Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lampový zesilovač a jeho použití

Od: ml12
Dobrý den, mám starý lampový zesilovač Fisher x-100-a. Chtěl bych ho používat převážně na poslech se sluchátky, ale nevím jestli k němu musí být připojeny i reproduktory, když je v provozu. Na zesilovači je vypínač na reproduktory, ale říká se že lampový zesilovač by se neměl zapínat bez připojených repro, že se poškodí výstupní transformátory.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

Ano, stát se to může. Pokud je zesilovač vybuzen zisk a jde do něj signál. Tohle lze řešit zapojením odoptu místo zesilovače. Obvykle stačí nějakých 6 Ohm na 5 W.

doplněno 04.08.26 08:53:

Oprava. Místo reproduktoru.

halamus

> Tohle lze řešit zapojením odoptu místo zesilovače.
Kýho výra?

111®

Dik. Nějak mi to blbě mysli.

mll
hodnocení

0x

Nejen transformátor, i koncový stupeň. Prostě tohle zapojení není dělané na chod naprázdno. Platilo to i o prvních tranzistorových zesilovačích s výstupním transformátorem. Tam to bylo možná ještě kritičtější.

hodnocení

0x

To se může stát v případě, když se od vybuzeného zesilovače náhle odpojí reproduktory. Byl to problém u kytar, kdy se ke zkreslení využívalo přebuzení a někdo vykopnul banánky ze stovoltového výstupu. Navíc musí být splněná podmínka špatné izolace. To v domácnosti nepřichází v úvahu. Když tam výrobce dal vypínač, tak zřejmě předpokládal, že ho uživatel bude používat.

ml12
hodnocení

Vypínač samozřejmě používám, ale myslel jsem to tak jestli tam nemusí být připojeny bedny i s vypnutým vypínačem repráků. Ale pokud tam mám připojený sluchátka, tak by to asi problém být neměl.

Ne. Odpojené bedny nemohou mít ochrannou funkci. V domácích podmínkách je obava naprosto zbytečná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]