Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat, mám motor 3 fazovy 4kw. Potřeboval bych změřit izolační odpor vůči kostře. Ale bohužel mám jen multimetr.
Vím, že multimetr to nezmeri úplně spolehlivě.
Černou sondu dám na kostru.
Červenou postupně na U, V, W
Měřím bez plisku ve svorkovnici v motoru.
Ukazují mi všechny tři fáze nulu ale multimetr nezvoní.
Je pravděpodobně motor špatný?
0x
Měřák izolačního odporu vinutí motoru posílá 500V a měří se tak že se testuje každé vinutí proti kostře a pak mezi sebou. Samozřejmě bez klemy.
Také se měří závitový zkrat, ale na to je extra měřák.
Izolační odpor u nového vinutí bývá větší nežli 1 TΩ. U starších vinutí nejméně 20 MΩ.
Multimetrem změříš maximálně odpory jednotlivých cívek.
0x
To není pravda. Pokud multimetr naměří hodnotu v řádu MΩ tak stále se jedná o měření napětím většinou 9V.
Při měření izolačního odporu napětím 500V (1000V, 2500V) dojde k průrazu pokud má vinutí poškozený lak - například tepelné namáhání, mechanické poškození a podobně.
Ještě bych chtěl se zeptat, mám druhý motor, který má vykuchanou svorkovnici a jsou tam jen dráty. Svorkovnici jsem koupil jinou. Cívky jsem změřil podle barvy drátu a teď se musí dodržet začátek a konec cívky na všech. Nemáte nějaký trik jak rychle jednoduše určit začátek a konec civek?
Je na to takový fígl s baterkou (třeba 9V) a multimetrem.
Napiš dotaz AI - jak zjistit konce a začátky vinutí 3f motoru?
Ale pozor na toto. Pokud zjistíš začátky cívek tak určitě nebudou W1, V1, U1 !
Uvedu příklad - motor dvoupólový - otáčky necelých 3000, teda například 6 skupin cívek ( pro kažkou fáci dvě skupiny) sériové zapojení.
První skupina fáze L1 - začátek U1 - konec U2, fáze L2 - začátek V2 - konec V1, fáze L3 - začátek W1 - konec W2
V každém případě když motor zapojíš tak jak má být zapojený (svorkovnice) a jenom nevíš co je začátek a co konec, tak v každém případě může být jenom jedna cívka obráceně. To lze odzkoušet způsobem pokus-omyl... Ale to záleší jestli má motor 2kW, nebo 30kW třeba... Spíš na laborování.. Pokud je to přehozené, motor má špatný a hlučný chod... V žádném případě se nejedná o nějaký zkrat, pouze potečou různé proudy ve fázích a bude se hřát..
Běžné jednorychlostní asynchronní motory mají vyvedeny pouze tři cívky, dvourychlostní šest cívek. U dvourychlostního lze cívky od sebe rozdělit na pomalé a rychlé podle vnitřního odporu cívek. Třeba: motor jeřábu má hlavní zdvih motor cca 5kW a pomalý zdvih (mikro) má motor (vinutí) cca 500W...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.