Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vybrat telefon?

Od: lufr®
Hezký den,
ráda bych pořídila nový telefon, jen tou nabídkou se prokousat. Není čas pročítat technického údaje. Proto zkusim štěstí tady a třeba někdo dobře poradí. Nepotřebuji nic chytrého (nevyužiji), upřednostňuji bez 5G, je pro mě důležité, aby telefon dělal pěkné fotky, a hlavně aby nebyl zbytečně velký. V podstatě jen potřebuji foťák, ze kterého občas zavolám, či mrknu na net. Poslední mé 3 telefony byly značky Xiaomi Redmi. S těmi jsem byla celkem spokojená. U toho posledního (Redmi 12a) jsem se unáhlila, co se týče velikosti (hrozný pádlo) a nemá panoramatické focení. Předem děkuji za případné rady :)
S pozdravem L.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Když vám jde hlavně o fotky, tak si kupte kompaktní foťák, který vám vydrží mnoho let a telefon používejte ten co máte, dokud funguje.

Super. Takže bude sebou neustále nosit dvě zařízení. Nebo se bude muset při odchodu z domova rozhodnout jestli bude za celý den potřebovat fotit. A když odpoledne bude náhle něco potřebovat fotit a foťák nechá doma, tak má smolíka.

A jak se prosím posílají z foťáku fotky na Fejsbůk, Instagram a Tiktok?

pepr - za prvé, zřejmě jsi nikdy neviděl kompaktní foťák (ten můžeš třeba strčit do kapsy a některé mají dokonce možnost připojení na WiFi, případně lze stahovat fotky kabelem do PC) a za druhé, o žádném posílání fotek v dotazu nepadlo ani slovo. A navíc, většina žen nosí stále nějakou kabelku, nebo tašku.

Přesně tak, o posílání fotek nepadlo ani slovo a osobně bych tak nějak předpokládal, že většinový normální člověk nic takového nedělá a dělat nepotřebuje ...
Foťák sice už léta nepoužívám, ale i telefonem fotím jen pro sebe, eventuálně nejbližší rodinu. A pokud něco posílám, obvykle jde o pracovní fotky v případě, že ten, kdo měl provedenou činnost zdokumentovat, zapomněl vzít či nabít foťák:)

Posílání fotek kamkoliv je základní používání jakéhokoliv telefonu s foťákem. Kdyby paní nechtěla fotky nikam posílat, tak nebude chtít telefon s dobým foťákem.

Pánové, bez urážky, ale vy dva nejste adekvátní vzorek populace. A i kdyby se tady sešlo dalších deset rádců co vám dá za pravdu, tak to nic neznamená.

Posílání fotek přes nějaký messenger nebo na sociální síť dělá většina populace do 30let. A i velká část těch starších.

Pokud má děti, tak 99% rodičů. Posílání fotek je jeden ze základních dorozumívacích "jazyků" dneška.

@bery: Většinový normální člověk to naopak dělá. I manžel 50+ občas potřebuje poslat fotku z obchodu manželce, jestli je to tohle co chtěla koupit.

@ferax: Kompaktní foťák mám v šuplíku. Má wifi, bluetooth, kabel k PC. A leží tam už pár let. Mobil je pořád při ruce.

Už vidím ženskou, jak s sebou v kabelce tahá kompakt, kdyby náhodou.

Smiřte se pánové s tím, že lidi typu jako vy: Jeden... foťák nepotřebuju nebo druhý... když chci fotit, vezmu si foťák, jsou ve výrazné menšině. Dnes už se fotky netisknou, dnes se posílají přes messengery a pro takový účel je samostaný foťák krkolomný na použití. Ano, fotky nejspíš udělá lepší než 70% mobilů, ale na prohlížení v mobilu je to jedno.

Už to slyším, "Ale já neznám nikoho kdo by to dělal." Jo, ve vaší sociální bublině to je možné. Zkuste se zeptat pár známých mladších 40 nebo i 50 let, kdy naposledy tiskli fotky.

...

Škoda že se tazatelka neozvala, aby to posoudila sama.

bear
hodnocení

1x

Proč ne 5G?

3G je vypnuté, 2G zachvilku bude taky a 4G je za pár let pomalé.

nox®

Řešit 4G/5G u běžného uživatele nebo možná ještě specificky u nenáročného uživatele, je úplně zbytečné, jelikož jediný rozdíl bude vyšší rychlost a potencionálně stabilnější internet v extra koncentrovaných oblastech. Naopak některé starší nebo levnější telefony mohou u 5G trpět vyšší spotřebou baterie. K vypnutí 2G ještě roky nedojde, jelikož funguje jako záloha a pro různé bezpečnostní a "hloupé" zařízení.

chins
Ale on jen psal "upřednostnnit 5G". Já bych 4g/5g bral jako nepodstatné.
S6let starym redmi jsen dosahl v pohodhůří. 32Mbps
A on jde režim 5g/4g zvolit
Jen Do noťasu jsem cílil 5g a 64gb a 14jádro, tam to za 30000 je inestice na x let dopředu

mate59
hodnocení

0x

Dnes jsou ty mobily všechny velké jako pádla.Xiaomi Redmi je spolehlivá značka,zůstal bych u ní a vybral novější typ,min. od řady 15,dle toho,kolik chcete do mobilu investovat.

olin

Nejlevnější Xiaomi zrovna spolehlivostí nevynikají, slyším to od šetřílků v práci pořád, co si ho koupili-zamrzaj, baterky nevydrží apod.

thetruth
hodnocení

0x

Mám Redmi Note 15 5G, dobře fotí, slušný výkon, dobrá cena a očekávaná podpora. Bohužel pro vás je to ale dnes standardně velký telefon. Najít malý telefon s takovými parametry dneska prakticky nejde. iPhony jsou v základních verzích menší (ale "malý" už taky nedělají) a fotí dobře, ale posouváme se do vyšší cenové kategorie.

hodnocení

0x
Pokud chcete zůstat v kategorii kolem 4000 (soudě dle 12a), tak zde má nejsolidnější HW asi stále to Xiaomi. Jen se asi raději vyhněte těm úplně nejlevnějším s A koncovkou. Následuje dražší Samsung. Pádlo to bude, teď je standardem 6,5..7".
Pohlídejte si, pokud potřebujete šuplík dualsim a paměťovku současně, popř. konektor pro sluchátka, tyto věci z mobilů mizí.

hodnocení

0x

Pixel 9a. Fotí hezky, má dlouhou podporu, není pádlo, žádný bloatware jak u REDMI.

mobilni-telefony.heureka./...

halamus
hodnocení

0x

Až na výjimky, všechny mobily ve dne fotí dobře. Problém je focení za šera a noční focení, tam se ukazují rozdíly.
Lepší fotomobily mají váze použitelných objektivů, u těch levných jsou hodně ošizené snímače oproti tomu hlavnímu.
Lepší fotomobily umí HDR, pro využití je vhodné mít PC/monitor nebo TV pro zobrazení ve větší velikosti. Budoucnost je v aluminiu HDR.
Nejlepší fotomobily – pohled fotografa (březen 2026)
fotoguru.cz/... Na odkázaném webu jsou i testy fotomobilů včetně pořízených fotek

Redmi 12a by měl panorama umět, akorát, že některé možnosti focení, panorama je mezi nimi, jsou "ukryty"pod nabídku "Více". Z nabídky "Více/More"jde zvolené režimy přidat do základní, lze měnit i poředí. Nevím, co přesně bylo původně u mého Xiaomi, ale z těch méně obvyhlých mám po úpravě v základu "PRO", což je poloautomatický/manuální režim focení, "Panorama", "Noc".

Podpora 5G
Záleží na tom, po jaké době uvažujete, že mobil vyměníte za jiný, můj laický odhad je, že se 4G telefonem se dá asi 5 ler vystačit.
Pokud navštěvujete hromadné akce a potřebujete tam volat/datovat, tak 2G/4G telefony mají problém, bo síť je v daném místě přetížená. 5G síť to utáhne, nanejvýš jde dolů rychlost dat.
Telefon s podporou 5G má větší spotřebu, rychleji se vybije. Ale málokdy je v nabídce "stejný"mobil s 5G a bez 5G.

Pro úplnost, mám tohle: fotoguru.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]