Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

NPFC zkratka

Od: chudlaj
Jaký je význam označení nPFC.?u nabíjecích DC adaptérů.?
pFC pOjem znám.
Na internetu jsem nenašel :(

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

NPFC / nPFC bude něco, co nemá PFC ... no PFC / nonPFC ... bez korekce účiníku, výstup zmršený s miliony harmonických ...

What is the diffe/... between a PFC power supply and a non-PFC power supply

---

Power Factor Correction (PFC)

Do obvodu napájecího zdroje se přidává obvod pro korekci účiníku (PFC), aby se jeho účiník přiblížil hodnotě 1,0 nebo aby se snížily harmonické.
1) pasivní (statická) PFC využívající tlumivku;
2) spínací (aktivní) PFC, která řídí proud na vysoké frekvenci pomocí spínače; a
3) částečně spínací PFC, která zapíná a vypíná spínací zařízení za účelem řízení proudu několikrát za jeden cyklus sítě (PWM) a jejíž použití je omezené.

mll
hodnocení

0x

Opravdu je to asi bez PFC našel jsem třeba: HP 65W USB-C Slim AC Adapter with 1.8m Cable and Non-Power Factor Correction (NPFC) Technology kde je zkratka vysvětlená (pro vyhledávač bylo klíčové slovní spojení NPFC charger). Docela zajímavé.

Takže prostě klasický zdroj - Usměrňovač (hloupý, neřízený), DC meziobvod, střídač, oddělovací trafo a nějaký ten měnič na potřebné napětí, prostě učebnicový spínaný zdroj. U PFC je na začátku řetězce zvyšovací měnič, který dokáže tlačit proud podle potřeby a zajistit, aby byl sinusový (těch technik a topologií je několik, může to být řízený usměrňovač nebo nějaký vložený článek mezi neřízený usměrňovač a DC meziovbod).

Ono problémem neni ani tak fázový posun (to čemu my říkáme účiník kosínus fí, anglicky displacement factor), ten bývá poměrně nepatrný (a kos fí blízké jedničce), základní harmonická bývá ve fázi. Problém jsou harmonické složky (tím, že je proud nesinusový) což způsobuje, že power factof je menší jak 1, česky to snad ani nemá pořádné jméno, říká se buď celkový účiník (tj. i se započítáním všeho) nebo lambda (tak se většinou značí). Ovšem největší problém jsou netočivé harmonické (3, 6, 9...), ty se v nuláku na třech fázích sčítají s čímž rozvody běžně nepočítají a těch je u klasického usměrňovače dost.

Kromě toho je to třeba: The North Pacific Fisheries Commission (NPFC) a několik dalších významů. Ale kam se to hrabe na SOGI (Second Order Generalized Integrator), který se dá najít jako Sexual Orientations and Gender Identities to jsem se až zhrozil, co mi vyhledávač nachází. Takže kontext je u zkratky vždy důležitý.

chudlaj
hodnocení

0x

Díky moc za osvětlení.. spíš by mě zajímalo, proč tam cíleně tedy asi nebyl dán? úspora místa nebo nákladů? na 65W je tento HP adaptér opravdu malý...

při 14W je účiník 0.42 (zdánlivý výkon 34W, jalový 31W) - do dle mých zkušeností nijak nevybočuje s hodnotou účiníku pro další nabíječky a zdroje (mám chytrou zásuvku měřící napětí , tuto trojici proudů a odvozený účiník) - a nabízí se otázka, jak diskrétně měřící zásuvka správně ukáže hodnotu účiníku), protože v průběhu může být divoký , nesymatrický, to jenom intepretování do báze harmonický ch · jejich posuvů je jedna možná báze.

Tak bych se na doplnění zeptal: jak moc dokáže běžná chytrá zásuvka změřit tyto hodnoty? Ona má asi samplování 2kHz /20kHz (už se mi to nechce hledat, někde jsem to snad viděl v zapadlém čínksém datasheetu a ještě jen pro subsoučástku senzoru měření veličin zásuvky) - představuji si to tak, že interpoluje samply zintegruje u·i s nějakým oknem pro navazování krajů a to je činný výkon.

chudlaj
hodnocení

0x

Co mě překvapilo, je vysoký účiník u MagSafe adaptérů pro macbooky (85W) při 50/60W je 0.84–0.88

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]