Nejste přihlášen/a.
TV Samsung UE40EH5450, stáří 14 let, připojena přes settopbox. Poslední 2 dny se odmítá zapnout, lhostejno zda přes DO nebo tlačítkem na TV. LED signalizující standby mód svítí a při zmáčknutí tlačítka problikne. Pomáhá odpojit od všeho (napájení, HDMI) a nechat uležet. Tu minutu, tu pět. Setkal se někdo s podobnými příznaky? Cca 10 dní zpět aktualizován firmware, ale mezi aktualizací a vznikem problému je minimálně týden prodleva.
Nejsem odborník na elektroniku (nomen omen v mém případě neplatí), ale tohle byl i můj první tip. Současné teploty tomu jdou dost naproti. Uvidíme, co bude uvnitř.
Tak jestli je to příčina problému nevím, v každém případě je to časovaná bomba. Uvnitř relativně čisto, sebekriticky přiznávám, že poslední očista proběhla někdy při přechodu na DVB-T2
. Má cenu měnit tenhle jeden kondík, nebo vzít rovnou všechny za trafem? Koukal jsem na dostupnost celé desky zdroje a za bazarový kousek prakticky bez záruky chtějí od 900 Kč výš a to ještě ne v Čechách...
Nevím, co řešíš. Buď stávající vyletuj a změř včetně ESR, nebo je rovnou vyměň (Za pár šupů,to tě snad nezrujnuje).
Sám píšeš, že se jedná o časovanou bombu!
@hujer: Proč tak zhuta? Když už budou venku na změření, tak mě těch pár korun nezabije. Nemám tu práci zkrátka rád. Čím hůř vidím, tím víc se tomu vyhýbám a čím míň to dělám, tím hůř mi to jde. OK, vezmu všechny.
Těch kondíků tam je celkem dost. Z lenosti bych vyměnil jen ty tři větší, které jsou blízko chladiče a kde už je jeden po smrti. Tam bude největší teplota a nejkratší životnost.
Ty kondíky jsou korunové položky (5-10 korun za kus). Když se v tom hrabete, vyměňte všechny na sekundáru. Tedy za tou tlustou bílou čárou. Zvlášť pokud nemáte možnost je změřit (pokud máte možnost měření, zařiďte se podle jeho výsledků, ale nestačí měřit jen kapacitu, zvlášť jednoduché měření na multimetru u vadných kondíků hodně kecá - měří náboj pro nabití (Q=i.t a C=Q.U) a pokud má kondenzátor svod, tak je náboj a tím zdánlivě kapacita větší).
Jak na tom může být CM851 a ten napravo od něj?
Je fakt, že když jsem tohle řešil u toho monitoru ausus, tak taky byly takto bokem dva kondenzátory, u kterých se měřením ukázalo, že jsou jakž takž v pořádku, ale už jsem je nechal vyměněné.
Na primáru jsem se nesetkal dosud s vadnými, a to jsem je několikrát i měřil dost důkladně (kromě kapacity a ztrátového činitele nebo ESR taky unikající proud při jmenovitém napětí). Takže pak jsem se už spokojil se změřením zapájených (když měřím napětím 100mV + 10mV střídavé složky tak to většinou jde i bez vypájení).
Za to jsem se už několikrát setkal (nejmíň dvakrát a na internetu se o tom taky píše), že na tomhle napětí selhávají svitkové, které dřív platily za nezničitelné. No ale právě na to výrobci hřeší a hodně je poddimenzovávají. To asi u tohodle zdroje nebude mít vliv, i když tam několik svitků taky vidím, ale to bude nejvejš nějaké odrušení. (Možná dole vpravo mezi usměrňovačem a trafem, ten je docela velký, ten bych pro zajímavost změřil.)
0x
0x
Ano setkal jsem se s tím u více spotřebičů. Tehdy, to ještě žil kolega, to byla trojice oprav. První byl PC zdroj, ten se koupil nový. Starý jsme podrobili pitvě, tam jsme se bavili měřením kondenzátorů a jejich parametry, které vůbec nepřipomínaly kondenzátor. A kolega říkal, že něco podsobného možná bude s druhým počítačem (což byl portable PC asi za milion), taky bylo. A do třetice kolega vezl starou televizi na sběrňák (dělala přesně to, co ta vaše), tak ze zvědavosti ji přinesl a zase zdroj. Připojili jsme ji na laboratorní zdroj (měla jednoduché 12V napájení) a najednou obživla. Do opravy zdroje se mi moc nechtělo, ale tak zkusili jsme vyměnit kondenzátory, které byly totálně vadné. Ještě jsme přidal SMD keramiky, na které tam bylo místo, ale nebyly osazené (při maloobchodní ceně 50 haléřů výrobce ušetřil celé 3 koruny, ale on to kupuje po bednách a to je cena do 10 haléřů za kus). Tím jsem elektrolyty odlehčil od vysokofrekvenčního proudu. Asi po roce se kolega zmínil, že ta televize funguje líp jak nová, že si ji dal na chatu (domu už tehdy měl koupenou novou).
Potom jsem ještě pár takových věcí opravoval. Naposledy monitor Ausus a přesně stejná závada (vadné elektrolyty na sekundáru zdroje, tam kde jsou namáhané vf proudem, ty na síťové straně byly v pořádku, jako předtím u jiných věcí).
Zdravím všechny rádce a děkuji za vaše poznatky a rady. Píšu proto, aby to nevypadalo, že tazatel (jako častokrát) nereaguje. Nové info žádné, televize zatím s přemlouváním běží a já čekám, až dorazí materiál. Teoreticky by mohl ve středu, ale aktuální zkušenost je taková, že krom Italů odpočívá i zbytek Evropy od Jadranu až po Balt a zásilky nabírají drastické zpoždění. Ač mám v dosahu 2 dodavatele s relativně slušným sortimentem, po pátrání na internetu mi nezbylo než si nechat zaslat. Kombinace hodnot na použitých součástkách (kapacita, teplota, napětí a požadavek na low ESR) společně s mojí neznalostí (držím se předepsaných hodnot jak h...o košile) mi nedaly jinou možnost. Hojně uváděná cena 10-15 Kč/ks se tak trochu nafoukla, ale zase za 200 Kč dneska člověk pomalu ani nenastartuje auto aby těch10 km k lokálnímu dodavateli dojel...
0x
To vypadá na klasickou závadu napájecí desky – nejčastěji odešlé elektrolytické kondenzátory. Standby LED svítí, ale TV nenaběhne, protože zdroj nedá potřebné napětí. To, že pomůže "nechat uležet", je typické chování vyschlých/bouchnutých kondíků.
Řešení: výměna pár kondenzátorů na zdroji (levná oprava), nebo výměna celé PSU desky. Po 14 letech je to běžná smrt Samsungů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.