Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvlhčovač COMFEE málo odsává + vysvětlení funkce

Od: jarek1

Dobrý den, mám starší odvlhčovač a teď po skoro roce nepoužívání odsává, ale slabě (nesnižuje už tolik vlhkost a déle to trvá). Jedná se o typ COMFEE MDF2-16DEN3. Dříve odebíral cca 250W (280- 300W při zapnutí rychlejších otáček ventilace) a teď odebírá 190W (při zrychlené ventilaci 210W) Vždy dříve navíc po zapnutí, tak asi vteřinu dvě byl slyšet takový zvuk, jako když sepne termostat v konvici, či něco podobného.. (to teď slyšet už není) a navíc rostla i teplota v místnosti (to se teď vlastně už neděje). Přidávám všemožná fota a ještě se chci zeptat u toho ovládacího panelu co značí možnosti té kapky (vlevo dole) - manuál na internetu je, ale je to spíše všeobecný manuál a s tou "kapkou" není pořádně vysvětleno. Je to už starý odvlhčovač mimo záruku (co už byl před 8 lety otevřen, jelikož mi tam natekla voda ze skoro plné nádobky při manipulaci s odvlhčovačem), napadlo mě jestli to není "jen" nějaká pojistka..? Schéma co bylo nalepeno vevnitř pod nádobou na vodu přidávám. Díky.

doplněno 21.06.26 10:15:

Samozřejmě podle návodu jsem ho po skoro roce bezčinnosti vyčistil. Jak mřížku na nasávání vzduchu, ovládací panel, odfuk větráku kam jsem se dostal, nádoba na vodu.

Odvlhčovač COMFEE málo odsává + vysvětlení funkce
Odvlhčovač COMFEE málo odsává + vysvětlení funkce #2
Odvlhčovač COMFEE málo odsává + vysvětlení funkce #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj, podle popisu to vypadá, že kompresor už neběží správně – nižší příkon (190 W místo ~300 W), žádné krátké "cvaknutí" po startu a menší ohřev vzduchu jsou typické příznaky úniku chladiva nebo slabého rozběhu kompresoru (vadné relé/termistor). Ventilátor běží, ale chladicí okruh už nepracuje naplno, proto to skoro neodvlhčuje.

U starších Comfee je tohle bohužel běžné a oprava (doplnění chladiva) se většinou nevyplatí.

Ta ikona kapky na panelu je jen manuální režim odvlhčování – nastavíš cílovou vlhkost. Není to žádná pojistka ani servisní funkce.

jarek1
hodnocení

Díky. Poprvé jsem ho použil v červnu 2016. A pak nějak v září 2025 a to ještě fungoval (ohříval místnost i nasával dobře). Pak si dal až doteď pauzu.. Ale "akčně" mě napadlo vyčistit ty žebra štětcem od prachu - za celou dobu jsem to nedělal (jen jsem je teď prvně prostě odshora dolů to projel asi 10x z leva doprava - žádné šmrdlání, samozřejmě vyplé ze sítě když jsem to čistil). Nemohl jsem tomu pomoci třeba i nějakým statickým výbojem...? Má to cenu případně rozebírat a zběžně zkouknout, jestli tam nevzala za své nějaká pojistka?, nebo to bude nejspíše to uniklé palivo? To relé/termistor, to bude nespíše ten zvuk, co tam teď není slyšet.

jarek1
hodnocení

Zde foto žebroví co bylo čištěno...

jarek1
hodnocení

Foto čištěného žebroví..

Odvlhčovač COMFEE málo odsává + vysvětlení funkce #4

hodnocení

0x
Pokud má příkon kolem 200w, určitě se nejedná o elektrický problém, větrák bere třeba 30w a zbytek kompresor, napájen tedy je. Ale už vybehaný, nebo utíká chladivo. Už jsem něco takového doplňoval, ale stejně už byl účinek horší. Mimochodem ten původní příkon máte změřený stejným wattmetrem? Totiž co mi přišly pod ruce 2 nějaké takové odvlhčovače, na štítku bylo hrdě uvedeno třeba 250w, zatímco podle typu kompresoru jsem dohledal jeho příkon třeba jen 140w, do té doby jsem tam cpal další a další chladivo a neznaje potřebné množství k doplnění jsem se řídil právě aktuálním příkonem.
Takže s příkonem bych se neřídil stitkem na bedně, ale na konkrétním kompresoru uvnitř+pár wattů větrák.
jarek1
hodnocení

Jj, ten samý wattmetr. Já právě ten odvlhčovač testoval tak 2 roky nazpět, kolik bere, a měl tak 260W a pak při zapnutí vyšších otáček i 310W. Nechával jsem to ale na nižšší otáčky, nepřišlo mi že by v tom byl nějaký rozdíl co se odchytu vody týče. No ale prostě chybí mi tam teď ten zvuk, co tam byl celé roky. Dal jsemodvhčovač do sítě, nechal cca 2 minuty, pak zapl, rozjel se hned větrák a cca 2 vteřiny bylo slyšet takové něco jako pružina, nebo nějaké sepnutí a to tam teď už po celou dobu zapínání (zkoušeno od té doby tak 10x), není. A plus chybí to, že to nezvyšuje teplotu v místnosti. To mi teď ale paradoxně, to zvyšování teploty, nevadí, spíše naopak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]