Dobrý den, mám starý lampový zesilovač Fisher x-100-a. Chtěl bych ho používat převážně na poslech se sluchátky, ale nevím jestli k němu musí být připojeny i reproduktory, když je v provozu. Na zesilovači je vypínač na reproduktory, ale říká se že lampový zesilovač by se neměl zapínat bez připojených repro, že se poškodí výstupní transformátory.
Ano, stát se to může. Pokud je zesilovač vybuzen zisk a jde do něj signál. Tohle lze řešit zapojením odoptu místo zesilovače. Obvykle stačí nějakých 6 Ohm na 5 W.
doplněno 04.08.26 08:53:
Oprava. Místo reproduktoru.
halamus
> Tohle lze řešit zapojením odoptu místo zesilovače. Kýho výra?
Nejen transformátor, i koncový stupeň. Prostě tohle zapojení není dělané na chod naprázdno. Platilo to i o prvních tranzistorových zesilovačích s výstupním transformátorem. Tam to bylo možná ještě kritičtější.
To se může stát v případě, když se od vybuzeného zesilovače náhle odpojí reproduktory. Byl to problém u kytar, kdy se ke zkreslení využívalo přebuzení a někdo vykopnul banánky ze stovoltového výstupu. Navíc musí být splněná podmínka špatné izolace. To v domácnosti nepřichází v úvahu. Když tam výrobce dal vypínač, tak zřejmě předpokládal, že ho uživatel bude používat.
ml12
Vypínač samozřejmě používám, ale myslel jsem to tak jestli tam nemusí být připojeny bedny i s vypnutým vypínačem repráků. Ale pokud tam mám připojený sluchátka, tak by to asi problém být neměl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.