Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Olympus fe 100 nejde nastartovat

Od: eda* odpovědí: 3 změna:

Zdravím, mám starší olympus fe 100 a neumím ho rozjet. Když ho zapnu, tak objektiv vyjede a hned zajede a vypne se ( baterky jsem prostřídal, nabíjecí i normální ). Může mi někdo poradit, čím to je, eventuálně zda má smysl to nechat opravit (cena). Třeba jste měl někdo stejný problém. Díky za reakci.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

javi
hodnocení

0x

Asi Vás nepotěším. Měl jsem FE 100, po cca 3 letech běžného používání se vyskytl stejný problém a po konzultaci v servisu včetně sdělení ceny a délky opravy putoval do koše.

Údajně to vzniklo tak, že při vysunutí narazil objektiv na překážku (ruka, stěna pouzdra, kapsa ...), proto se nevysunul úplně, čímž nastal pro řídící program nedefinovaný, tudíž neošetřený, stav ... a foťák zblbnul.

Druhá varianta byla, že byl již vysunutý objektiv násilně zatlačen zpět (při pádu?). Oprava by prý vyžadovala výměnu snad všeho kromě těla foťáku a tak by i s prací vyšla dráž, než kolik stál nový.

hodnocení

0x

Já to vidím na nějaký mechanický odpor během vyjíždění objektivu. Motorek má ochranu proti přetížení a pokud vyjíždějící objektiv někde drhne tak se to celé takto zachová, opravit to cenu má, ale ne v servisu *smich*.

Už jsem pár takovýchto "drobností" opravil, v servisu to vždy odhadnou na cenu blížící se novému foťáku. Nelze se divit, vyměňují celé díly, nemají čas zkoumat proč to nechodí, navydělali by si ani na slanou vodu. Ten kdo to má jako hobby si to může dovolit.

doplněno 23.09.10 18:39:

K tomu zblbnutí řídícího programu při zastavení o překážku během vyjíždění objektivu dojít nemůže. Všechny foťáky s vyjížděcími objektivy to mají dost dobře ošetřené: senzor zasunuto, senzor vysunuto, počet otáček v převodovce mezi zasunuto a vysunuto, zátěž motorku. A z vlastní zkušenosti mohu říci, že se mi nikdy nestalo, že by se řídící program dostal takto nevratně do úzkých.

javi

Jak jsem "koupil", tak jsem "prodal" :)

Fakt je, že nejsem kutil a když něco nefunguje, znám jediný fígl, co s tím dělat - odnesu to do opravny ... kde mi ovšem můžou nakukat de facto cokoliv :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]