Nejste přihlášen/a.
Chystám se na výměnu baterie u notebooku HP Omen 15-ce005nc (před načtením OS hlásí pokles kapacity baterie na velmi nízkou úroveň). Na support webu HP uvádějí, že by se to mělo provádět na elektrostatické podložce a doporučují použití elektrostatického náramku. Proto by mě zajímal názor znalejších, jak velké riziko poškození notebooku elektrostatickým výbojem hrozí, pokud bych žádnou elektrostatickou ochranu nepoužil? Kdysi jsem např. u jiného notebooku i několika stolních PC rozšiřoval RAM, manipuloval s HDD atp. bez jakékoliv antistatické ochrany a k žádnému zjevnému poškození při tom nedošlo. Možná jsem měl jen štěstí, nevím...
1x
Nikdy jsem to nepoužíval. Stačí mít koberec s uzavřeným chlupem (smyčkou) a nenosit silon nebo jiné umělotiny. Nebýt u toho ve svetru. Já vždy na sobě měl jen bavlněné hadry a nikdy jsem o nic nekopal. Takže jsem věděl, že jsem ESD stabilní
.
Nejvíc to může ublížit při manipulaci se samotnými součástkami. Mosfet tranzistory nebo jiné čipy při reball. Manipulace s celky, jako je RAM, karta, disky, tam to fakt nehrozí.
1x
doplněno 05.04.26 20:21:
jk2021 - nemáte zač. Ano, to je ten příklad/případ, o kterém jsem Vám psal.
0x
Je potřeba postupovat opatrně. Hlavně před šaháním na cokoliv se dotknout rámu, aby se srovnaly potenciály, případně se toho rámu dotýkat průběžně, aby se nestačil vytvořit větší náboj. Tělo je naštěstí vodivé. A zbytečně nikam nešahat.
Taky je dobré nemít na sobě oblečení, co dělá elektriku. A to samé platí o stolu, igelitový ubrus asi taky neni zrovna to pravé.
Ono to poškození nemusí být zjevné, může třeba dojít jen ke snížení životnosti.
Jinak pozor na to, že i ta baterka (respektive elektronika v ní, ne samotné články) je taky ESD.
Antistatická výbava je na takovou jednorázovou akci zbytečná, ale o to větší opatrnost je potřeba zachovávat při práci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.