za odpověď :)

U rodičů je zatím digitalizace zřejmě v nedohlednu (Zlínský kraj), ale už teď tam mají i s analogovým příjmem problémy. Takže oni asi budou pořizovat ten satelit...

A díky za polopatistické vysvětlení, pochopila jsem to i já :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]