Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zmírnit dunivost reprobeden

Od: ml12
Dobrý den, mám reprobedny Pioneer cs88a. Hrají celkem dobře, ale jsou trochu dunivé na basech. Uvnitř beden není žádná vata, jen na zadní straně je kus nějaké látky, to je vše. Myslíte kdybych dal do beden vatu, že by to zmírnilo tu dunivost? Děkuji za případné rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, to jsou krásné bedny s velkým basákem, tak musí dunět - raději uberte na basech na zesilovači, případně bedny podložte filcem nebo vatelínem či jiným tlumícím materiálem. Zdravím!

P.S. Vatu ne, ale vatelín tam uvnitř zkusit můžete. A postavte je více do prostoru, ať nejsou hned u zdi.

kare
hodnocení

3x
Vím, že je to proti pravidlům, ale v tomhle mi jako laikovi hodně pomohla umělá inteligence od nastavení ekvalizéru (podle stylu hudby který poslouchám nejčastěji) až po umístění reprobedny dál od zdi a podobně.
Výhodou je, že si můžete vše bezprostředně ověřit a poslechnout.
doplněno 29.07.26 10:32: @aha No vidíte i ta umělá inteligence dokáže shrnout fakta a poradit, narozdíl od Vás. *frajer*
aha®

I laik musí tušit, že se repro do rohu místnosti nedávájí. na to byla přece fyzika na základní škole. No a nechat si radit od AI jak nastavit ekvalizér když mám vlastní uši? Každý slyšíme trochu jinak a každému se líbí jiný styl, tak to chce používat mozek a uši. Svoje.;)

hodnocení

2x

Co / jaký je zdroj signálu, který bedny napájí? Pokud je v řetězci equalizér, není problém ubrat basy.

Taky může být zdroj / záznam ořezaný, bez výšek. Bedny jsou v tom nevinně - ty jen reprodukují, co do nich přivedete.

--- ---

Typ: 4 pásmový, 6 měničový systém

Frekvenční charakteristika: 25Hz - 20kHz

Výkonové zatížení: 80W

Impedance: 8Ω

Basový měnič: 1 x 12" (305 mm) reproduktor s kuželovou membránou

Měnič pro středy: 2 x 5" (127 mm) reproduktor s kuželovou membránou

Měnič pro výšky: 2 x 3" (76 mm) reproduktor s kuželovou membránou

Super výšky: 1 x vícepřepážkový trychtýř

Rozměry: 15 x 26 x 12.7 inches (381 x 660 x 323 mm)

Hmotnost: 47.3lbs (21,5 kg)

Rok výroby: 1971

Tady na diskuzi říkají, že pěnové vložky výškových měničů už nemusí být po těch letech v kondici. Prostě pěna ztrvdla a už není tak pružná jako za mlada. Jeden z diskutujících je měnil.

ml12
hodnocení

Napájeny jsou zesilovačem H.H. Scott 299, mohu na něm regulovat basy i výšky. Ale problém bude možná v umístění, mám je v rohu místnosti. Ale na internetu lidé taktéž zmiňují tu dunivost, takže to asi bude samotnýma bednama.

Nebo ztvrdlými membránami výškových měničů, pokud jsou, jak se píše, z nějaké pěny.

ml12
hodnocení

Závěsy výškových měničů jsou nově dělané, takže tam problém není.

0rion
hodnocení

2x

Prvně bych zkontroloval mechanický stav reprobeden, jestli je vše pevné a bez vůle. Pokud má basreflexový nátrubek, tak zkusit ucpat. Zkusit experimentovat s umístěním. Pokud nelze basy omezit na zdroji, tak zkuste známý fígl pro větší reprobedny: do bedny se vloží dřevěná rozpora mezi protilehlé stěny, nejčastěji mezi největší boční stěny. Rozpory musí být natěsno a musí se přilepit ke stěnám, jinak to upadne. Nejdřív bych ale asi zkusil nějakou výplň do bedny, ideálně nějaký vatelín z galanterie, ovšem musí být dovnitř poměrně dost nacpán, aby to mělo slyšitelný efekt proti basům.

S tou úpravou bassreflexů bych zkusil jít ve smyslu jejich podladění na nižší frekvenci prodloužením. Dostat tu rezonanci o trochu níž. Logicky by totéž šlo udělat i pevným vložením nějaké přepážky do roury, prostě ji jakoby rozdělit na dvě s polovičním průřezem.
Při stavbě beden v mládí jsem bassrefexy dělal z kg/ht odpadních trubek :) I v dílně mám u věže s 3 pásmovými bednami pro hlubší basy zvlášť zesilovačem napájený rádoby subwoofer, který původně nebyl subwoofer, ale kvalitní velké třípásmo ležící u elektroodpadu, ale jen jeden kus. Jeho už tak příjemně hluboko zasahující rozsah jsem pro tenhle účel posunul do téměř "hmatatelných" končin a zároveň ubral na dunivosti právě nastavením bassreflexu kusem odpadní roury, že to v dílně čouhá a fouká pod regál je mi jedno :)
ml12
hodnocení

Jedná se o uzavřenou ozvučnici.

hodnocení

0x
Pokud jsou na zemi, umístěte je výš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]