Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam bezpečnostní instrukce zásuvky ~konektor

Od: herd®

Nevím jak si mám vyložit poznámku na koupené roztrojce pro elektřinu Stecker, co se tím myslí? a co hrozí z nebezpečí? Týká se to třeba i konektoru pro holící strojek (zmenšený "oválný dvoužilový konektor )

"Nezapojujte žádná zařízení s konektorem" / "Keine Steckergerate einstecken"
(originál je německy zjevně)

doplněno 31.07.26 17:57:

Zásuvka je vypínatelná, má 2 výstupy pro nezemněná zařízení (plochá 2žilová zástrčka) a jeden kulatý 3žilový (zem je realizovaná dvojicí měděných trnů v ose otočené o 90° než spojnice fáze+nuláku, tedy kolík pro zem zde není)

vstup je opět kulatý , 2 kolíky fáze ,nula, GND jsou opět měděná kolejnička v ose o 90° mna osu kolíků. Vývrt pro GND zde není.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Fotka roztrojky by nebyla? Kde zakoupeno?

doplněno 31.07.26 18:29:

Něco takového mám na chatě, jen s klasickým zemnicím kolíkem (i s kontakty zemnění podle německé normy) a hlavně bez toho doslova přeloženého německého blábolu, který mi připomíná americké NESUŠTE KOČKU V MIKROVLNCE!

hodnocení

Doplnil jsem to. A limit je 2x 2500mA na 2žily a 1x16A na 3žil , ovšem s maximem 3500W.
(nepřesným označením plochá zástrčka pro 2žilovou jsem myslel že profil je 6úhelnik neboli zkosený obdélník.)

riva
hodnocení

0x

Vysvětlení spočívá v tom, že to překládal někdo, kdo nevěděl o co jde. Třeba v originále chtěli upozornit, že se tam mají strkat jen německé konektory a ne ty francouzské (české), což ale bývá snad vždy zabezpečeno tím, že taková zástrčka se tam strčit nedá.

hodnocení

Myslí se tím spíš nějaké "nepatřičné předměty" do té zásvuky/ do děr v zásuvkách.?Jako různé sponky,šroubováky co tam nepatří.? To by mi dávalo smysl.
Našel jsem si překlad : Stecker= konektor/vidlice/zástrčka, gera¨te=nástroj,náčiní
(přesto ta zásuvka má nějaké zahalení děr, to je teď nějaký moderní trend tří let?, akorát je to k vzteku, protože se tím musí šverchat ze strany na stranu, než se tam něco zapojí.)

To jsou bezpečnostní clonky - musíte zasunout OBA kontakty NAJEDNOU ...

asd1

Ad clonky (kolíbka) - vtipný je, že jeden hřebík nejde, ale dva najednou jdou. Což může znamenat že chránič nevystaví a protože kažej hřebík v jedný ruce = plná palba přes tělo = smrt *ua*

"...to je teď nějaký moderní trend tří let?"

Nikoliv, to je trend starý nejméně 30 let a je to poměrně běžné i u některých pevných zásuvek na zdi. Je s podivem, že jste se s tím ještě nesetkal.

Riva: neexistuje nedá:) Jako poslední možnost se určitě ještě dají semtam najít takové ty stařičké roztrojky, jen hnědý bakelit ve tvaru T s dutinkami sahajícími až k okraji, bez zemáku, když se tam zástrčka píchla třeba jen napůl, druhá půlka živých kontaktů čouhala ven nijak nekrytá, při troše nešikovností se tam snadno povedlo třeba zapojit jen jeden z kontaktů vidlice, zatímco druhý koukal živý ven :)
A když tohle není při ruce, jako třeba v mém případě v kempu při zapojení lapače hmyzu do měniče pomocí ne-shuko prodlužky, půlka lidí si poradí mechanickým odstraněním "výrobní vady".
Pamatuju autonabíječku dovezenou kdysi ze sovětského svazu - kovová neuzeměná, přívodní šňůra prostá dvoulinka, vidlice kulatá, ale bez díry pro kolík - respektive já ji pamatuju až s odřízlou třetinou vidlice :)
Vibe2: oba kontakty najednou, nebo 1 vrták postupně :)
Ale ne odevšad nejdou clonky nedestruktivně vyndat.

hodnocení

0x

Přeložil bych to jako "Nezapojujte žádná další zařízení do zásuvky"

- tedy jeden vývod, jedno zařízení / spotřebič, ne řetězec zařízení / spotřebičů narvat do každého vývodu.

111®
hodnocení

0x

Myslíš Schuko zásuvku?

hodnocení

0x
Jde skutečně o pouhou roztrojku, nikoli o prodlužku se "psem"? U prodluzky bych si to mohl vyložit například v tom smyslu, že je ošizená dvoužilová bez zemáku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]