Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna baterie v notebooku

Od: jk2021

Chystám se na výměnu baterie u notebooku HP Omen 15-ce005nc (před načtením OS hlásí pokles kapacity baterie na velmi nízkou úroveň). Na support webu HP uvádějí, že by se to mělo provádět na elektrostatické podložce a doporučují použití elektrostatického náramku. Proto by mě zajímal názor znalejších, jak velké riziko poškození notebooku elektrostatickým výbojem hrozí, pokud bych žádnou elektrostatickou ochranu nepoužil? Kdysi jsem např. u jiného notebooku i několika stolních PC rozšiřoval RAM, manipuloval s HDD atp. bez jakékoliv antistatické ochrany a k žádnému zjevnému poškození při tom nedošlo. Možná jsem měl jen štěstí, nevím...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lll
hodnocení

1x
Nedělal bych z toho vědu, ale zároveň bych si nebral svetr z umělých vláken na sebe.
Nebo slušivou dederonovou košili...

bear
hodnocení

1x

Nikdy jsem to nepoužíval. Stačí mít koberec s uzavřeným chlupem (smyčkou) a nenosit silon nebo jiné umělotiny. Nebýt u toho ve svetru. Já vždy na sobě měl jen bavlněné hadry a nikdy jsem o nic nekopal. Takže jsem věděl, že jsem ESD stabilní :).

Nejvíc to může ublížit při manipulaci se samotnými součástkami. Mosfet tranzistory nebo jiné čipy při reball. Manipulace s celky, jako je RAM, karta, disky, tam to fakt nehrozí.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, já jsem dosud o tomto opatření slyšel/četl pouze v souvislosti s výměnou procesoru na základní desce PC (snad u některých byl ten zemnící pásek součástí balení od výrobce). V tomto případě bych to považoval za zbytečné. Zdravím!
doplněno 05.04.26 20:21:

jk2021 - nemáte zač. Ano, to je ten příklad/případ, o kterém jsem Vám psal.

jk2021
hodnocení

Bez ochrany jsem měnil dokonce i teplovodivou pastu na procesoru, takže riziko poškození zřejmě opravdu nebude až tak vysoké. Ale lepší se je zeptat.

hodnocení

0x
Snažte se prostě jen zbytečně nesahat na tišťáky. Teď navíc není ani sucho a horko, aby extra zlobila statika.

flexa
hodnocení

0x
Dulezite je tomu vyboji nejit zbytecne naproti. Z praxe je to riziko minimalni. Je to bezne upozorneni, jako treba na pribalovy letacich u leku. Jsou tam bezne vedlejsi, ale i vzacne vedlejsi ucinky a tohle je neco podobneho.

jk2021
hodnocení

Díky všem za radu. :)

bear

Na rozloupnutí plastů od sebe bez poškození spáry ještě doporučuju taková ta malá kytarová trsátka přímo určená na tohle či starší kreditní plastová karta nebo zbytek karty od SIM karty. Případně nehet ;)

Ať se zadaří ;)

hodnocení

0x
Stačí když se vybiješ o zemnící kolík na zásuvce. Není třeba žádný náramek. Případně sáhneš na topení - část která logicky vzato není lakovaná - např u ventilu nebo vodovodní baterie.

mll
hodnocení

0x

Je potřeba postupovat opatrně. Hlavně před šaháním na cokoliv se dotknout rámu, aby se srovnaly potenciály, případně se toho rámu dotýkat průběžně, aby se nestačil vytvořit větší náboj. Tělo je naštěstí vodivé. A zbytečně nikam nešahat.

Taky je dobré nemít na sobě oblečení, co dělá elektriku. A to samé platí o stolu, igelitový ubrus asi taky neni zrovna to pravé.

Ono to poškození nemusí být zjevné, může třeba dojít jen ke snížení životnosti.

Jinak pozor na to, že i ta baterka (respektive elektronika v ní, ne samotné články) je taky ESD.

Antistatická výbava je na takovou jednorázovou akci zbytečná, ale o to větší opatrnost je potřeba zachovávat při práci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]