Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Led dioda - jak udělat, aby svítila déle

Od: kolik* odpovědí: 16 změna:

Ahoj ,potreboval bych poradit jestli je nejaka moznost jak zapojit led diodu na 3V aby svitila co nejdele a nebo jestli nejlepsi je zapojit ji jen tak proste k baterii,myslim ze prece musi byt nejaky obvod pres ktery by ledka vydrzela svitit dele.

diky za odpoved.

PS.:jestli nejlepsi reseni je zapojit to primo na baterie tak doba jakou to bude svitit nepretrzite se spocita jak? (myslim ze by to vydrzelo asi tak 3 dny nonstop a pak by baterie byly vybite)
doplněno 19.09.10 10:43:

jde o jednoduche svetlo ktere bude svitit v noci.
jeste by bylo asi dobre kdyby nekdo vymyslel nejaky jednoduchy casovy spinac abych zapnul svetlo a svitilo tak 2hodiny a pak se samo vyplo.
to by bylo vubec nejlepsi
ale to neni zas tak dulezite ale bylo by to dobre nemuselo by to sviti celou noc.
pro upresneni tedy prikladam cely popis vyrobku ke kteremu je tato otazka.
rulicka od toaletniho papiru kde na jednom konci vstupuje led dioda zapojena na 3V (2 x AAA)
na druhem konci prilepena vystrizena sablona z tvrdeho papiru ve tvaru slunicka
vysledny efekt - "projekce" slunicka na strop pro poteseni me dcery aby se ji dobre usinalo a nebyla tak moc po tmě.
doufam ze to uz staci jako zpravne zadani otazky a vsem dekuji za odpovedi a napady.
PS.:slo by to i na transformator ale nebylo by to mobilni jako na baterie,proto baterie.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Vycházíme - li z kapacity běžné nabíjeci baterie AAA 1,5 V počítejme 1000mAh tedy 1Ah.pokud budeme odebírat proud 0,1A bude svítit 10 hod.LED dioda potřebuje proud asi 15mA To znamená,asi 7 x menší tedy asi 70 hod.

Pokud použijeme dvě baterie,zdvojnásobíme kapacitu.Tedy 140 hod.

Jednoduché počty.

JABRAKA

Jabraka

Jednoduché počty by to byly, kdyby baterie byly 3 V a zapojily by se paralelně. Pokud do serie musela by se použít pulzní regulace, to ale tazatelka by asi nechtěla.

doplněno 19.09.10 01:15:

Omlouvám se - tazatel

hodnocení

1x

hodnocení

0x

Nejednodušší je do serie zařadit odpor a tím omezit proud. Proud diodou se může stanovit buď maximální co snese dioda, nebo minimální, aby ještě dostatečně svítila pro vaše potřeby a tím by také bylo docíleno nejdelší výdrže. Dále záleží na použité baterii jakou bude mít kapacítu. Pak lze spočítat jak dlouho bude dioda svítit. V neposlední řadě záleží na barvě diody - různé barvy mají různou spotřebu.

lui*
hodnocení

0x

Dá se taky využít jedné z vlastností lidského oka. A to je fakt, že lidské oko nevnímá rychlé blikání jako blikání ale jako souvislý svit. Takže se postaví astabilní klopný obvod, neboli multivibrátor. Buď z tranzistorů, nebo z nějakých logických, nebo i lineárních obvodů. No a nastaví se větší kmitočet, tak od 100 do 500-1000HZ, a šířkou střídy se nastavuje svit. Z výstupu se potom ovládá spínací tranzistor pro napájení LED. Tomuhle způsobu se říká PWM regulace, a skutečně šetří baterii, protože LED odebírá proud, jen po krátkou dobu záblesku. Není to tak jednoduché, hlavně kvůli požadavku na 3V, ale jde to.

hodnocení

0x

Bylo by dobře, kdyby tazatel dal více informací... jestli třeba ty 3 V jsou uvedené jako limitující napětí a také co s tou LED chce osvětlovat, nevíme, jestli ta LED má svítit nepřetržitě, jestli je nutné, aby svítila nepřetržitě, prostě snažíme se něco vymyslet bez podkladů. Bude zřejmě odlišné napájet malé 3 mm led jako kontrolky a nebo velké supersvítivé např. 10 mm jako zdroje světla...

Dnes je mnoho typů těch solárních lamp do zahrady, které se přes den nabijí a v noci svítí... už jsem viděl některé vykuchané a solární články z nich použité paralelně na dobíjení aku s větší kapacitou, která stačila na svícení déle, než je tma. Prodávají se také solární články, které by se daly použít.

Nevíme, jestli by nebylo možné použít jako zdroj třeba běžné síťové napětí... vyrábějí se jako kontrolky, třeba flajzar.cz/... kde by stačilo blikající LED vyměnit za bílou obyčejnou,
na webu je plno různých zapojení na síťové kontrolky, např. pandatron.cz/... spotřeba je tak malá, že je zanedbatelná...

Znovu opakuji, je málo informací...

kolik*
hodnocení

ja vim ze je vzdy potreba dat co nejvice informaci ale pokud nekdo dobre precte muj dotaz tak by se nemohl ptat jestli treba nejde pouzit sitove napeti!

Nejen na poradně jsme zvyklí nad problémem uvažovat a navrhovat nejen to, co má na mysli tazatel, ale třeba i zaběhaná a osvědčená řešení... nejsme naučení jen na jednu ideu, ale používáme rozum a zkušenosti, proto jsem se zmínil i o použití el. sítě. Po doplnění otázky je podstatně jednodušší něco navrhnout. Původní zadání bylo nedostatečné a velmi všeobecné!

Podle mne LED bude klidně svítit na ty baterky vícekrát po 2 hodiny denně nočně. Dobré do stanu nebo na chatu bez elektriky. Jak často se tato varianta vyskytuje u Vás? Otázka je, či bude mít LED dostatečnou intenzitu na prosvětlení té šablony sluníčka.

Prodává se v každém elektro a supermarketech tzv. noční světélko, sice na síť, ale některé dokonce i s automatikou, která ho zapne po setmění a ráno zase sama vypne...stojí to pár šupů, používal jsem to kdysi, když byly moje děti malé, používám to i u vnuka, i jako orientační světlo v tmavé chodbě. Bez automatiky se dají vypnout vypinačem, nebo vytáhnout ze zásuvky.

Dále, prodávají se takové výrobky z hmoty, která přes den absorbuje sluneční záření a po setmění svítí, vnuk je má na stropě nalepené ve tvaru měsíce a hvězdiček, jak se to prodává... to mu před spaním stačí... svítí to tak dvě tři hodiny, potom svit zeslábne, záleží na tom, jak daleko jsou od okna a jaká je intenzita světla při "nabíjení".

Stejně si ale myslím, že pohádka by byla na zaspávání lepší...

doplněno 19.09.10 11:11:

A pokud Vám to hrdost dovolí, zkuste po čase dát vědět, pro jakou variantu jste se rozhodli!

kolik*
hodnocení

nebojte se rad oznacim dobrou odpoved jako dobrou a mimo jine ja sve dceri ctu pohadky od jejich 6 mesicu az do ted a je ji 5 let ale myslim ze to uz nema co docineni z puvodni otazkou

jabraka*
hodnocení

0x

Tak já bych ti poradil ke konkrétní situaci.V Kauflandu jsem zakoupil svítilnu s 12 ledkama(jsou i s 9) na tři AAA články,Používáme ji na orientaci v noci aby se nemuselo svítit,i na chalupě.Svítí neuvěřitelně a vydržela už 2 roky.Stála ta menší 28 Kč.Když ji umístíš do té tvé trubičky,možná bude světla až příliš.Pro promítnutí nějakého obrázku ale musíš mít nějakou optiku,nějakou brýlovou čočku.Tak hgodně zdaru,přemýšlej vždy nad nejjednodušší variantou,a nekomplikuj si život,ať máš čas na mrně.

JABRAKA

Jabraka:

čím bodovější je zdroj světla (a u LED diody to není problém) tím menší potřeba je použít na ostrou projekci optiku.

kolik*
hodnocení

Tak tato varianta me napadla jako prvni a toto male svetylko pouzivame doma ke cteni pohadek a verte mi ze jsem to zkousel ale nastava tu jeden problem a to dost veliky,zaprve neni potreva mit cocku to uz mam vyzkousene a je to krasne ostre ale s tou svitilnou to nejde protoze pokud mate vic jak jednu diodu tak jak urcite vite ma jisty uhel svitu a pri pouziti svetylka se 4mi diodami se vysledny obrazek promítá 4x na sobe s malou odchylkou takze vysledek je nesmyslna hra stinu na ktere neni nic poznat.

jinak ja se venuji svemu diteti (nikolce) a ona rada semnou tvori me experimenty bavi ji to jako me a je ji 5 let.

pro lepsi predstavu prikladam foto porizene nikolkou ale neni to extra kvalita spatne se to foti.

je to fotka vysledneho obrazu pouzitim zmínene lampicky se 4mi diodami a je v tom vlozen obrazek od 1 diody to jen pro predstavu ze to nejde s vice diodami.

kolik*
hodnocení

jeste ten obrazek

Led dioda - jak udělat, aby svítila déle

Existuje bílá LED zabudovaná v patici od šroubovací malé žarovky, v té patici jezabudován malinký měnič, který zajišťuje plný svit LED až do poklesu napětí na 0,8V! Používám ji v malé svítilně na 2 AAA články. Díky této vlastnosti je její výdrž víc než obdivuhodná. Bohužel jsem je koupil v obchodě který už neexistuje a nikde jinde jsem tuhle raritu zatím neviděl, a žadné bližší označení ani výrobce na ní není. Pokusím se prozkoumat internet, pro vaše účely by to bylo zcela ideální řešení. Max. napájení je 3V a minimální těch 0,8V a svítí hodně, v té svítilně byla původně žárovička s čočkou a ta zdaleka tak nesvítila.

kolik*
hodnocení

to bych byl rad kdyby jste sehnal alespon nejaky navod na ten menic co tam je umisten pokud to bude mozne a vypada to ze by to bylo asi nejlepsi reseni! :)

ferda60*
hodnocení

0x

Podobný měnič (1,5V, popis anglicky): cappels.org/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit světlo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]