Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechce se mi točit cirkulárka

Od: patronka* odpovědí: 39 změna:

Dobrý den, potřebuji nařezat dřevo a cirkulárka stávkuje.Mám tahový vypínač, po vytažení kotouč maličko poskočí a motor tiše vrčí.Ve vypínači to není - všechny kabely jsem očistila, znovu přišroubovala, vadaska svítí.Jen si nejsem jista intenzitou - na 1. a 2. kabelu (černé) svítí víc než na 3.Nikde žádné viditelné poškození.Hlavně mi nepište abych to nechala manželovi, protože dávno zemřel a dokud žil, stejně na pilu ani nesáhl.Kdybych sem už musela někoho zavolat, měla aspoň trochu vědět jaká je pravděpodobná závada.Vyhlášku 5O nemám, ale vzdělání na práci s dřevoobráběcími stroji ano.

doplněno 02.09.10 18:40:

Děkuji, že jste mne neposlali do háje.Odpovědi na vaše připomínky jsou "zlomený kabel-ne, jistič jsem shodila a znovu nahodila,v zásuvce svítí všechny fáze stejně, motor spálený ne,už jsem letos řezala a bylo by to cítit.Já postupovala asi tak, jak mi píšete : jistič-zásuvka-kabel-koncovka-připojení do vypínače-připojení k pile.Podle toho vrčení (vteřinku) bych to typovala na chybějící fázi, ale kde?Voltmetr ani ohmmetr nemám jiný třífázový spotřebič taky ne.Já mám chalupu ve vesničce, která by se klidně mohla jmenovat Vdovín.Nezbyde mi, než zítra večer zajít do města do hospody a tam se poptat.Jenže mi to pořád vrtá v hlavě.Na podzim jsem stejně chtěla jít studovat - nevíte o elektrikářském kurzu pro zdatné důchodkyně?

doplněno 07.09.10 11:20:

Pánové, momentálně se již nacházím v civilizaci a mám tedy možnost pokládat stejnou otázku (cirkulárka nechce pracovat) odborníkům i poučeným laikům.Je neuvěřitelné, kolik různých názorů jsem slyšela.Nakonec jsem si musela udělat přehled v tabulce a mohu jen prohlásit, že takhle bych pilu těžko opravila.Po důkladném zvážení budu postupovat následovně:

1/ zakoupím třífázový vypínač ( i kdyby v něm závada nebyla, neškodí dát nový)

2/ večer mi kamarád přinese ohmmetr a naučí mne s ním zacházet

3/ protože el.vedení mám prozkoušeno až k pile, nejprve odpojím kabely od vypínače k pile a změřím fáze na šroubech.Tím eliminuji závadu ve vypínači.

4/ poslední možnost ( před spáleným motorem) je připojení kabelů k motoru.To si zatím vůbec neumím představit, protože netuším, jak dalece je to přístupné.Pila je tovární výrobek VOP-35, ale už není nejmladší (jako já) a šrouby budou asi pěkně zarezlé - takže WD-40, případně odvrtat.

5/ spálený motor neopravím, ale to bych snad cítila ne? Bude to téma na další otázku.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Někde pravděpodobně chybí fáze.Nevím jak dalece se v tom vyznáte-ale nějaká rada-Zlomenej kabel,pojistky(nebo jistič),upadlej kabel atd...

1jara*

Motor už v žádném případě nozapínejte, pokud je spálená pojistka tak ho odrovnáte. Překontrolujte pojistky pokud jsou v pořádku zavolejte elektrikáře, . napětí je velice nebezpečné.

buss

Napětí je nebezpečné mezi lidmi... Algoritmus - jít od zdroje - pojistek, jističe ... k motoru. Pokud není strach, možno využít žárovku (na 230 V) a zkoušet fáze proti zemnícími kolíku.

hodnocení

2x

Patronko, klaním se před vaší odvahou. Viditelné počkození nemusí být, ale je třeba měřit ohmetrem vodivost kabelů. Máte ohmetr? Nebo voltmetr. Problém je ,že bez měření není vědění.

Vyhlášku 50 nepotřebujete, ale popis "na 1. a 2. kabelu (černé) svítí víc než na 3" značí, že něco umíte.

raadek*
V zásuvce všechny tři fáze svítí stejně? Nemáte i jiný třífázovy sotřebič, třeba míchačku, aby jste vyloučila závadu v elektroinstalaci? Nenechávejte motor moc dlouho vrčet aby jste nespálila vinutí. Myslim, že by jste si měla pořídít voltmetr. Stojí pár korun a v domácnosti se vám bude často hodit. R.

hop®
hodnocení

1x

Patronko, nevím, jestli už jste problém vyřešila, pokud ne, navrhl bych tento postup, samozřejmě s patřičnou opatrností!

Použil bych funkci měření napětí, kterou vadaska má. Pokud jeden vývod dáte na zemnící kolík a druhý na fázi, vadaska začne vrčet na hodnotě 230V. Pokud dáte vývody na různé fáze, vadaska vrčí na 400V.

Tímto postupem bych zkotroloval nejprve zásuvku Pokud budou všechny 3 fáze v pořádku, odkrytoval bych vypínač a namontoval zpět ovládací čudlík od vypínače. Ve vypínači máte jednotlivé fáze a někde uzemněný šroubek, kde se připojuje čtvrtý drát (zem) od kabelu. Opět bych zde proměřil fáze na připojovacích šroubech přívodního kabelu. Pokud i zde bude vše v pořádku chyba pravděpodobně není v kabelu. Jako další krok (možná bych doporučil nějakého asistenta s ochotnou rukou) bych na pár vteřinek zkusil zapnout vypínač a změřil fáze na výstupu k motoru, ten motor chviličku vrčet vydrží, pokud někdo jiný na povel vypínač zapne a pak vypne, stihnete rychle fáze proměřit. Budou-li opět tři, je vypínač v pořádku a zbývá už jen kabel k motoru, případně motor...

Ještě jednou doporučuji velkou opatrnost, pamatujte i na možnost, že se cirkulárka při měření za vypínačem může roztočit!

A jinak držím palce!

patronka*
hodnocení

Pane Hope, včera jsem tu cirkulárku opravila - byl to uvolněný jeden fázový vodič v zásuvce na konci prodlužovacího kabelu.Když jsem si zpětně přečetla všechny rady, ta Vaše byla jedna z nejnebezpečnějších.S asistentem nebo bez -zapínat na pár vteřin pilu s odkrytovaným vypínačem a rychle měřit fáze je s prominutím nesmysl.Totéž se dá zjistit při odpojených kabelech, nebo za pomoci ohmmetru bez napětí a to jak výstup od vypínače, tak připojení kabelu k motoru.Stejně tak upozornění na možnost roztočení kotouče - ten mám bezpečně zakrytovaný.

buss

Nesouhlasím! Jste laik. Jděte do provozu ( a když na vás řvou rychle, rychle, znáte to o času a penězích?). Pokud skutečně motor přímo nesmrdí, tak není problém zkoušet. Při vaší vadě stačilo prostě se podívat na kabel, to bych asi udělal jako první. S tím se přece nejvíce manipuluje. Nebo vezmu vadasku a za 1. zásuvka, jsou všechny fáze? 2 Zastrčím kabel, jsou na konci kabelu všechny fáze, i při pohybu kabelu (nelámat ho, větší oblouk, neskřípnout, skladování..) 3. Zastrčím do cirkule, mám odkrytovaný vypínač a měřím na vstupu (zatažené šrouby), zapnu a na výstupu. Nepředpokládá se vadné vedení od vypínače k motoru, není důvod nebyl li poškozen mechanicky, není-li pohyblivý. Odstraním víčko na motoru (bez kabelu!, vypnuto) zkusím zda jsou matky řádně zatáhlé, nezoxidované spojení. Klidně na okamžik zapnu a měřím na svorkách, fáze vůči sobě, vůči zemi.

Ohmetr by mě ani nenapadl. Jen na přerušení. Kolik ohmů má vinutí motoru, kabel? Výše uvedený postup mohu udělat se žárovkovou zkoušečkou, Vmetrem (fáze - zem). Prostě od zdroje ke spotřebiči či opačně. Jaký bude např. postup, když nepojede auto?

patronka*
hodnocení

Já vím, že jsem laik, proto jsem otázku položila.Kdybych se ale měla řídít všemi radami výše uvedenými, tak už bych teď možná nepsala.Chyba byla v jediné součástce, která byla originál a nikdy jsem ji nedemontovala.Vodič se trochu dotýkal, takže v určitých momentech to vypadalo, že tam chyba není.Ale radit laikovi, aby zkoušel odkrytovaný vypínač pod napětím...

Odpovedou na vase reakcie je - za dobrotu na zebrotu. Ak chcem zistit zavadu a nestravit pri tom mladost, tak pracujem so zariadenim, ktore je pod napatim. Hop radil velmi dobre a tiez, ze treba byt opatrny.

Mozno by stalo za uvahu, ci by nebolo vhodne radit laikom len v pripade, ze sa jedna o pripady s bezpecnym napatim, vzhladom na prostredie.

V opacnom pripade vzdy odkazat na prizvanie odbornika. Viem, ze to zvadza odpovedat, hlavne ak je to take jednoduche ako v tomto pripade, ale ...

buss

Pak na takový dotaz jediná rada, kde je elektrika na nic nesahejte a zavolejte si někoho (mimo zapnutí/vypnutí, strčit kabel a pod). Kdyby ten kabel držel jakž takž v kolíku, tak ohmetr nepomůže.

Takže správná odpověď měla být - zavolejte si elektrikáře. Ale to se nemusíte ptát, že ano.

patronka*
hodnocení

Dobře, já se tedy omlouvám, na elektriku sahat nebudu.Ale tohle mi snad můžete zodpovědět : jaký by byl rozdíl v měřění zapnutého rozkrytovaného vypínače se současným spuštěním motoru anebo totéž, ale při odpojeném motoru - měřeno na šroubcích po odpojených vodičích?

miljan*

Rozdíl je asi ten, že to co radí hop a jiní, by udělal amatér, odborník by odpojil motor, protože hned nepozná, jestli je vadný motor. Při vadném motoru se může vypálit jinak dobrý vypínač.

patronka*
hodnocení

Rozumím tomu dobře, že můj názor odpojit motor je správny?Je správně, že odpor vodičů ohmmetrem můžu změřit na vodičích, které nejsou pod napětím? Já jsem po změření odporu a výměně vypínače začala znovu od jističe a pokračovala po koncovkách na kabelech.Ta závadná zásuvka se zpočátku jevila jako dobrá, protože se vodič trochu dotýkal, ale hned v původní otázce jsem uváděla, že jedna fáze svítí méně( možná že svítila jen chvílemi).Nejsem tu proto, abych si hrála se slovíčky,ale ráda se učím něco nového i kdybych to už nikdy nepotřebovala.Teď si nejsem jista, co je skutečně správně.

buss

" jaký by byl rozdíl v měřění zapnutého rozkrytovaného vypínače se současným spuštěním motoru anebo totéž, ale při odpojeném motoru - měřeno na šroubcích po odpojených vodičích?"

Elektrika škodí zdraví!

Logicky, (vytažený kabel ze zásuvky), pak odpojím od sítě motor ve svorkovnici a tak zjistím vadaskou, zda je na kabelu k motoru přívod do tohoto bodu v pořádku (už pod napětím). Pak mohu usuzovat že je to vadný motor. Ale to skutečně je nepředpokládané, když nebyl řádně zatížený, nebyl při provozu horký (kontrolovat, stav když už cítím na ruce), nesmrdí aby si jen tak odešel..

Pokud by se měřilo na svorkovnici motoru, je to při zatížení, kdy se může projevit jak přerušený vodič k motoru, tak třeba zvýšený odpor (špatný kontakt). Ale postačí naprosto následující >

Myslím, že by naprosto stačilo změřit vadaskou na výstupu vypínače, na svorkách co jde kabel k motoru, ten bývá pevně přichycen a pokud nebyl mechanicky poškozen, tak tam vada nebude. Kabely udržovat v pořádku, nelámat, navinout na uložení na větší průměr, nepoškodit při provozu (známe přeseknuté kabely u el. sekaček...)

Takže vada bude někde od elektrické sítě přes kabel, vypínač, možná i pojistky přímo na cirkuli (spotřebiči), to platí obecně. Mám to na jistič, a tím i spínám, takže při velkém zatížení je vyhozen. Takže elektrikář bude postupovat, měřit - zásuvka, konec kabelu aniž cokoliv demontuje vadaskou. Zkusí i mezi tím pohýbat kabelem u samce a samice a zase měřit. Pak teprve odkrytovat vypínač -postup pro osobu znalou.

Ohmetrem pochopitelně měřit na kabelech, které jsou odpojeny od sítě. Ale vadaska při zapojeném kabelu udělá totéž, jenže jistě pro neznalé rizikové (pokud jdu na holé části pod napětím, nesmím se jich žádnou částí těla dotknout).

Tak jede cirkula, nebo nejede?

hop®

Vážená Patronko. Moje rada vyplývala z důvěry v to, že máte alespoň nějaké technické a elektrotechnické znalosti a zkušenosti, jinak bych Vás odkázal na někoho, kdo tomu rozumí, a doporučil Vám, abyste se do toho vůbec nehrabala. Vycházel jsem i z toho, že máte POUZE vadasku, o žádném jiném měřáku jste nemluvila, a vadaskou bez napětí opravdu nezměříte vůbec nic, proto jsem radil nejjednostušší postup s použitím vadasky a velké dávky opatrnosti, na což jsem také několikrát upozorňoval!

Co se týká roztočení kotouče, opět jsem raději varoval, protože jste nikde nepsala, že máte kotouč zakrytovaný včetně všech pohyblivých částí (klínového řemenu, řemenic)!

Mimochodem, pokud byste postupovala podle mé rady, k cirkulárce byste ani nedošla, protože byste zjistila závadu daleko dříve.

Na závěr: toto není první moje rada, která Vám "nevoní", proto se budu snažit vyvarovat se dalších "nejnebezpečnějších" rad Vaší osobě, a pokud náhodou narazíte na moji radu na Váš dotaz, ignorujte ji, prosím, jde o moji nepozornost a omyl. Ještě jednou se omlouvám a přeji hezký den...

patronka*
hodnocení

Máte pravdu," nevonělo mi", když jsteo m y l em umístil fázi v zásuvce na pravou stranu.Od té doby sleduji Vaše odpovědi na nejrůznější otázky, jste vážně univerzální. Pokud byste přečetl co psali rádcové před Vámi, nejspíš byste si své rady ušetřil.Nejsem sama, kdo má k Vašim radám výhrady.Pila funguje a Vy si už jistě dáte pozor, abyste na mé otázky nereagoval.Též přeji hezký den.

hop®

Ano, to jsem omylem umístil, vím, že to odporuje předpisům, ale myslel jsem, že jsem dostatečně omluvil omyl a vysvětlil, že na bezpečnost by to vliv mít nemělo. V tomto vláknu se rádcové přede mnou snažili vysvětlit funkce vadasky (nevím, jestli někdo přede mnou poradil, že vadaskou lze měřit nejen fázi, ale i napětí...) a vymýšleli měření s ohmmetrem, který, jak jste sama psala, nemáte. Samozřejmě nejste sama, která má výhrady k mým radám, proto je zde více rádců,aby bylo z čeho vybírat, i já mám k radám různých rádců občas výhrady, a jindy s nimi bezvýhradně souhlasím. Nicméně zrovna konkrétně v tomto Vašem dotazu jsem z reakcí kolegů cítil spíše podporu a souhlas, než odsouzení moji radu... A tohle je snad už opravdu moje poslední reakce na Váš příspěvek... *nevi*

doplněno 12.09.10 21:02:

P.S.: To konstatování o univerzálnosti mám brát jako odsouzení nebo jako uznání? ;)*haha* Pardon, to byla pouze řečnická otázka, nepotřebuji tedy odpověď... :-P

hanher*
hodnocení

0x

Může být špatný kabel, spálený motor, neo už nevím. . .

doplněno 02.09.10 17:00:

nebo

mkat*
hodnocení

0x

Este by som skusil zhodit klinovy remen a tak zapnut motor ci nie je zaseknuta oska.Nemal by sa ten motor zapinat na dva krat?

magdon*
hodnocení

0x

Takhle na dálku to nejde říct. Zřejmě chybí jedna fáze, nelze ale vyloučit vadný motor. Doutnavkovou zkoušečkou (fázovkou) toho ale moc nezjistíte. Nejpraktičtější zkoušečka je na to takzvaná "vadaska" (ZN1), ale nevím, jestli se to ještě dá někde sehnat. Jinak samozřejmě voltmetr, případně ohmetr (ale to už vyžaduje trochu vědomostí o elektrice). Jinak ta hospoda není nejhorší nápad. Tam se dá zařídit opravdu téměř všechno. Zvlášť, jestli jste pohledná vdova;).

patronka*
hodnocení

Milý Magdone, kde jste sebral tu fázovku - já to zkoušela vadaskou.Já dokonce znala vnuka starýho Vadase.Voltmetr i ohmmetr si koupím z příštího důchodu a něco málo už o elektrice vím.Vyměnila jsem v chaloupce skoro všechny vypínače a zásuvky a taky jsem musela přemontovat všechny neoriginální prodlužky.Vadný motor - to by se musel sám v tichosti poškodit.Na smůlu mám i oba řetězy k pile na broušení, zbývá mi tu jen maflík a mečovka.S tím to budu řezat do jara.Nebo taky můžu řezat ručně.

nemáte někdo, prosím, smajlíka : "smekám klobouk" potřeboval bych ho abych mohl smeknout před "patronku"

magdon*

Promiňte, ale psala jste, že 2 fáze svítí dost a jedna míň. Z toho jsem usoudil na tu fázovku. Vadaska (ta původní, od Vadase) při nejlepší vůli svítit nemůže;).

patronka*
hodnocení

Vadaska - zkoušečka SN 1 se dá použít k určení fázového vodiče.Zkušební hrot umístit nalevou polovinu zkoušečky, přiložit ke zkoušenému vodiči a současně se rukou dotýkat kovového zálisku na zadní straně zkoušečky.Rozsvítí se v levém okénku.Pro ostatní funkce vadasky se zkušební hroty umístí do pravé poloviny zkoušečky.Pokud jsem Vás nepřesvědčila, mohu ji vyfotit.

doplněno 03.09.10 08:07:

Ještě upřesním rozdíl v názvu ZN 1 = zkoušečka, SN 1 = skúšačka.Výrobce Elektroplast v.d.Prešov před 3O lety.

magdon*

Dovolím si oponovat. Zkoušečky ZN nejsou vadasky i když jejich část funguje na stejném principu. Vadasku vidíte na přiloženém obrázku (ale ani to už není originál od Vadase, je to výrobek Metry Blansko po znárodnění). Je to jednoúčelová zkoušečka a fázovku neobsahuje. Před 30 lety se již vadasky nevaráběly, nahradily je právě ZN. Nicméně vžitý název se přenesl i na tyto zkoušečky.

Nechce se mi točit cirkulárka
patronka*
hodnocení

Rozhodně se nechci přít, ale přečtěte si svůj první příspěvek.Sám jste použil výraz ZN 1 takzvaná "vadaska".Pan Vadas, který tu zkoušečku vymyslel, se musel narodit ( podle věku vnuka) někdy koncem 19.století.Nakonec stejně je to úplně jedno, protože šlo o cirkulárku a ne o vadasku.Když přečtu všechny názory rádců jsem na rozpacích, co dál.Pila, není ve vlhku, nezmokla, řezala normálně, kotouč nepřetěžuju a nikdo jiný na ni nesahá.Pořád se mi jeví jako jediná možná závada ten vypínač.Už když jsem ho montovala nebyl nový a je tam několik let.Já na něj prostě zapoměla a dokud fungovalo...Mám dojem, že byl tehdy problém sehnat vhodný rozměr, jenže tady na malém městě není speciálka elektro.Uvidíme příští týden.

magdon*

No tak jo, nebudem se chytat za slovíčka. Pokud jste majitelka ZN, přepojte si ji na funkci zkoušení napětí (tak, jak to umí ta stará vadaska) a vyzkoušejte jednotlivé fáze proti kostře. Začal bych od konce, teda od svorek na motoru. Jestliže tam budou všechny 3 fáze, je vadný motor. Jestliže bude některá chybět, postupujte "proti proudu", tedy výstup vypínače, vstup vypínače, zástrčka, zásuvka a.t.d. Tímhle postupem na to určitě musíte přijít. Jen nenechávejte neběžící motor moc dlouho pod napětím, nedělá mu to dobře a mohla byste to ještě zhoršit.

pravdomluvny*
hodnocení

0x

Já bych to tipoval na vypínač, podle těch indicií...

patronka*
hodnocení

Já mám taky ten dojem, že to bude ve vypínači.Původní byl pákový s pojistkou proti přehřátí, pak se rozpadl a já z nouze od někoho vyžebrala tenhle starý tahový bez pojistky.Tu zas tolik nepotřebuju, řežu už dlouho a snad mám na to trochu cit.Měla jsem ho vyměnit už dávno, teď mne to vytrestalo.Oboduji, až se to potvrdí.Jinak všem zatím děkuji a nepomáhejte nikdo kotouči rukou, když chcete mít všechny prsty ( to by ženská neudělala )

Patronko, jestli to není tajný, prozraď kde ten Vdovín leží. Já se opravami dřevoobráběcích strojů živím, jezdím po celé ČR a je dost možné, že jezdím i přes Vdovín. Nabízím bezplatné proměření a ,,diagnostiku´´

patronka*
hodnocení

Děkuji, ale myslím že to nebude třeba.Mně nejvíc pomůže takovýhle "brainstorming", kde se sejdou různé názory a pak řešení přijde skoro samo.Pilu mám v garáži, ale řežu venku - sklopím desku a po ní pilu "vykráčím" jako sochu Moai.Protože je na mne těžká, není ten pohyb plynulý a při otřesech se mohl vnitřek vypínače vyklepat.Já přece zkoušela jen kabely.Ještě mám problém s tím vyjádřeným obdivem.To si ze mne děláte legraci, nebo to pokládáte za čistě chlapské terirotium, kde je žena něco jako mamut?

karelxii*
hodnocení

0x

a co ho při zapnutí,když jen vrčí,popostrčit tahem za řemen,ale opatrně.mě to kdysi zafungovalo

cyril*

Fungovalo to u třífázového motoru?

pravdomluvny*

Jen aby to nezafungovalo takhle...

Nechce se mi točit cirkulárka #2
magdon*

Tak tenhle manévr bych asi nezkoušel.

markus71*
hodnocení

0x

..no já taky smekám, uživatelka je velice zdatná...každopádně nechte proměřit motor, dle mého názoru to má za sebou..převinout. Pokud cirkárka někde navlhla pak chvilku běžela a teď se chová takhle je to určitě ono...ten případ se stal sousedovi také

jabraka*
hodnocení

0x

Patronko,obdivuji tvoji vytrvalost a odborný a systematický postup.Jsa laik,vedeš si správně.Abys eliminovala poškození vinutí,musíš ve svorkovnici motoru(obvykle víčko na jeden šroubek) odpojit všechny vývody pod šroubky.tedy ty,co vedou dovnitř ,pak můžeš půjčeným ohmmetrem jedno vinutí po druhém změřit.Neuškodí pak pořádně dotáhnout všechny šroubky,případně kapkou oleje je promáznout.Používej jen velikost šroubováku,která odpovídá velikosti šroubů.Ženské, podle mé zkušenosti,klidně použijí v takovémto případě i hodinářský šroubovák!Nebo truhlářské dláto,nebo příborový nůž.

JABRAKA

buss

A ony se používají šrouby u svorkovnice motoru?, já tam viděl vždy matky..., jedině víčko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cirkulárka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]