Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak osvětlit vnitřní prostor poštovní schránky?

Od: ivosisko®

Můžete mi doporučit "udělátko", které bych umístil do poštovní schránky (kovová) a to by v této schránce rozsvítilo buďto LED pásek anebo sufitku. Napájené by bylo baterií a zařízení by se aktivovalo dotykem na schránku. Děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

2x

Účel bude asi rychlá kontrola jestli je ve schránce nějaký obsah bez odemykání

mll
hodnocení

2x

Celkem jistě bych použil ledky, sufitky ani jiné žárovky v dnešní době ne (velká spotřeba). Třeba LED pásek.

Na rozsvícení nejlíp kapacitní snímač nebo něco podobného. PIR by taky šlo, ale bude reagovat na pohyb okolo.

Taky by se dalo udělat zapnutí na mikrofon, když by se na schránku poklepalo. I to se dělá hotové, neni to nijak nákladné (jsou to takové ty desetikorunové moduly, ale i kdyby se to mělo stavět, vyjde to na pár korun) a když o tom tak přemýšlím je to nejlepší řešení.

Napájení bych udělal powerbankou, kterou bych občas měnil (tohle musí vydržet celé týdny, PIR světlo napájené powerbankou vydrží asi týden a chodí se kolem něj hodně).

Celá věda bude v tom, jak vypadá schránka a kolik se do toho dá zakomponovat. Kdybych si to chtěl dělat doma, máme tam dírky, kam bych v pohodě uklidil i nějaký ten vypínač (tlačítko) a stačil by obyčejný časovač.

0rion

Problém je, že tyhle zvukové a PIR legrácky musí být trvale pod proudem, takže tam bude muset být výkonná baterka, aby to nějaký čas vydrželo. Lepší je skryté tlačítko s jednou ledkou, rezistorem a knoflíkovým článkem a dva roky se o to člověk nemusí starat.

olin
hodnocení

1x

V dnešní době se téměř všechno vyřizuje elektronicky. Kdysi jsem o podobné věci přemýšlel také, ale později jsem přišel na to, že je to nesmysl(kdysi problém s elektrikou/napájením). Lepší do schránky občas nakouknout nebo pořídit takovou, kde je vidět obsah.Jinak se může v dnešní době o baterii/akumulátor starat fotovoltaický panel za pár korun, ten lze přidělat kamkoli, stačí vybrat vhodný typ panýlku a baterie(tu případně i s elektronikou).

hodnocení

0x
Pokud to má svítit po otevření schránky, tak např. běžné svítidlo s pohybovým senzorem a magnetickým uchycením, které připlácnete na strop, nebo bok schránky.
action.com/...
Pokud chcete "kouzelnou schránku", které se jako čaroděj dotknete prstem a ona se rozsvítí, abyste viděl dovnitř, tak to se realizuje méně snadno. Nejsnadněji zase koupit běžné led svítidlo na schránku umístit externí tlačítko. Ale to se vám asi líbit nebude, je to pracnější a není to kouzelné. ;)
trtr
Jde tam dát udělátko s kapacitním senzorem, ale to chce umět dělat vs elektronikou. Navíc bez časovače, to bude za chvíli vybité.

trtr - kapacitní senzor uvnitř schránky přes kovová dvířka moc fungovat nebude. Když byude z venku, dlouho tam asi nevydrží.

To bych spíš volil ploché samolepicí memránové tlačítko s flex, nebo plochým kabelem. Ale tím problém nekončí, musí to být snadno demontovatelné, nebo přístupné, aby tam šly měnit, nebo dobíjet baterky. Taky to mesmí zavazet při vhazováni, které já mám vrchem. Některé schránky jsou třeba plně výklopné, jiné ne.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, hotové to nekoupíte, pokud tedy nedáme "lampičku"s PIR čidlem z temu. Ta se aktivuje třeba vložením prstů do schránky.
temu.com/...

0rion
hodnocení

0x

Udělátko s žlutou ledkou (bílá má moc vysoké propustné napětí, vyžadovala by dvě Li baterie, žluté stačí jedna) napájenou třeba článkem CR2032 je snadné vyrobit, ovšem aktivace dotykem schránky podle mě bude nad vaše síly. Lepší by bylo mikrotlačítko někde šikovně přilepené, aby se dalo stisknout prostrčením prstu dovnitř schránky. Nebo jestli něco hotového lze koupit na Temu.

hodnocení

0x

Osvětlení jako takové by problém nebyl. Horší je to s jeho aktivací. Pokud je schránka kovová, dotykový senzor fungovat nebude. Leda, že byste měl dvířka odizolovaná od zbytku schránky a byla by součástí senzoru. Sice proveditelné, ale dost problematické.

hodnocení

0x
Ve skříňce mám toto.
Z Actionu.
Velikost cca .10x2,5 cm, nabíjecí (USB-C), magnetické.
Otevřu skříň a rožne se.
Jak osvětlit vnitřní prostor poštovní schránky?
Já myslím, že to chce právě proto, aby viděl, jestli ve schránce něco je, bez jejího otevření.

Já jsem dotaz pochopil tak, že tazatel chce vidět otvory dvířek, jestli ve schránce něco není, aniž by musel hledat klíč a schránku otvírat. Když už jí otevře, obsah vidí i bez světla.

Mimochodem - tuhle možnost bych také uvítal ;).

Tak potom už jen domluva s poštačkama:-D
Vlaječka hoře, dole.
Jak osvětlit vnitřní prostor poštovní schránky? #2
Taky bych to uvítal, ale na to, jak drobný problém to je, všechna řešení, která mě napadla, byla dost pracná, nebo ne moc vzhledná, či vyžadovala vrtání a poškození laku. Tak si prostě občas po tmě svítím mobilem, ten mám vždy po ruce a svítilnu aktivuji po hmatu dvojstiskem pwr tlačítka.
mll

Kdysi byl stavební návod na indikaci obsahu schránky (noviny přerušily světlo dopadající na fotonku a to rozsvítilo žárovku). Bylo to v amatérském rádiu i v nějaké knize. Ale svítilo to furt, takže si nedovedu představit jak to fungovalo tehdy se žárovkama, dneska s ledkama by to možná bylo lepší.

Oni američani vědi, proč mít na schránce mechanickou vlaječku. A to používají od dob, kdy o uhlíkových šlápotách nikdo neměl ani potuchy.

halamus
hodnocení

0x

Chtělo by to upřesnit dotaz.
Co je účelem? Rozsvítit v uzavřené schránce, nebo až po jejím otevření?

Taky by bylo dobré vědět, zda je schránka kovová, nebo plastova a taky, zda je schránka váš majetek, tedy zda můžete provádět nějaké větší úpravy, jako vyvrání otvoru a podobně.

Cituji z 1. věty dotazu: "...které bych umístil do poštovní schránky (kovová)."

A vzhledem k tomu, že svítit v otevřené schránce poněkud nemá smysl, je myslím i další část dotazu jasná.

hodnocení

Jste skvělí a nápady jen sršíte ;) Někteří to vystihli naprosto přesně: jdu kolem a průzorem ve schránce (kde je velká tma) jen kouknu a pomocí ruky se dotknu/stisknu schránky (nebo tlačítko). Zaujala mě možnost i poklepání na schránku.

Zatím jsem měl představu, že nějaké to zařízeníčko bych měl na suchém zipu na dvířcích nad vhozem dopisů. Ideální by bylo něco hotového, ale i kombinace více modulů. Schránka se nachází ve vyškové budově, kde není přístup k externímu napájaní, ale nějakou dírku pro tlačítko by snesla. Připustíme-li, že půjseme cestou tlačítka, tak časovač to obsahovat nemusí - světlo svítí jen po dobu stisku tlačítka.

Pro ilustraci zde přiložím obrázek schránky.

Jak osvětlit vnitřní prostor poštovní schránky? #3
0rion

Já bych koupil svítící přívěsek na psí obojek, svítidlo do kabelky apod., na Temu toho je spousta. Oboustrannou lepící paskou nalepit na strop či bok schránky v dosahu prstu.

Tak tohle je hodně špatná varianta schránky. Vrtat byste do ní neměl, pravděpodobně patří ke společné části domu. Za pokus stojí to placaté svítidlo na magnet z mého odkazu (pokud tam vleze a nebude v cestê vhozu dopisů) připlácnuté na strop u vhozu. Je velká šance, že při vhodném umístění tak, aby byl vhozový otvor v zorném poli PIR čidla, se zapne při nadzvednutí krytu vhozu. (Když se dá dá série s led např. 100..470 Ohm, stále bude pro tento účel svítit dost, ale vydrží na jedno nabití fungovat mnohem déle. )
Pokud bych něco kutil sám, nejspíš bych to udělal podlouhlého tvaru a umístil magnety zevnitř dvířek dole, pod vhozovým otvorem.

Hehe, ještě mě napadá ten princip "vlaječky", můžete na bok zevnitř výklopného otvoru připevnit proužek, provázek, stužku, nebo fólii tak, že pokud někdo nadzvedne a zase zavře vhozový otvor, tak proužek zůstane viset vně vhozového otvoru, než ho vy při vybírání zase zastrčíte dovnitř. Ale nemusí to být spolehlivé, může ho zastrčit i někdo jiný a vy dojedete třeba na fikci doručení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]