Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jsem tu s dotazem, jaký se tu občas objeví, a to že potřebuji koupit co nejhloupější TV pro seniora. Pro seniora, který je opravdu mimo, který si ani po 20 letech nedokáže přečíst SMS na tlačítkovém telefonu. Prostě aby když zmáčkne na ovladači dvojku, tak se TV zapnula a začala přehrávat program který mu uložím pod "2", ne jako mnohé nové TV, které ani talčítkem čísla programu nejdou zapnout a navíc po zapnutí minutu nabíhají, jako když se před 100 lety žhavily elektronky.
Ideálně, když na ovladači ani nebude moc jiných tlačítek, protože on je nechtěmě zmáčkne a bude za mnou běhat, co má dělat. Aby ta tlačítka programů nebyla mrňavá, jak je dnes zvykem, a k tomu obří a zcela nepotřebné tlačítko Netflix, to žere i mě.
Existuje ještě TV bez nějakého trapného OS typu android a jeho odvary, který i když umožní nastavit nějaký easy režim, tak po pár dnech bez restartu začne blbnout? Máte v rodině něco ověřeného?
doplněno 01.06.26 18:41:
Jo, a ještě nesmí mít špatnou citlivost tuneru. Jo, já vím, že je to dnes ufo podmínka, skoro nikdo to neřeší. Dřív to byl jeden ze základních parametrů, dnes se u TV řeší samé ftákoviny .
2x
Já si vůbec neumím představit, že něco takového v dnešní době existuje.
Budeš si muset vzpomenout na dobu kdy televize s tvými požadavky byly v prodeji a podle toho oslovit prodejce starších televizorů a nebo se půjdeš rovnou podívat na sběrný dvůr. Možná tam nebude nic funkční, ale aspoň pro tvoji orientaci zjistiíš, jestli něco takového vůbec kdy existovalo.
Jinak máš strašně protichůdné požadavky.
Když nechceš aby se televize startovala minutu, tak ji musíš vypínat pouze do pohotovostního režimu.
Když chceš aby se při stisku tlačítka zapnul daný program, tak ta televize musí mít vestavěný DVB-T2 přijímač a to jsou moderní televize. Rozhodně ne 20roků staré.
Nebo musíš najít set-top-box na dvb-t2 s dálkovým ovladačem s velkými tlačítky a televizi používat pouze jako zobrazovač.
2x
Pořiď jakoukoliv televizi a k ní univerzální programovatelné dálkové ovládání. Podle toho originálního toto naprogramuješ a s ním se bude TV ovládat. To originální schovej pro akce jako ladění a podobně. My to máme třeba u TV v kuchyni, kde je s RC drsnější zacházení.
Namátkou třeba na aliexpress.com/...
Univerzální ovládání je jedna věc. Dá se sehnat hodně jednoduché třeba meliconi senior RC2, asi se už nedělá, nemůžu ho najít, máme ho už strašnou spoustu let. Jo tak přece jsem našel bigamart.com/... .
Nebo ještě jednodušší matrix-handel.de/... i když zrovna tohle se mi zprovoznit nepodařilo, ale podobné čínské funguje skvěle.
A druhá věc je používání televize, kolik se toho musí ještě mačkat, aby televize naběhla.
0x
Kazdy TV je dnes pocitac. Nic ine sa kupit neda.
Na dialkovom je moznost vnutri prelepit paskou plosky na dps, aby to nereagovalo na neziaduce tlacidla.
Ci sa to zapne pri stlaceni cisla programu, to pochybujem. Pripadne to riesit doma vyrobenym dialkovym s vlastnym firmware.
To asi neni běžné fungování, i když svého času to tak televize měly (zapnutí libovolným tlačítkem, případně se muselo dýl držet, asi aby se to nezaplo omylem).
Řekl bych, že bude stačit když se zapne tlačítkem power a naběhne jako televize (a ne nějaký průvodce volbou průvodce) a pak půjde přepínat programy. To bude pořád dostatečně jednoduché.
Nežádoucí tlačítka typu netflix, amazon aj. lze vyřešit alternativním ovládáním. (Ono neni nic lepšího, než si tím vytuhnout televizi na 5 minut, které to trvá než ukáže, že neni připojená k internetu.)
Všechno je dneska počítač. Člověka spíš překvapí, když v něčem neni žádný čip (ale občas se najde, poslední dobou to byla žehlička a rýžovar, kde byl opravdu jen mechanický vypínač a žádný počítač).
0x
tomkk: důchodci nemusí platit vyžírkovské koncesionářské poplatky, tak nějakou 8K/2,5 metru uhlopříčka telku z Datartu![]()
0x
0x
A co takhle se zaměřit na settopbox a nikoliv na televizi? Tedy jen v případě, kdy přijímáte DVB-T (pozemní vysílání) nebo máte internet / IPTV. Já před nedávnem řešil něco podobného. Senior (v mém případě > 90 let) je zvyklý volit kanály jen číslem na DO. Protože skončila kuki tv, kterou měl, hledal jsem náhradu. A našel - IPTV Sledovani TV. Senior umí zapnot televizi jedním DO, ta je stále nastavena na HDMI vstup, a pak si zapnout druhým DO settopbox, najede mu tam poslední navolený program a ostatní si vybírá číslem na DO. Výjimečně semu podaří prokliknout do EPG nebo na zpětné sledování, ale to je opravdu výjimka. Všichni spokojeni. P.S.: Pracuji v IT, takže technologie pro mě nejsou problém, ale to, takým způsobem se změnilo obvládání televizí za poslední léta považuju za naprostý ergonomický paskvil. Snad se někdy dožiju alespoň toho, že bude k TV dodáváno API, aby si uživatel mohl naprogramovat ovládání podle svých potřeb.
0x
"bude za mnou běhat, co má dělat." - vy s ním bydlíte v jednom bytě, domku?
Co používal doteď?
Seniora k televizi posaď a zblbne úplně... o tohle ti jde?
řešení: jde udělat tupé ovladač a nahrát do něj IR povely pro jednotlivý funkce: ON, OFF, 1,2,3...
Takovej custom IR ovladač ti udělám k libovolný televizi. Jedno tlačítko za 200,-
nebo si kup programovatelný ovladač a do něj si nahraj dálkový ovládání jen ty povely který chceš - případně nadbytečný čudlíky vytrhej nebo přelep
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.