Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 20 led diod?

Od: aa88 odpovědí: 13 změna:

Chtěl bych poprosit o radu jestli je možné zapojit např. 20 ks modrých LED - diod do sériového zapojení? Je to reálné? Moc se mi nepodařilo zorientovat ve vzorečcích.

Děkuji za radu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

1x

Vezmeme to obráceně. Jestliže má jedna modrá dioda napětí v propustném směru asi 3-3,5V, tak pokud jich zapojíš 20ks do serie, potřebuješ 20x3=60V plus něco na ztrátu na odporu. Stejnosměrných, nechceš-li, aby ti ty LED blikaly. Proud bude takový, kolik snese jedna LED podle katalogového listu. Ten je u každého typu jiný. To musíš vědět ty. Ten proud se nastaví seriovým odporem.

Takže pokud máš jen 12V, napájení, tak můžeš zapojit max 3 kusy do serie, každou s odporem. A ty trojice potom zapojíš paralelně. Takže to bude cca 7 paralelních větví pro 21 diod. Nebo bude jich uděláš 6 větví, tedy celkem 18 diod. V tom případě bude potřeba zdroj ss proudu, o napětí 12V, a proud to musí dát 6(7) x proud LED podle katal. listu. prostě ty proudy do jednotlivých větví sečteš.

Takže: reálné to je, záleží na tom, co doopravdy chceš, a jaké máš možnosti. Podle toho to musíš navrhnout a udělat. Zapojit bez rozmyslu 20 LED a připojit je na nějaké napětí múže skončit jejich destrukcí.

Takže, opatrně.Škoda peněa za materiál. I když jeden můj kamarád tvrdí, že něco se musí obětovat vzpomínkám. Hi

hop®
hodnocení

0x

Určitě je to reálné, pokud to budou LEDky se stejným jmenovitým proudem. Pouze si z tohoto proudu a napájecího napětí vypočtete (zákon pana Ohma...) předřadný odpor, který připojíte do té série. V tomto případě bych se i zamyslel nad potřebným ztrátovým výkonem odporu. Jinak nevidím problém.

aa88
hodnocení

Poradil by jste mi prosím jak se to počítá? když mám 20 diod, Dioda je na odpor 3 V, Proud 20 mA, Napájení zdroje 12 v,

hop®

Nechápu, co znamená, že dioda je na odpor 3 V. Jmenovitý proud je 20mA a napětí 12V, z toho lze spočítat podle Ohmova zákona potřebný předřadný odpor: R=U/I=12/0.02=600Ohmů. OKI?;) Samozřejmě počítáme s ideálním nulovým odporem svítících diod, pokud budou diody svítit málo, lze hodnotu odporu přiměřeně snížit, ale to už se blíží elektrotechnické alchymii, takže tuto možnost berte bez záruky...

repak*

20 modrých LED do série na napájecí napětí 12 V nelze. Paralelně ano, odpor buď jeden 20-25 Ohm (nepamatuju si řadu), 5W nebo ke každé diodě cca 500 Ohm 0,25 W.

buss
hodnocení

0x

třeba 100, jak jsou zapojeny na 220 V? Je-li na 3,5 V tak 10 diod na 35 V atd, stejný proud. Lze i serioparalelně.

repak*

No, pánové, od žádného z vás bych si tedy v tomhle radit nenechal. Ono se totiž musí tak trochu počítat s tím, že na každé diodě v propustném směru je určité napětí, pro modré LED typicky 3 - 3,5 V. Vnitřní ohmický odpor je zanedbatelný.

hop®

Repaku, tvrdíš, že vnitřní odpor je zanedbatelný, ale na diodě je napětí 3-3,5V? *bzum* Tak v tom případě, nezlob se, si já nenechám radit od Tebe, fakt sorry...

repak*

Hope, slyšel jsi někdy něco o P-N přechodech? Tušíš, co je to "náhradní schema" složené z "ideálních prvků"?

doplněno 30.09.10 10:25:

Prostě: když na P-N přechod připojíš napětí v propustném směru tak dokud nedosáhne určité hodnoty (u Ge diod cca 0,6 V, u Si něco přs 1 V, u LED podle barvy) tak proud neteče žádný. Jakmile napětí dosáhneš, přechod se otevře a pokud jej zvyšuješ tak se velmi rychle zvýší i proud a snadno přechod zničí. V obvodu s diodou neplatí I=U/R. Platí tam I=(U-Ud)/R, kde Ud je napětí na přechodu P-N. Fyzikální zdůvodnění po mě nechtěj, to jsem znal před 35 lety.

hop®

Bussi, to je vtip? PodleOhmova zákona pro 20-timiliampérovou LEDku musíš předřadit odpor R=U/I=230/0,02=11,5kOhmu. Podle Tebe když dáš 66 LEDek, sériově tak je můžeš píchnout do zásuvky? Samozřejmě předpokládám, že se bavíme o elektrotechnické součástce LED, ne o zkompletovaném svítidle, které v sobě již má předřadný odpor a je dimenzované na dané napětí!

buss

otázla zněla zda lze spojit do serie, neřeším konkrétní zapojení a počet, není dáno na jaké U to bude.

hop®

Řešíme konkrétní zapojení a U je dané, zkus chvilku číst!...

buss
Do háje:"Chtěl bych poprosit o radu jestli je možné zapojit např. 20 ks modrých LED - diod do sériového zapojení? Je to reálné? Moc se mi nepodařilo zorientovat ve vzorečcích.
Odpověď na tuto otázku tedy bude znít Ano, nebo NE.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]