Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Myčka - chyba F12

Od: czert

Ahoj, dnes nám myčka Gorenje(stáří 3roky) přestala napouštet vodu(chyba F12). Jako první jsem zkontroloval aquastop, ale sítko bylo úplně čisté a více z toho nezjistím, protože ventil je zalisovaný. Zkusil jsem i restart, ale také nic. Nakonec jsem jí tedy odstrojil, abych vše zkontroloval a proměřil napětí a zjistil jsem, že na konektoru do aqs ventilu je 182V a to trvale(i když je myčka vypnutá). Zkusil jsem tedy ventil připojit natvrdo na 230V, ale také nic. Podotýkám, že problém s napouštěním byl už před rokem, kdy natékání vody začalo s 5s zpožděním, kdy se z aqs ventilu ozývalo divné "vrčení", které následně ustalo a začalo napouštění. To se stalo celkem asi 3x. Napadá mne jedině zaseknutý ventil a tedy výměna hadice, ale je mi divné i to napětí 182V. Co myslíte Vy?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer
hodnocení

0x

A napětí jsi měřil čím? V síti máš správné napětí? Když jsi ventil připojoval natvrdo na 230V,měl´s ho odpojen od desky?

Vůbec nereagoval?

czert
hodnocení

Měřeno multimetrem. Napětí v zásuvce je v pořádku(234V) a stejnou hodnotu jsem naměřil i na řídící desce a všech konektorech v myčce, kromě toho aquastopu(182V)... hadici jsem měl od desky samozřejmě odpojenou, abych mohl připojit těch 230V a přesto žádný zvuk. Čekal jsem, že po tvrdém připojení to něco udělá, ale nic + to nízké napětí 182V. Kdyby těch 230V do ventilu pomohlo a myčka by napouštěla, tak vím, že je problém v nízkém napětí, takže deska, ale takhle netuším. Pravděpodobně to bude obojí...

A není tam náhodou nekonečný odpor - cívky selenoidu? Multimetr máte ,,,

Olin: Chtěl jsem se zeptat na totéž, ale teď si jist odpovědí asi můžu za tazatele odpovědět já, že jiná možnost než přerušení tam není ...
Czert: žádné obojí, cívka bude přerušená a těch 182V ukazuje multimetr díky téměř nekonečnému vstupnímu odporu svému a zřejmě i přerušenému obvodu cívky ventilu.
olin

czert: Těch snížených 182 Volt z elektroniky řídící desky může být přes načatý/é polovodič/e(tyristor, triak,..), protože dostal "ránu" od načaté cívky napouštěcího ventilu. Vyměnit napouštěcí ventil a buď nová deska elektroniky nebo její oprava

czert
hodnocení

Tak potvrzuji, že aquastop je mrtvý a pokles napětí na desce je na všech rezistorech s označením 105. Vždy se jedná o kaskádu tří rezistorů na různých místech desky(celkem tři nezávislé obvody) a pokles je vždy stejný(239-215-194-180V). Projevuje se takto poškozený obvod nebo je deska v pořádku? Jsem zmatený :)

riva

No a jaký odpor na odpojeném aquastopu naměříte?

Zkuste "dát" foto štítku myčky, k některým typům lze získat schéma ...

olin

Sice m to nedává smysl proč by výrobce dával do obvodu za sebe tři rezistory pro snížení napětí když by stačil jeden, asi to spíš bude něco jiného, ne rezistor. Možná jsou to metalické kondenzátory, ale takhle je to tipování

czert
hodnocení

Přiznám se , že nejsem z oboru, takže je docela možné, že vůbec nechápu princip a že to celé bude mít jednouché vysvětlení i řešení... Zítra přijede servis, tak určitě doplním výsledek.

Myčka - chyba F12

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]