Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Od 1.10 se v Olomouci a okolí přešlo na DVB-T vysílání české televize.Máte televizor Thompson asi 4 roky starý(nbikdy s ním nebyl žádný problém).Analogové vysílání jsme taky chytali v pohodě bez žádných problémů.30.9 jsme si koupili set-top-box sencor (napojil scart a další 2 kabely teď si nevzpomenu na názvy) Ale všechno zapojeno jak má STB funguje bez problémů ale jak se přejde na instalaci a všechny programy ČT se nainstalují je tu problém s vysíláním.Ukazuje to : Špatný nebo žádný signál Obraz je rozkostičkován a hlavně bez zvuku a to u všech programů.Ukazuje mi to signál 50-60%.Nevíte prosím čím to napravit? Máme panelákovou anténu natočenou na jeseník(praděd)Myslíte že by pomohlo štelování do antény?Může tohle provádět jen nějaká osoba? Díky všem za odpovědi
Zřejmě to bude anténou, nastavit ji na směr, ze kterého přichází digitální vysílání. Nastavit ji může kdokoli, komu patří. To ale nemusí vždy fungovat - rozhoduje typ antény, rozvody atd. Doporučil bych zkusit chytit signál na nějakou pokojovou anténu, obvykle při dobrém pokrytí stačí jakýkoli proutek (já sám používám cca 15 cm anténku od telefonu) a pokud je slušný signál, řešil bych to tímto způsobem, případně pokojovou anténkou s napájením přímo z STB.
Díky Jinak myslíte že by pomohlo přenastavit panelákovou anténu směr na Brno?Z Olomouce se to normálně chytá prý bez problémů
Není jiná šance než to vyzkoušet. Nebo si pozvat odborníka s měřákem, ale první možnost vyjde podstatně levněji.
Kankoli, kam dosáhne a kde bude fungovat. Mě funguje takhte i při zatažených hliníkových žaluziích.
Vlastní anténa ať venkovní, či vnitřní (jmenovaný proutek) je jedno řešení.
Druhé řešení. Prověřit si zda paneláková anténa a její rozvody jsou přizpůsobeny novému digitálnímu vysílání. Jde o kmitočty, zesilovače, pásmové filtry atd. které vůbec nemusí odpovídat pokud je soustava pořád naladěna na původní analogové vysílání.
Taky pozor na to, že některá družstva digitální příje transformují do analogu a dále signál šíří po vlastních rozvodech. Pak stačí jen znova naladit analog.
Právě u DVB-T je nastavení antény jednodušší protože každý přijímač ukazuje sílu a kvalitu signálu.
No, jestli jsem dobře četl, tak v Olomouci berete signál až z Pradědu. Pokud nyní nemáte na digitál nějaký bližší vysílač či převaděč, pochybuji, že na ten proutek ( 15 cm, zřejmě od nějaké Flash PCTV, stejnou mám od Pinnacle 73e) to v místnosti chytnete. Pokud ano, tak se domnívám, že budete mit velké výpadky signálu. Dát ji ven za okno by bylo lepší, ale jen v případě silného vysílače, aby signál neměl výpadky. Situaci neznám. Jinak nejlépe klasika na střeše.
doplněno 02.10.10 21:17:Anténá která je v pořádku a dobře s koaxiály namontována a nasměrována. Potom to musí chodit. Samozřejmě s dobrým STB.
Když máš panelákovou anténu pravděpodobně bydlíš v paneláku? Nebo se pletu? Pokud bydlíš v paneláku sousedům to funguje? Čirou náhodou, nemáš zapnutý napájení antény? Ale to vařím z čistý vody.
K vaším zprávám: Vedle pradědu máme také vysílač Olomouc-radíkov(cca max 10 Km od olomouce) ale tam nevím jak moc velkou důležitost má tento vysílač protože moc velkou roli asi nehraje.Ano bydlím v paneláku Sousedé si ani set-top-boxy nepořizovali rotože u nás v olomouci se z přechozu z analogu na digitální ztratí pouze ČT2 takže nikdo si stb nepořizoval protože prý ČT2nepotřebují a počkajínsi až bude na pradědu všechno v DVB-T (cca 11/2011)
Nevím kolik km to máš k vysílači, ale já třeba v Krkonoších zcela bez problémů chytám Prahu, vzdušnou čarou tak odhadem 110 km, s anténou jsem nic nedělal, jen jsem dal STB a to mám ještě za anténou rozbočovač na 3 televize. Anténa byla kdysi dávno koupena s předzesilovačem, tak jsem u jednoho STB nechal zapnutý napájení (u toho od kterýho je průchozí napájení do antény) u ostatních napájení vypnul a obraz je jako víno. Vím, že by chtělo předzesilovač buď vyndat a dát místo něj novej nebo jen symetrizační člen, ale dokud vše chodí jak má... Úplně se do tý rezatiny co tam mám bojím sáhnout, to bych musel napřed snad koupit novou anténu. Chválím ti, že nečekáš až bude vše v digitálu, ale kupuješ už teď STB.
To, že se ztratila ČT2 je jaksi divné, protože byvájí společně s ČT1 -ČT 2 - ČT24-ČT4-, v jednom multiplexu. Je to nějak divně poštelované. To by tam človek musel být, aby to viděl. Třeba někdo něco ještě poradi.
bmbx:
Jo máš pravdu, ve spěchu jsem si to blbě srovnal v hlavě.
jenyk:
Já to mám od Krkonoš do Prahy 107 km po silnici a chytám na colorku vše co je dostupné bez výpadků.
Ano přesně tak ČT2 z analogu vypadla a na program kde byla ČT2 se mi přesunula ČT1 a kde byla ČT1 teď není nic
Jinak je to 36.Kanál a signál je pořád kolem 50-60% a kvalita skáče mezi 10-36% ale i tak na obrazu nejde absolutně přes kostiřčky nic vidět.S nastavením STB jsem si hrál a nic nepomohlo hrál jsem si s video výstupy apod... a stále nic takže nevím jak dá snad si nějaký soused pořídí brz taky STB
Když to dělá kostičky tak s výstupem to nedošteluješ... když není kvalitní signál není z čeho brát...Je to záležitost vstupu...Důležitá je kvalita signálu, síla až tak ne. Silnej signál bez kvality je k ničemu, kvalitní signál na slabým signálu - s tím se už dá něco dělat. Bejt v tvý kůži seženu si nějakýho maníka kterej se motá kolem antén ať na to koukne odborným okem, třeba je společná anténa na šrot a pokud neprojde rekonstrukcí moc toho nechytneš. Slovy Milanacukráře - bez měření není vědění...
Jofa: Já to mám do hlavního města po silnici (podle toho kudy jedu a odkud) tak od 115 až 130 km.
jenyk:
Ze Śpindlu do Prahy přes N.P. autokros. Ahoj. No, bude ta anténa jak říkáte na šrot. Když v těch panelákách to je těžké si něco dávat sám. Satelit to řeší, ale jak to vypadá, to už nikdo neřeší.
doplněno 02.10.10 23:49:kodas:
Musíš se jednoznačně zaměřit na anténu. Jiná možnost již není. Pokud tam nemáte dostatečně silný signál z jiného vysílače než z Pradědu, musite si dát dopořádku antény, třeba zkusit Brno. Nebo ještě zkusit jiný STB, možná bude citlivější na příjem signálu. Půjčit, vyzkoušet.
Jenyk dal odpověď.Pokud je v cestě signálu předzesilovač,je dost velký problém.Proto se v panelácích na STA vyřazují. ani pak není jistota,že signál bude ideální.má to také na svědomí stav kabeláže,která je dost stará a potřebovala by vyměnit.Protože je to dost nákladná záležitost a proto je lepší,aby se instalace ujala specializovaná firma.U nás stálo nastavení antény a změření všech větví svodů asi 45 000.-Na jednoho nájemníka to přišlo asi 1000 z fondu oprav.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.