Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vybrat telefon?

Od: lufr®
Hezký den,
ráda bych pořídila nový telefon, jen tou nabídkou se prokousat. Není čas pročítat technického údaje. Proto zkusim štěstí tady a třeba někdo dobře poradí. Nepotřebuji nic chytrého (nevyužiji), upřednostňuji bez 5G, je pro mě důležité, aby telefon dělal pěkné fotky, a hlavně aby nebyl zbytečně velký. V podstatě jen potřebuji foťák, ze kterého občas zavolám, či mrknu na net. Poslední mé 3 telefony byly značky Xiaomi Redmi. S těmi jsem byla celkem spokojená. U toho posledního (Redmi 12a) jsem se unáhlila, co se týče velikosti (hrozný pádlo) a nemá panoramatické focení. Předem děkuji za případné rady :)
S pozdravem L.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Když vám jde hlavně o fotky, tak si kupte kompaktní foťák, který vám vydrží mnoho let a telefon používejte ten co máte, dokud funguje.

bear
hodnocení

1x

Proč ne 5G?

3G je vypnuté, 2G zachvilku bude taky a 4G je za pár let pomalé.

nox®

Řešit 4G/5G u běžného uživatele nebo možná ještě specificky u nenáročného uživatele, je úplně zbytečné, jelikož jediný rozdíl bude vyšší rychlost a potencionálně stabilnější internet v extra koncentrovaných oblastech. Naopak některé starší nebo levnější telefony mohou u 5G trpět vyšší spotřebou baterie. K vypnutí 2G ještě roky nedojde, jelikož funguje jako záloha a pro různé bezpečnostní a "hloupé" zařízení.

mate59
hodnocení

0x

Dnes jsou ty mobily všechny velké jako pádla.Xiaomi Redmi je spolehlivá značka,zůstal bych u ní a vybral novější typ,min. od řady 15,dle toho,kolik chcete do mobilu investovat.

olin

Nejlevnější Xiaomi zrovna spolehlivostí nevynikají, slyším to od šetřílků v práci pořád, co si ho koupili-zamrzaj, baterky nevydrží apod.

thetruth
hodnocení

0x

Mám Redmi Note 15 5G, dobře fotí, slušný výkon, dobrá cena a očekávaná podpora. Bohužel pro vás je to ale dnes standardně velký telefon. Najít malý telefon s takovými parametry dneska prakticky nejde. iPhony jsou v základních verzích menší (ale "malý" už taky nedělají) a fotí dobře, ale posouváme se do vyšší cenové kategorie.

hodnocení

0x
Pokud chcete zůstat v kategorii kolem 4000 (soudě dle 12a), tak zde má nejsolidnější HW asi stále to Xiaomi. Jen se asi raději vyhněte těm úplně nejlevnějším s A koncovkou. Následuje dražší Samsung. Pádlo to bude, teď je standardem 6,5..7".
Pohlídejte si, pokud potřebujete šuplík dualsim a paměťovku současně, popř. konektor pro sluchátka, tyto věci z mobilů mizí.

hodnocení

0x

Pixel 9a. Fotí hezky, má dlouhou podporu, není pádlo, žádný bloatware jak u REDMI.

mobilni-telefony.heureka./...

halamus
hodnocení

0x

Až na výjimky, všechny mobily ve dne fotí dobře. Problém je focení za šera a noční focení, tam se ukazují rozdíly.
Lepší fotomobily mají váze použitelných objektivů, u těch levných jsou hodně ošizené snímače oproti tomu hlavnímu.
Lepší fotomobily umí HDR, pro využití je vhodné mít PC/monitor nebo TV pro zobrazení ve větší velikosti. Budoucnost je v aluminiu HDR.
Nejlepší fotomobily – pohled fotografa (březen 2026)
fotoguru.cz/... Na odkázaném webu jsou i testy fotomobilů včetně pořízených fotek

Redmi 12a by měl panorama umět, akorát, že některé možnosti focení, panorama je mezi nimi, jsou "ukryty"pod nabídku "Více". Z nabídky "Více/More"jde zvolené režimy přidat do základní, lze měnit i poředí. Nevím, co přesně bylo původně u mého Xiaomi, ale z těch méně obvyhlých mám po úpravě v základu "PRO", což je poloautomatický/manuální režim focení, "Panorama", "Noc".

Podpora 5G
Záleží na tom, po jaké době uvažujete, že mobil vyměníte za jiný, můj laický odhad je, že se 4G telefonem se dá asi 5 ler vystačit.
Pokud navštěvujete hromadné akce a potřebujete tam volat/datovat, tak 2G/4G telefony mají problém, bo síť je v daném místě přetížená. 5G síť to utáhne, nanejvýš jde dolů rychlost dat.
Telefon s podporou 5G má větší spotřebu, rychleji se vybije. Ale málokdy je v nabídce "stejný"mobil s 5G a bez 5G.

Pro úplnost, mám tohle: fotoguru.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]