Nejste přihlášen/a.
Díky moc a přeju hezký den.
2x
Je to možné na základě všeobecného oprávnění pro sdílená pásma, hovorově sdílenky.
Podrobnosti v ctu.gov.cz/... dozvíte se tam zekména povolené vákony a jak je to s anténami. Pozor, Uvedené VO platí jen v 4R a sdílenky jsou českou specialitou, důrazně nedoporučuji používat v zahraničí.
Baofňuka lze naladit na tyhle, písmeno označuje příslušný bod VO:
h) 77,025; 77,050; 77,075; 77,100; 77,725; 78,000; 81,725; 81,750 MHz
i) 172,650; 172,950; 172,975 MHz
j) 172,725; 173,050 MHz
k) 442,200; 442,225; 442,250; 442,275 MHz
l) 448,490; 448,570; 448,610 MHz
m) 449,770; 449,810 MHz
Pak je tu VO pro PMR pásmo, použitelné v zemích CEPT, což je téměř celá Evropa. S Baošmejdem na PMR nelze legálaně vysílat, překračuje povolený výkon a má odnímatelnou anténu. V ČR, na Slovensku, v Polsku se s Baošmejdem na PMR pásmu běžně vysílá a nikdo to neřeší. Jak v jiných zemích, nevím.
Všeobecné oprávně/...
2x
Prave som dosiel z hor, kde som testoval svoj novy Baofeng Minikong, to je nastupnicky model toho vasho. Vysledok pri vymene antene za dlhsiu a nastaveni vykonu na High, co bude okolo tych 5W : dosah okolo 5km, ak su obe stanice v udoli a nevidia priamo na seba. 10 km date len v pripade, ak je teren rovinaty a bez lesa. Cim vacsia vzdialenost, tym horsia zrozumielnost, nad 5km skor sum, nez zretelna rec.
0x
Nelze ze dvou důvodů.
není v pásmu 446 PMR a má vysoký výkon 5W
Pro amatérskou potřebu laiků je možno pouze CB a PMR pásmo a u PMR do 0,5W bez externí antény (stanička nesmí mít konektor na výměnu antény za silnější -> musí mít anténu pevnou s tělem staničky).
Pokud něco profi volného, tak doporučuji třeba
A nebo na pouze příjem se dá pořídit jen scanner ruční a ty jsou od 500kHz do 1GHz a můžete volně poslouchat, ale nevysílat.
To také nejde?
Les je problém, bo tam jsou stromy a ty brání signálu v cestě. Ono i na rovině bez překážek je 10 km problém a to kvůli Fresnelově zóně.
Ve středu jsem s 0,5 W origimál PMR udělal 40 km dlouhé spojení z balkónu na protistanici na kopci, na který mám přímou viditelnost, kopec je o 600 metrů výš, než moje bydliště.
Taky jde udělat na PMR spojení z beskydské Lysé hory na Paděd, to je 105 km, ale mezi vrcholy není žádná překážka.
Ale jak jsem psal, 10 km je tak na hraně pro rovinu. V lese na 10 km, leda že mezi vámi bude údolí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.