Nejste přihlášen/a.
Kdo prosím poradí přesný model DAB rádia (nejlépe přímo s kazetovou mechanikou), který by mi umožnil nahrávat přímo z vysílání ČRo POHODA kvalitně na kazety... pro moji osobní potřebu... převodník , nebo v čem je zakopaný pes u modelu DAB rádia AIWA BBTC-660DAB/BK ... nahrávka na kazetě = kvalita mizerná... a to výrobek stál 3 tisíce... díky za rady, kde - v kterém přístroji - je kvalitní signál z AUDIO OUT Chci kvalitní nahrávky, jaké mi poskytuje např. 20 let starý kazeťák PANASONIC
Odpovím si možná sám... ze stolního počítače (Win10, Firefox) to lze? na USB flash disk si nahrát pohádky, četby ze stanice POHODA? JEN pro moji potřebu...
0x
ČRo DAB rádio Pohoda je přenášen se zvlášť nízkým bitratem 40 kb/s. Stěžujte si na Českém rozhlase.
Pro srovnání - Radiožurnál má 64 kb/s a Vltava 72 kb/s.
Pořád nechápete, že kde nic není, ani čert nebere. Výstup z Audio-OUT má takovou kvalitu, jaká je na zdroji signálu.
DAB rádio vysílá s kodekem HE-AAC(v2). ČRo DAB rádio Pohoda je přenášen se zvlášť nízkým bitratem 40 kb/s. Stěžujte si na Českém rozhlase. Pro srovnání - Radiožurnál má 64 kb/s a Vltava 72 kb/s.
Další viz obrázek níže.

0x
Na tohle by asi byl nejlepší USB-DAB kolík do počítače. Ale to je nějakou dobu úzkoprofilové zboží. Na DAB zmizely ještě dřív než na DVB (na DVB je momentálně rozumně dostupný akorát DVB hat pro raspberry). Ono i to DVB-T2 by stačilo, tam rádio pohoda vysílá, ostatně z něj ho taky nahrávám. Mám na to v počítači v televizní aplikaci (která samozřejmě funguje i na rádio, když se vysílá jako televize, v souboru nahrávky jen prostě neni obrazový proud) nastaveno několik pravidel, co se má nahrávat a běží to víceméně bez mého zásahu, já si pak nahrané pořady jen pustím, pokud na to mám čas.
Kazety jsou sice velice pěkné, ale je to už přežité médium. Nevidím moc rozumný důvod vytvářet nové kazety, přecejenom soubory v počítači jsou na používání daleko pohodlnější. U kazety je jen skvělý ten vizuální zážitek z ubíhajícího pásku (ale nové magnetofony nemají okénko), nemluvě o přetáčení, zmuchlání nebo přetržení pásku. Zase neni důvod, aby to bylo nekvalitní, nahrávky na kazetách byly poměrně slušné (jasně byl tam šum, mohlo tam být kolísání rychlosti, přeslechy mezi stopama, hluchá místa a milion dalších problémů, ale digitální záznam má těch potenciálních problémů snad ještě víc). Respektive důvodů může být hned několik.
Tyhle kombinované přístroje jsou obvykle naprosto příšerné. Přijde mi jako když malé dítě (nebo někdo, kdo nemá ani šajna) vezme několik modulů a slepí je do jedné bedny nějakým příšerným způsobem.
Možná je to tím, že přecejenom kazety jsou už mimo zájem výrobců a přístroje na ně jsou mizerné. Možná je to úmysl, abychom zjistili, jak jsou ty kazety špatné.
Před pár lety jsem koupil kazetovou mechaniku na převod do MP3. Zvuk na analogovém výstupu docela dobrý, ale když se to vzalo přes vestavený DA převodník, byla to dost tragedie. Ani ta nejlevnější zvukovka (USB kolík za stovku nemá tak příšerný zvuk). Obávám se, že tohle bude něco podobného. Viděl jsem mnoho takových přístrojů, které měly umět všechno, ale nic neuměly pořádně.
0x
Z počítače? Pro příjem rádiových vln třeba tak, že si pořídíte softwarové rádio (a to je jediný peněžní výdaj). Do počítače si pak nainstalujete vhodné aplikace, připojíte anténu, naladíte co vás zajímá a můžete nahrávat. SDR je užitečný i na spoustu jiných věcí.
| 2026-07-19__04_46_30_Z_CRo DAB+_12C_CRo-POHODA.WAV | 1.89 MB |
SDR (Software Defined Radio) je kanón na vrabce. Ale rozhodně se správným softwarem by to bylo řešení i na DAB (ale může přijímat naprosto cokoliv v rámci svého kmitočtového pásma).
Jako SDR se s oblibou využívaly staré analogové televizní karty, které jinak nejsou k ničemu a seženete je za pár kaček (teď už asi ne, teď už jsou buď prodané nebo ve šrotu). Měly právě (při troše štěstí) oblíbený čip RTL nějaké číslo, ostatní čipy nebyly tak široce podporované (byla k tomu nepřehledná spousta free softwaru). Nikdy se mi to nepodařilo zprovoznit, ani jsem se o to moc nesnažil (měl jsem tou dobou na práci jiné věci a tohle mám furt v šuplíku, že to někdy zkusím), ale slibovaly se zázraky.
0x
Samozřejmně s počítačem nebo telefonem nebo tabletem není problém něco nahrát...
mujrozhlas.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.