Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit koaxiální kabel?

Od: stepan* odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Prosím o radu. Snad to popíšu správně. Od tv antény mám natažený koaxiál, na jehož konec potřebuji namontovat koncovku s adaptérem. Tato koncovka se pak zasune do tv. Jenže nevím jak přesně. Resp. vím, že ten měděný kabel se omotá kolem šroubku v koncovce a utáhne. Ale nevím jak dál s tím stíněním (takový ten alobal a tenké drátky), obalem koaxiálu (bužírka) atd. Nejvíce by se mi hodil nějaký nákres, obrázek. Díky za radu

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

no ten se omotá kolem kostry konektoru. Obvykle se přes to přetahuje krytka a ta to podrží na té kostře. Tu si musíš před namontováním toho drátku nasunout na kabel, po zdrátování ji tam již nedostaneš. Jen z druhé strany kabelu.

stepan*
hodnocení

No.. ten měděný kabel omotám kolem šroubku uprostřed a ten šroubek utáhnu.. ale jak je to pak dál? Pak je tam ještě takový proužek plíšku, pod který se dá ten koaxiál a přitáhne se dvěma šroubky. Jenže nevím, jestli pod tím plíškem má být celý koaxiál nebo koaxiál zbavený vrchní bužírky, takže se toho plíšku dotýká stínění (tenké drátky) nebo jestli se mají odstranit nebo ohnout ty tenké drátky a má se toho plíšku dotýkat ten "alobal"...?

tesyk*

Přesně tak, pod ten plíšek příjde ten koaxial zbavený vrchní bužírky, tak aby byl zaručen dobrý elektrický kontakt se stíněním . A tínění je ten alobal a ty drátky dohromady. Zároveň ten plíšek brání vytržení koaxu ven.

alf*

netuším jaký máš konektor, já si šroubky nevybavuji, tady jsem ale našel obrázkový návod videotech.cz/...

stepan*
hodnocení

Mám jiný konektor, ale nevím jaké má označení. Je k němu připojený adaptér, který se strčí do el. zásuvky

tesyk*

Pravděpodobně máte u antény zesilovač a napájíte ho pomocí koaxiálu. Tím více platí pravidlo, že vnitřní žíla koaxu se musí dotýkat vnitřního kolíčku konektoru a stínění musí být připojeno k tomu plíšku.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro příjem digitálního signálu žádný adaptér nepotřebuješ.Přívod od antény je veden od namontovaného symetrizačního členu u antény k STB nebo přímo do televizoru s digitunerem,I tu platí,že stínění kolem středního vodiče(drátku)je připojeno na kostru a střední vodič na střed konektoru.Je potřeba zajistit,aby tenounké drátky stínění byly spolehlivě odděleny od středového vodiče.

JABRAKA

hop®

Jakto, že nepotřebuje adaptér?! Pokud má anténu se zesilovačem a STB bez možnosti napájení anténního zesilovače, tak na to připojí parní stroj s generátorem? Tazatel asi ví, že adaptér potřebuje, pouze se ptá, jak do něj zapojit koaxiál. A chápu, že potřebuje anténu se zesilovačem, na chalupě bych si bez zesílení signálu taky ani neškrt...

Jabrako, Jabrako...

doplněno 09.09.10 20:51:

Štěpáne, Tesyk poradil dobře! *palec*

stepan*
hodnocení

Děkuji všem za radu. Už jsem to zprovoznil

jabraka*

Hope,uvědom si rozdíly mezi signálem digitálním a analogovým.Nechci tě tu vyučovat příjmu televizního signálu,ale zatím co zesilovat analogový signál na jednom nosném kmitočtu lze celkem dobře,ale u digitálního jde o pásmo o šíři 8 MHz a to analogový anténní předzesilovač na pásmo UHF nesvede.Pak ti místo zesilování polovinu přijímaného digi signálu zeslabuje.

Už v dnešní době je pokrytí území dostatečně silným signálem dobré,tak proč si komplikovat příjem vkládáním prvku s nekontrolovatelnými vlastnostmi?

V poslední době jsem u různých lidí pomáhal instalovat k STB anténu,a skutečně bylo vždy nutno odstranit předzesilovač i s napáječem.Někdy dokonce ten napáječ vnášel do anteny brum,který zhoršoval značně signál.A to jsem byl v přesvědčení,že digitální signál je proti rušení odolný.

Ahoj,JABRAKA

lui*

Nemáš pravdu v jednom. Šířka kanálu analogového vysílání byla 5,5/6,5MHz. Takže to není zas tak moc navíc. A většina lidí má doma zesilovače širokopásmové, které pokryly 10-15 kanálů.

Problém o kterém hovoříš, nastane tehdy, když DVB-T vysílá jinde(na jiných kanálech), než které předtím lidi přijímali analogově. Tam máš naprostou pravdu, a zesilovač se musí vyhodit.

S tím pokrytím to není nic moc. Je mnoho hluchých míst, a ještě větší množství míst se slabým signálem.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]